. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (1679 bytes)

Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Gott nytt år! Ett nytt år och nyårslöften, låter det bekant också för dig? Många av oss har under jul fått lite extra och överloppskalorier att kämpa med. Lyder nyårslöftet för din del stavgång eller lättare, mindre mängd och hälsosammare mat. Det lönar sig att använda förmånliga inhemska rotsaker i så stor uträckning som möjligt. De ger rikligt med fibrer, mineralämnen och Foto: MATTI YLIROTUvitaminer åt din kost. När kokade du siskonkorvsoppa senast? Lyder ditt svar som mitt eget, flera år sen senast så koka och njut till omväxling efter all julmat.

Det är så småningom dags att fira Runeberg. Runebergsdagen, den 5 februari är aktuell inom en kort framtid så jag vill därför göra reklam för att du själv kan baka din stora Runebergstårta eller flera små.

God fortsättning på det nya året!

Siskonkorvsoppa
4 personer
4–6 potatisar
8 dl vatten
½ köttbuljongtärning
2 påsar djupfrysta rotsaker eller
färska 150 g kålrot, 50 g rotselleri, ½ palsternacka, 1 morot, 10 cm av en purjolök
500 g siskonkorv
5 krydd- eller svartpepparkorn
1 lagerblad
persilja

Tvätta och skala kålrot, selleri, palsternacka, morot och potatis. Skölj purjolöken mellan alla blad. Skär purjolöken i strimlor och alla rotsaker i tärningar, potatisen i lite större bitar. Mät upp vattnet i en kastrull. Lägg i ½ buljongtärning, kryddpepparkorn och lagerblad. Låt koka upp under lock. Lägg rotsakerna i kastrullen och låt dem koka nätt och jämnt mjuka. Mjölka i siskonkorven och koka soppan så mycket att siskonkorven blir färdig, ca 3 minuter. Strö över persilja innan soppan serveras.

Runebergstårtor
20–30 stycken eller en stor
200 g smör eller margarin
2 dl socker
2 ägg
1 dl vetekli eller hackad mandel
1 dl kokosflingor
2 dl skorpsmulor
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Glasyr
hallonsylt
1 dl florsocker
½ msk vatten

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa fett och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under kraftig omrörning. Blanda de torra ingredienserna (vetekli, kokosflingor, skorpsmulor, vetemjöl och bakpulver) och rör ner blandningen i smeten. Fördela smeten i lämpliga formar (järncirklar, muffinsformar) — fyll formarna bara till hälften så att tårtorna har plats att stiga. Du kan också grädda smeten i en stor bakform med löstagbar kant. Grädda tårtan eller tårtorna 15–25 minuter, beroende på storlek och ugn.

Blanda ihop florsocker och vatten till glasyren. Garnera tårtorna med hallonsylt och låt dem svalna innan du ringlar på glasyren.

 

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka

Löntagaren 26.1.2006 nr 1/06

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 1/2006

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Hyrdarbetskraft

runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes) Arbetsmiljö
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid

Lunchlådan

runu.gif (924 bytes) Karikatyr

 

 

www.sak.fi/på svenska