. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (1679 bytes)

Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Traditionellt är vi vana vid att fira fastlag med ärtsoppa och fastlagsbulle som läggs i het mjölk och då kallas hetvägg. Vid festligare tillfälle kronas verket ytterligare med varm punsch.

Det finns också andra baljväxter än torkade ärter som ger goda soppor och rikligt med protein. Linser och kikärter innehåller ungefär lika mycket protein som torkade ärter men mera järn och betydande mängder av andra essentiella mineralämnen.

Röd linssoppaFoto: MATTI YLIROTU
4 portioner
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
2 msk rypsolja
1 ½ dl röda linser
1 burk krossade tomater
1 l grönsaksbuljong
1 l vatten
salt, svartpeppar
½ tsk oregano

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs de båda löksorterna i oljan utan att lökblandningen tar färg. Tillsätt sedan linser, vatten, krossade tomater och grönsaksbuljong. Låt soppan sjuda 15–20 minuter. Smaka av med svartpeppar, oregano och eventuellt salt.

Fastlagsbulle
15–20 bullar

Deg
75 g smör eller margarin
2 ½ dl mjölk
½ pkt jäst
½ tsk salt
1 ½ tsk malen kardemumma
1 dl socker
5-6 dl vetemjöl
pärlsocker
Fyllning
mandelmassa eller sylt
vispad grädde
varm mjölk

Mät upp smör eller margarin och lägg det i en kastrull. Värm tills fettet har smält. Häll mjölken i en kastrull med smöret. Blandningen skall vara fingervarm. Smula jästen i en stor skål. Häll den ljumma smör- och mjölkblandningen över jästen. Rör med en trägaffel eller med handen tills jästen har löst sig. Blanda salt, kardemumma och socker i degspadet. Rör om med trägaffeln eller handen. Häll i vetemjölet lite åt gången. Knåda med handen en god stund tills degen blir fast och fin och börjar släppa kanterna. Det kan behövas mera mjöl, men bullarna blir godast om degen är mera lös än hård.

Sätt en bakduk över skålen och degen jäsa på ett varmt och dragfritt ställe 20-30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper på några ugnsplåtar. Strö lite vetemjöl på bakbordet och häll ut degen på mjölet. Knåda degen och tryck så att luftbubblorna försvinner. Ta mera mjöl om degen fastnar i bordet. Forma degen till en lång längd som du delar i 15–20 lika stora delar.

Rulla varje del mot bakbordet så får du runda, jämna bullar. Sätt de färdiga bullarna på ugnsplåtarna. Låt bullarna jäsa 30 minuter. Lägg en ren bakduk över bullarna, den skyddar mot drag och gör att degen jäser bättre. Knäck ett ägg i en liten skål. Vispa sönder ägget med en gaffel. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker.

Grädda bullarna mitt i ugnen 5–10 minuter.

Skär hatten av de nygräddade bullarna. Gröp ur innehållet och blanda med mandelmassa. Sätt tillbaka fyllningen i bullen.

Värm upp mjölken i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen. Sätt bullen i en sopptallrik och häll den varma mjölken över. Då du äter fastlagsbulle som läggs i het mjölk kallas det hetvägg. Ät med sked.

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
runu.gif (924 bytes)  Siskonkorvsoppa o Runebergstårtor

Löntagaren 23.2.2006 nr 2/06

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)