
Arbetskraftskostnaderna i livsmedelsbranschen knappt en
sjättedel
Inom livsmedelsbranschen har
kostnadsstrukturen hållits oförändrad i åratal för inga väsentliga förändringar
har skett i den inbördes fördelningen mellan kostnaderna på tio år. Enligt statistiken
för år 2003 utgjorde arbetskraftskostnaderna 15,5 procent av livsmedelsindustrins
kostnader. Samtidigt har inte arbetskraftskostnaderna varierat mer än 2,4 procentenheter
under årens lopp.
Materialkostnaderna i livsmedelsindustrin har pendlat mellan 54,3 och
60,2 procent. År 2003 var de 58,3 procent av totalkostnaderna. Övriga utgiftsposter, den
återstående 17,2 procenten, har utgjort en något större andel i snitt än kostnaderna
för arbetskraften. Avskrivningarna är 4,4 procent, enligt 2003 års statistik, räntorna
0,7 och skatterna 0,9 procent. Också dessa kostandsandelar har varit på det stora hela
oförändrade.
Löntagaren 16.12.2005 nr 10/05
|