. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (2548 bytes)

pypa2.gif (53 bytes)Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Paprikan är vald till årets grönsak i Finland. Paprika odlas i två huvudformer, kryddpaprika med stark smak, som torkas och mals till paprikapulver och grönsakspaprika med mild smak. Den har lågt energivärde, ger rikligt med C-vitamin, 185 mg/100 g och en del karotin. Paprika kan användas mångsidigt både som rå och som upphettad. Paprika finns i flera olika färger, vanligast är gröna, röda och gula. Dessutom finns orange, vita eller mörkvioletta paprikor, alla värda att pröva på.

Foto: MATTI YLIROTUVi är vana att äta den rå i sallader, på smörgås och använda dem till dekoration. Paprika är gott i olika gryträtter, som fylld och gratinerad.

Inhemsk paprika finns till salu under några månader på sensommaren och tidigt om hösten.

I receptet har använts en rätt ny blandning av havre och ris som finns på marknaden och vars fibermängd är 9 g/100 g.

Fyllda gratinerade paprikor
4 portioner
4 paprikor
1 gul lök
1–2 vitlöksklyftor
2 tomater
400 g svamp, trattkantarell eller annan svamp
2 msk blåmögelost
1 dl rågris eller havreris
2 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
1 krm svartpeppar
salt
1 dl riven lagrad ost

Koka riset mjukt enligt anvisningen på förpackningen. Tillsätt grönsaksbuljongtärningen. Dela paprikorna på längden och avlägsna fröhuset. Förgrädda paprikan i 200 graders ugnsvärme ca 10 minuter. Finhacka löken och skär tomaterna i små tärningar. Upphetta oljan och fräs lök, vitlök och svamp. Tillsätt tomatbitarna, det kokta havreriset och mögelosten. Avsmaka med salt och peppar. Fördela fyllningen i paprikahalvorna och strö över den rivna osten. Stek i 200 grader varm ugn ca 15 minuter.

Tzatziki, en grekisk klassiker som är enkel att tillreda god till det mesta. Jag rekommenderar den till den fyllda paprikan.

Tzatziki-sås
2 dl naturell yoghurt
¼ färsk gurka
1–2 vitlöksklyftor
salt, peppar
mynta

Om yoghurten är lös i konsistensen så låt den rinna av genom ett kaffefilter i ca en halv timme. Riv gurkan på den grövsta sidan av rivjärnet. Låt det därefter ligga och rinna av i en sil, så att såsen inte blir för lös. Blanda gurka och yoghurt. Smaksätt med pressad vitlök, salt, peppar och mynta.

Lingonkvark
2 portioner
1 dl krossade lingon
(1 msk socker)
1 burk kvark
½ dl mjölk eller vispad grädde
1 msk vaniljsocker

Blanda ihop kvark, krossade lingon, mjölk och vaniljsocker i en djup skål. Avsmaka sötman och tillsätt lite socker vid behov. Servera kvarken i portionsskålar och dekorera med 1 msk lingon.

Du kan variera kvarken med att blanda i bär, banan, äppel- och apelsinbitar.

Då man byter ut den vispade grädden mot mjölk får man en lättare variant av desserten.

Ät och njut!

 

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott

Löntagaren 4.11.2005 nr 9/05

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)