
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Gott nytt år! Ett nytt år
och nyårslöften, låter det bekant också för dig? Många av oss har under jul fått
lite extra och överloppskalorier att kämpa med. Lyder nyårslöftet för din del
stavgång eller lättare, mindre mängd och hälsosammare mat. Det lönar sig att använda
förmånliga inhemska rotsaker i så stor uträckning som möjligt. De ger rikligt med
fibrer, mineralämnen och vitaminer åt din kost. När kokade du siskonkorvsoppa senast? Lyder ditt svar
som mitt eget, flera år sen senast så koka och njut till omväxling efter all julmat.
Det är så småningom dags att fira Runeberg. Runebergsdagen, den 5
februari är aktuell inom en kort framtid så jag vill därför göra reklam för att du
själv kan baka din stora Runebergstårta eller flera små.
God fortsättning på det nya året!
Siskonkorvsoppa
4 personer
46 potatisar
8 dl vatten
½ köttbuljongtärning
2 påsar djupfrysta rotsaker eller
färska 150 g kålrot, 50 g rotselleri, ½ palsternacka, 1 morot, 10 cm av en purjolök
500 g siskonkorv
5 krydd- eller svartpepparkorn
1 lagerblad
persilja
Tvätta och skala kålrot, selleri, palsternacka, morot och potatis.
Skölj purjolöken mellan alla blad. Skär purjolöken i strimlor och alla rotsaker i
tärningar, potatisen i lite större bitar. Mät upp vattnet i en kastrull. Lägg i ½
buljongtärning, kryddpepparkorn och lagerblad. Låt koka upp under lock. Lägg rotsakerna
i kastrullen och låt dem koka nätt och jämnt mjuka. Mjölka i siskonkorven och koka
soppan så mycket att siskonkorven blir färdig, ca 3 minuter. Strö över persilja innan
soppan serveras.
Runebergstårtor
2030 stycken eller en stor
200 g smör eller margarin
2 dl socker
2 ägg
1 dl vetekli eller hackad mandel
1 dl kokosflingor
2 dl skorpsmulor
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Glasyr
hallonsylt
1 dl florsocker
½ msk vatten
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa fett och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget
under kraftig omrörning. Blanda de torra ingredienserna (vetekli, kokosflingor,
skorpsmulor, vetemjöl och bakpulver) och rör ner blandningen i smeten. Fördela smeten i
lämpliga formar (järncirklar, muffinsformar) fyll formarna bara till hälften så
att tårtorna har plats att stiga. Du kan också grädda smeten i en stor bakform med
löstagbar kant. Grädda tårtan eller tårtorna 1525 minuter, beroende på storlek
och ugn.
Blanda ihop florsocker och vatten till glasyren. Garnera tårtorna med hallonsylt och
låt dem svalna innan du ringlar på glasyren.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Löntagaren 26.1.2006 nr 1/06
|