. vane.jpg (302 bytes)

brobyggare.jpg (2451 bytes)

Katarina GäddnäsKatarina Gäddnäs

Betalt för att sova på jobbet?!

pune.gif (67 bytes)  Varenda klok arbetsgivare som är mån om effektivitet och produktivitet (= pengar!) borde låta de anställda sova på arbetstid. Detta är inget aprilskämt. Det är alldeles sant och bevisat av flera sömnforskare, bland annat från ett stort experiment i Danmark.

Det började med att kommundirektören i Hilleröd helst ville sova middag varje dag. Han läste om sömnens betydelse och lyckades få igenom ett experiment i sin kommun lett av sömnforskaren Sören Berg vid universitetssjukhuset i Lund.

En tjugominuters middagsvila, eller power-nap som det heter på svengelska, visade sig i Hilleröds kommun öka servicenivån, arbetseffektiviteten, de anställdas lust till vidareutbildning samt deras känsla av att ha både inflytande på arbetsplatsen och arbetsgivarens förtroende.

Mig veterligen är piloterna den enda yrkesgrupp som avtalsenligt måste sova en stund på jobbet. Ordet för tupplur, nap, på engelska, förknippades för mycket med småbarnens dagsömn så det amerikanska flygvapnet gjorde termen lite mer macho genom att lägga till ett power framför.

Hemligheten med tuppluren är att man utnyttjar kroppens sömncykler och sovklocka, för det är inte alls bara Skalman i Bamse som har en sådan! Människan är som tröttast en stund på eftermiddagen, det är därför vi ofta har en strategisk kafferast just då. Vid den tiden är det mycket lätt att somna in och de första 15—20 minuterna är människan lättväckt. Det är med andra ord viktigt att inte sova för länge och sjunka ner i djupsömnen, för då är det varken roligt eller lätt att vakna. Den som vill tupplura bör kanske avsätta trettio minuter, för det tar ju också tid att somna in och vakna. Nu finns det förstås inte vilobäddar på alla arbetsplatser, men kanske chefen har en soffa på rummet… Min lärare i Åbo bredde ut ett liggunderlag på golvet i arbetsrummet och satte den röda upptagen-knappen att lysa. Många praktiserar detta sedan länge tillbaka: man tjuvar sig en vilostund med armarna i kors över ett bord, eller i bussen på väg hem. En tjugo minuters tupplur på eftermiddagen motsvarar enligt sömnforskarna 1,5–2 timmars morgonsömn. Hjärnan och resten av kroppen stänger ner en stund, ämnesomsättningen i kroppen sjunker och sedan vaknar man färdig att arbeta effektivt och kreativt.

Kanske detta vore något för de skuldtyngda finländska kommunerna att satsa på?! Kanske också de offentliga myndigheterna skulle komma upp i maklig arbetstakt om de fick tupplura varje dag. Föreställ er Lipponen slå klubban i bordet och utlysa 30 minuter middagsvila i riksdagen!

Att nattvaka är ju annars en raffinerad tortyrmetod som används av all världens ondskefulla makter. Det borde varenda en människa i småbarnsföräldrars närhet påminnas om. Alla behöver sova, även om behovet varierar ganska mycket. Människan, liksom kaninen, sover i allmänhet sju till åtta timmar per natt, katten sover fjorton timmar, kon fyra, hästen tre och fladdermusen 23 timmar per dygn. När människan sover återhämtar sig organismen. Kroppens tar hand om sjuka celler och stärker vårt immunförsvar. Den som ständigt sover för lite åldras i förtid rent biologiskt.

Vi har aldrig sovit så dåligt som vi gör nuförtiden och det hör ihop med de stora samhällsförändringarna som skett de senaste hundra åren. Våra kroppar har inte riktigt hunnit med. Vi borde alltså sova mera, stressa mindre. Man kan ju i alla fall börja med en liten tupplur på jobbet — för folkhälsans skull…

Löntagaren 23.3.2006 nr 3/06

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)