Så till dem som älskar punkter, de som någon gång har fått lära
sig att man ska skriva kort, man ska skriva klart och man ska skriva svenska. Det var
något som vi fick lära oss när jag utbildades till journalist. Men för kort är inte
heller bra. Det blir avhugget och svårt att få en uppfattning om vad det är fråga om.
Också här är lagom bäst.
Så finns de skribenter, som tror att man måste sätta ut punkt efter ordningstal. Jo,
det ska man göra ibland, när man skriver svenska. Däremot ska det alltid vara punkt i
finska och t.ex. norska. I svenskan sätter vi ut punkt bara då följande tecken också
är en siffra. Alltså 1.12 utan punkt efter tvåan, vi vet ju att det ska uttalas
"första i tolfte" ändå. Och skriver vi 1 december, så är det ingen punkt
efter ettan. Svenskspråkiga är tillräckligt fiffiga för att inse att det uttalas
första och inte en eller ett december. Punkt efter tvåan blir det om vi också skriver
ut årtalet; 1.12.2005. Punkten efter årtalet beror på att meningen tog slut där.
Ett streck är heller ingen siffra. Skriv alltså 1-2.12.2005 utan punkt efter ettan.
Särskrivningar har jag nämnt förr. Det är ingalunda ett specifikt svenskt fenomen,
finska skribenter gör sig lika ofta skyldiga till sådana fel. Somliga säger att det är
inflytande från engelskan, andra säger att sådana fel alltid har förekommit. Märker
vi dem mer nu för att allt fler skriver på dator det är lättare att se
mellanslaget än i handskriven text?
Det finns ju en del festliga särskrivningar, som lunchkaféet som serverade levande
kycklingar, för så ska väl kyckling lever tolkas? Rena rama gojan blir det när man
skriver "en brun hårig sjuk sköterska stod vid en bar disk".
Ett annat fenomen som jag har stött på har garanterat rötterna i engelskan. Där
skrivs begynnelsebokstäverna med stora bokstäver i rubriker (förstås med en del
undantag, det är ju fråga om engelska). Nu råkar matglada och matlagningsglada jag allt
oftare ut för att recept på webben kan se ut så här: 100 g Kantareller, En Klick
Smör, Lite Salt och Peppar osv. Stora begynnelsebokstäver hela vägen.
Har t.ex. TV-kanalernas webbredaktioner ingen redaktör som korrekturläser
kändiskockarnas recept? Eller är kockarna så heliga att redaktörerna inte vågar
rätta till svengelskan i dem? Eller är det så att korrekturläsare faktiskt är ett
yrke som inte längre finns i stil med de hästkarlar vid Elanto som gick i strejk.
Den strejken pågår fortfarande.
Vad det blir av receptet ovan? Smörstekta kantareller förstås.
Riktigt god jul och gott nytt år hoppas ni har tid att njuta av en och annan
bra bok under helgerna.