. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (1679 bytes)

Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes) Idag då jag skriver ner detta läser jag att vi firar Internationella kvinnodagen. Kvinnor gillar lätt mat och maträtter som går enkelt att tillreda. Så temat fick dels bestämma menyn, dels får efterrätten inspirera till den snart stundande påsken.
   Båda underbart goda enligt mina kolleger.
   En glad väntan på påsken!

Vegetarisk pastaFoto: MATTI YLIROTU
4 portioner
4 dl mörk pasta
8 dl vatten
2 msk rypsolja
salt
Sås:
1 morot
100 g rotselleri
1 liten palsternacka
1 gul lök
ca 10 cm purjolök
4 vitlöksklyftor
rypsolja
2 dl lätt matlagningsgrädde
1 tsk rosmarin
1 tsk körvel
svartpeppar
salt
Till servering:
riven parmesanost

Börja med att tillreda såsen. Skala lök, vitlök, palsternacka och morot. Ansa och skölj purjolöken. Skär lök, purjolök och vitlök i skivor. Riv grovt rotselleri, palsternacka och morot. Fräs alla grönsaker i rypsoljan och tillsätt grädden. Krydda och låt puttra ca 10 minuter.
   Koka under tiden upp vattnet till pastan och tillsätt salt, rypsolja och pasta. Koka enligt anvisningen på förpackningen. Mörk pasta kokar 6 minuter utan lock. Häll av vattnet och spola pastan snabbt. Servera genast med den vegetariska såsen, riven ost och grahamssemla.

Grahamssemlor
Cirka 20 stycken
5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
2 msk olja
1 dl havrekli
6 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl

Smula jästen i ljummet vatten (lika varmt som dina fingrar; fingervarmt).
   Blanda i olja, salt och honung. Tillsätt havrekli och rör om.
   Fortsätt att blanda i grahamsmjöl och vetemjöl, lite åt gången.
   Knåda degen med bara ena handen tills den lossnar från degbunkens kant. Om degen känns för klibbig så kan du tillsätta lite mjöl men fortsätt att knåda.
   Låt sedan degen jäsa i bunken som är övertäckt med en ren kökshandduk i ca 30 minuter tills den är dubbelt storlek.
   Sätt ugnen på 225 grader.
   Forma degen till en lång rulle och skär ut lika stora bitar, ca 20 stycken. Rulla varje bit till en semla och sätt dem på en plåt med bakplåtspapper.
   Låt semlorna jäsa ännu i 30 minuter under en ren handduk. Sätt plåten i ugnen och grädda dem i ca 10 minuter.
   Tips!
   Om man inte har grahamsmjöl och havrekli så kan man byta ut det mot vanligt vetemjöl.
   Istället för att göra semlor kan man forma degen till en brödlimpa. Limpan gräddas i cirka 30 minuter i 200 grader.

Frukt i sås
2 portioner

3 dl inlagd frukt
1–2 dl fruktlag
Frukt:
1 kiwi
8 st vindruvor
8 djupfrysta hallon
1 banan
2 skivor ananas
citronmeliss

Mixa frukten och späd med så mycket fruktlag att det blir en tjock sås. Häll såsen på en assiett och placera frukterna i grupper på såsen. Dekorera med citronmeliss. Se bilden.

 

 FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
runu.gif (924 bytes)  Siskonkorvsoppa o Runebergstårtor
runu.gif (924 bytes)  Röd linssoppa o fastlagsbulle

Löntagaren 23.3.2006 nr 3/06

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 3/2006

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Kön avgör lön

runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes) Arbetsmiljö
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid

Lunchlåda

runu.gif (924 bytes) Karikatyr

 

 

www.sak.fi/på svenska