
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Traditionellt är vi vana vid
att fira fastlag med ärtsoppa och fastlagsbulle som läggs i het mjölk och då kallas
hetvägg. Vid festligare tillfälle kronas verket ytterligare med varm punsch.
Det finns också andra baljväxter än torkade ärter som ger goda
soppor och rikligt med protein. Linser och kikärter innehåller ungefär lika mycket
protein som torkade ärter men mera järn och betydande mängder av andra essentiella
mineralämnen.
Röd linssoppa
4 portioner
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
2 msk rypsolja
1 ½ dl röda linser
1 burk krossade tomater
1 l grönsaksbuljong
1 l vatten
salt, svartpeppar
½ tsk oregano
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs de båda löksorterna i oljan utan att
lökblandningen tar färg. Tillsätt sedan linser, vatten, krossade tomater och
grönsaksbuljong. Låt soppan sjuda 1520 minuter. Smaka av med svartpeppar, oregano
och eventuellt salt.
Fastlagsbulle
1520 bullar
Deg
75 g smör eller margarin
2 ½ dl mjölk
½ pkt jäst
½ tsk salt
1 ½ tsk malen kardemumma
1 dl socker
5-6 dl vetemjöl
pärlsocker
Fyllning
mandelmassa eller sylt
vispad grädde
varm mjölk
Mät upp smör eller margarin och lägg det i en kastrull. Värm tills fettet har
smält. Häll mjölken i en kastrull med smöret. Blandningen skall vara fingervarm. Smula
jästen i en stor skål. Häll den ljumma smör- och mjölkblandningen över jästen. Rör
med en trägaffel eller med handen tills jästen har löst sig. Blanda salt, kardemumma
och socker i degspadet. Rör om med trägaffeln eller handen. Häll i vetemjölet lite åt
gången. Knåda med handen en god stund tills degen blir fast och fin och börjar släppa
kanterna. Det kan behövas mera mjöl, men bullarna blir godast om degen är mera lös än
hård.
Sätt en bakduk över skålen och degen jäsa på ett varmt och dragfritt ställe 20-30
minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper på några ugnsplåtar. Strö lite
vetemjöl på bakbordet och häll ut degen på mjölet. Knåda degen och tryck så att
luftbubblorna försvinner. Ta mera mjöl om degen fastnar i bordet. Forma degen till en
lång längd som du delar i 1520 lika stora delar.
Rulla varje del mot bakbordet så får du runda, jämna bullar. Sätt de färdiga
bullarna på ugnsplåtarna. Låt bullarna jäsa 30 minuter. Lägg en ren bakduk över
bullarna, den skyddar mot drag och gör att degen jäser bättre. Knäck ett ägg i en
liten skål. Vispa sönder ägget med en gaffel. Pensla bullarna med det uppvispade ägget
och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen 510 minuter.
Skär hatten av de nygräddade bullarna. Gröp ur innehållet och blanda med
mandelmassa. Sätt tillbaka fyllningen i bullen.
Värm upp mjölken i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen. Sätt bullen i en
sopptallrik och häll den varma mjölken över. Då du äter fastlagsbulle som läggs i
het mjölk kallas det hetvägg. Ät med sked.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa o
Runebergstårtor
Löntagaren 23.2.2006 nr 2/06
|