Husbonden på Peltola gård i Kuivanto i Orimattila sitter löst, precis som
alla andra små och medelstora hönsuppfödare, på grund av de dumpade priserna på ägg.
Esterna gick redan om oss. Jordbruksministeriets informationscentral Tike uppger
att producenterna i september fick 54 cent per kilot för äggen. Det är något tiotal
cent lägre än man brukar beräkna att ett kilo ägg kostar i foder och
kycklinguppfödning, berättar Peltola.
Statistikcentralens uträkningar bekräftar Peltolas klagan.
Det realpris som odlaren får för ett kilo ägg har under vårt medlemskap i EU
sjunkit med 55 procent och butikspriset har sjunkit med en tredjedel. Näst efter
spannmålet är prisraset på ägg störst i gruppen baslivsmedel.
Om minutpriset på ägg hade stigit i takt med konsumentprisindex kostade ett kilo ägg
idag rejält över tre euro. Nu kostar ett kilo nästan en euro mindre.
Priserna bara dök
Men EU är inte den enda aktören på äggmarknaden. Branschen är drabbad av en
häftig överproduktion som sträcker sig ända dit där pepparn växer. Marknaden har
ytterligare rubbats av de industrialiserade packerianläggningarna.
Ännu för ungefär tjugo år sedan löstes överproduktionen på ägg i vårt land
genom export till Ryssland, visserligen med ett exportstöd som översteg marknadspriserna
i Europa.
Så föll Sovjetunionen, exporten gick i stöpet, EU kröp allt närmare och
exportstöden ebbade ut. Såväl producenter som packerier blev nervösa av hotet om
import och hela branschen drabbades av en hejdlös kris.
Kilopriset till äggproducenterna rasade från 1,5 euro när det var som bäst
till drygt 30 cent år 1995, men hämtade sig igen efter ett år och stannade vid
knappt 60 cent. Det s.k. Laitila-avtalet gav ett par års respit i början av 2000-talet
med ett kilopris på över 80 cent, men sedan dess har produktionen och priserna utan
uppehåll legat lågt.
I prisrallyt sjönk också årsvärdet på äggproduktion från 100 miljoner euro till
40 miljoner.
Kacklet tystnar
Äggkonsumtionen har i årtionden legat kring 10 kilo per person och år totalt
cirka 50 miljoner kilo. Konsumtionen ligger fyra kilogram under EU-snittet. Ifjol
översteg produktionen konsumtionen med 10 miljoner kilo, och överkapaciteten på en
femtedel höll priserna nere.
Peltola menar att totalproduktionen för närvarande överstiger efterfrågan med
knappt tio procent, vilket beror på att konsumtionen har minskat de senaste åren.
I handeln med ägg verkar inte priset påverka konsumtionen i någon riktning,
Knappast skulle en 50 cents förhöjning av minutpriset kännas någonstans, men
producenterna skulle nog få fart på benen och så skulle överproduktionen vara ett
faktum igen. Så känslig är den här branschen.
Dålig lönsamhet och tilltäppta marknader har lett till att man krymper äggbergen
genom att sonika ta hönsen av daga. Äggproduktionen har också minskat med en fjärdedel
på 12 år.
Under Finlands tid i EU har hönsfarmerna minskat med tjugo procent varje år. Nu finns
det bara cirka 900 gårdar med över 100 höns kvar och totalt tre miljoner hönor.
Största delen av dem finns i Egentliga Finland, Österbotten och Satakunda.
Branschen väntas krympa ytterligare och produktionen koncentreras till ett fåtal
stora produktionsenheter.
Strukturomvandlingen påskyndas också av EU-direktivet om hönors hälsa. Enligt
direktivet ska alla hönor släppas ut ur sina trånga burar till lite större och mer
inspirerande utrymmen före år 2012, men direktivet medför också tunga anläggnings-
och byggnadsinvesteringar.
Värper i elva månader
Peltolas har ständigt 15 000 värpande hönor som tillsammans ger knappt
300 000 kilo ägg per år. Äggen packas på gården och husbonden själv kör ut dem
två gånger i veckan till 30 storkunder i Lahtis ekonomiska region.
En tredjedel av gårdens hönor värper fritt i hönshus med golv, resten hålls i
burar. Sammanlagt finns det sju hönshus.
Påståendena om att det är djurplågeri att föda upp höns i bur avvisar Peltola som
okunskap. Han säger att han själv hellre äter de ägg som burhönorna har värpt, för
de är mer hygiensiska. Det är också så att den moderna hönsuppfödningen har fått
fram raser som är mycket lugna och som anpassar sig väl till förhållandena i bur,
säger han.
Naturligtvis talar Peltola för burhönsen också därför att denna produktionsmetod
på många sätt sparar både pengar och arbete.
På Peltola gård får hönan värpa i elva månader, vilket också är praxis på
annat håll. Under den tiden hinner hon värpa 1820 kilo ägg.
Efter den produktiva perioden töms hönshuset och hönorna fraktas till en brännugn i
Honkajoki, för hönskött intresserar inte dagens slaktare. För bränningen betalar
Peltola 35 cent per höna.
När det tomma hönshuset har desinficerats tar man in nykläckta dunungar. När de har
vuxit till fem månader gamla unghöns får de börja värpa.
Riktiga hjärteägg
För ögonblicket ser Jouko Peltola just inte mycket vits med hela hönsfarmningen. Ett
år till på det här viset och hönsgårdarna dör som flugor, förutspår han.
Peltola själv tänker inte ge upp äggrumban. Man måste alltid försöka, säger han.
Till gårdens fördelar hör att den har ett rätt stort antal hönor, vilket ger s.k.
skal- eller stordriftsfördelar. Inbesparingar och marknadsnytta får gården av att
Peltolas producerar allt foder själva. Då produktionskostnaderna är omkring en euro per
kilo utgör foderkostnaden ungefär en tredjedel och är klart störst.
Peltolas har t.o.m. ett eget recept på foder och där ingår förutom fullkornskorn
och havre också rypsolja. Med den här blandningen ökar de goda fettsyrorna i
äggen och därför kan man kalla Peltolas ägg "hjärtvänliga".
Det blir pengar över också genom att gården packar sina ägg själva. Visserligen
försvann nyttan med detta för ett år sedan då de stora affärskedjorna sög åt sig
två tredjedelar av packeriernas andel av priset.
Nu tar affärerna hälften av äggkilots 2 euro 50 cent, fastän affärens utgifter
för försäljningen är närmast obefintliga.
Detta år betalar staten ett nationellt djurstöd till äggproducenterna. Stödet ger
odlarna en extra avkastning på nästan 15 cent per kilo.
EERO KOSONEN
Översättning: ASTRID NIKULA