
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Renodlade recept med rotsaker
är inte helt vanliga i kokböckerna. Ändå kan man laga otaliga goda och billiga
läckerheter med rotsaker som stomme. Jag vill gärna lyfta fram rödbetan denna gång.
Det heter ju röd som en rödbeta.
Faktum
är att rödbetan, beta vulgaris, ingalunda behöver vara röd. Den kan lika väl vara
morotsgul eller vit. Då behöver man inte vara rädd för att fläcka ner sina kläder
vid måltiden. Nedanstående rotsaksgratäng fick gott betyg av mina kolleger, även de
mera kräsna. Rotsakerna kan du variera beroende på tillgången i butiken och utgående
från vad du råkar ha hemma i kylen.
Experimentera och njut av höstens rikliga och hälsosamma skörd!
Rotsaksgratäng
4 portioner
1 dl korngryn, hela speltkorn eller ris
vatten, salt
100 g rotselleri
2 medelstora råa rödbetor
½ palsternacka
2 morötter
4 råa potatisar
4 klyftor vitlök
1 tsk körvel
1 tsk timjan
salt
½ tsk svartpeppar
100 g blåmögelost
100 g malet kött
2 dl grönsaksbuljong eller matlagningsgrädde
Lägg korngrynen eller speltkornen i blöt minst en timme, så kokar de snabbare mjuka.
Lägg grynen i kokande saltat vatten och koka dem mjuka enligt anvisningen på
förpackningen. Skala och riv under tiden rotsaker och potatis. Bryn det malda köttet.
Blanda rotsaker, smulad mögelost, malet kött, kokta gryn och kryddor. Häll allt i en
ugnsfast och häll grädden eller grönsaksbuljongen över.
Grädda gratängen i 200 grader ca 1 timme tills de rivna rotsakerna känns mjuka.
Äppelkompott
4 portioner
8 äpplen
5 dl vatten
1 dl socker
½ dl lingon
citronmeliss
Koka en lag av socker och vatten. Skala äpplena, klyv dem och tag bort kärnhuset.
Lägg ned äppelklyftorna i lagen och låt dem långsamt koka. Pröva med sticka och tag
upp de färdiga äppelklyftorna. Lägg dem i dessertskål och häll lagen över. Dekorera
med några lingon och citronmeliss.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med
jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
Löntagaren 7.10.2005 nr 8/05
|