VD:n för Iittala Group, dit Hackman numera hör, Tero Vähäkylä,
lättar så mycket på förlåten att han berättar att tillverkningskostnaden för en
baskastrull, dit Classic kan hänföras, till 50 procent utgörs av råvara och
förpackning. Lönerna med sociala avgifter står för 35 procent samt energi, hyra och
underhåll
för resterande 15 procent. På detta
tillverkningspris skall ännu sättas 30 procent för marknadsföring, försäljning och
logistik. Då har vi kommit fram till tillverkarens pris, men hur detta exakt förhåller
sig till butikspriset förblir en affärshemlighet.
Sorsakoskifabriken sysselsätter i detta nu 63 arbetstagare. Av dem är hela 18
uppsagda pga dålig åtgång, men huvudförtroendeman Sirkka-Liisa Alatarvas hyser
ännu hopp om att alla uppsägningar inte skall verkställas. Tre har redan tagits
tillbaka efter förbättrad orderingång.
Kastrulltillverkningen består av ett tiotal olika arbetsskeden, börjande från
tillskärningen av stålet till putsning och hopmontering. Tillverkningen är rätt långt
automatiserad. Monteringenär det skede som ger mest arbete.
Alatarvas säger att arbetet kräver precision och noggrannhet. Någon egentlig
yrkesutbildning behöver man inte. Arbetet lär. Det tar ca ett år att bli fullärd
kastrulltillverkare.
Lönen följer Metalls Parake-system i en lokalt avtalad tillämpning. Den ger en
medellön på 10 11 euro i timmen. Ackord förekommer inte. Vanligen arbetar man i
två skift. När produktionen rullar kommer man upp till ca 250 kastruller i timmen med en
arbetsstyrka på 25 arbetare, dvs tio kastruller per arbetare och timme. Arbetaren får
alltså en euro per kastrull.
Ät gröt!
HANS JERN