. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (2440 bytes)

Arbetskraftskostnaderna i livsmedelsbranschen knappt en sjättedel 

pune.gif (67 bytes)  Inom livsmedelsbranschen har kostnadsstrukturen hållits oförändrad i åratal för inga väsentliga förändringar har skett i den inbördes fördelningen mellan kostnaderna på tio år. Enligt statistiken för år 2003 utgjorde arbetskraftskostnaderna 15,5 procent av livsmedelsindustrins kostnader. Samtidigt har inte arbetskraftskostnaderna varierat mer än 2,4 procentenheter under årens lopp.

Materialkostnaderna i livsmedelsindustrin har pendlat mellan 54,3 och 60,2 procent. År 2003 var de 58,3 procent av totalkostnaderna. Övriga utgiftsposter, den återstående 17,2 procenten, har utgjort en något större andel i snitt än kostnaderna för arbetskraften. Avskrivningarna är 4,4 procent, enligt 2003 års statistik, räntorna 0,7 och skatterna 0,9 procent. Också dessa kostandsandelar har varit på det stora hela oförändrade.

Löntagaren 16.12.2005 nr 10/05

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)