
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Idag då jag skriver ner detta
läser jag att vi firar Internationella kvinnodagen. Kvinnor gillar lätt mat och
maträtter som går enkelt att tillreda. Så temat fick dels bestämma menyn, dels får
efterrätten inspirera till den snart stundande påsken.
Båda underbart goda enligt mina kolleger.
En glad väntan på påsken!
Vegetarisk
pasta
4 portioner
4 dl mörk pasta
8 dl vatten
2 msk rypsolja
salt
Sås:
1 morot
100 g rotselleri
1 liten palsternacka
1 gul lök
ca 10 cm purjolök
4 vitlöksklyftor
rypsolja
2 dl lätt matlagningsgrädde
1 tsk rosmarin
1 tsk körvel
svartpeppar
salt
Till servering:
riven parmesanost
Börja med att tillreda såsen. Skala lök, vitlök, palsternacka och morot. Ansa och
skölj purjolöken. Skär lök, purjolök och vitlök i skivor. Riv grovt rotselleri,
palsternacka och morot. Fräs alla grönsaker i rypsoljan och tillsätt grädden. Krydda
och låt puttra ca 10 minuter.
Koka under tiden upp vattnet till pastan och tillsätt salt, rypsolja och
pasta. Koka enligt anvisningen på förpackningen. Mörk pasta kokar 6 minuter utan lock.
Häll av vattnet och spola pastan snabbt. Servera genast med den vegetariska såsen, riven
ost och grahamssemla.
Grahamssemlor
Cirka 20 stycken
5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
2 msk olja
1 dl havrekli
6 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
Smula jästen i ljummet vatten (lika varmt som dina fingrar; fingervarmt).
Blanda i olja, salt och honung. Tillsätt havrekli och rör om.
Fortsätt att blanda i grahamsmjöl och vetemjöl, lite åt gången.
Knåda degen med bara ena handen tills den lossnar från degbunkens kant. Om
degen känns för klibbig så kan du tillsätta lite mjöl men fortsätt att knåda.
Låt sedan degen jäsa i bunken som är övertäckt med en ren kökshandduk i
ca 30 minuter tills den är dubbelt storlek.
Sätt ugnen på 225 grader.
Forma degen till en lång rulle och skär ut lika stora bitar, ca 20 stycken.
Rulla varje bit till en semla och sätt dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt semlorna jäsa ännu i 30 minuter under en ren handduk. Sätt plåten i
ugnen och grädda dem i ca 10 minuter.
Tips!
Om man inte har grahamsmjöl och havrekli så kan man byta ut det mot vanligt
vetemjöl.
Istället för att göra semlor kan man forma degen till en brödlimpa.
Limpan gräddas i cirka 30 minuter i 200 grader.
Frukt i sås
2 portioner
3 dl inlagd frukt
12 dl fruktlag
Frukt:
1 kiwi
8 st vindruvor
8 djupfrysta hallon
1 banan
2 skivor ananas
citronmeliss
Mixa frukten och späd med så mycket fruktlag att det blir en tjock sås. Häll såsen
på en assiett och placera frukterna i grupper på såsen. Dekorera med citronmeliss. Se
bilden.
FLER LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa o
Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Löntagaren 23.3.2006 nr 3/06
|