. vane.jpg (302 bytes)

ledaren.jpg (1894 bytes)

Barometern spår kallt klimat

runu.gif (924 bytes)  Fackets svenska status

pune.gif (67 bytes)  Arbetsministeriet mäter årligen "temperaturen" i arbetslivet, dvs. hur löntagarna upplever och förhåller sig till sitt jobb. Resultatet presenteras i en så kallad arbetsbarometer. Den senaste presenterades förra veckan och bjuder på några intressanta iakttagelser.

Mest iögonenfallande är att medan ekonomin nu går på högtryck minskar löntagarnas tilltro till arbetet. Det upplevs idag som mindre meningsfullt än tidigare. Vi får gå ända till år 1992 för att finna lika låg notering på arbetets vettighet som den nu aktuella mätningen ger.

"Den medicin arbetsgivarna
skriver ut är förödande för arbetsgemenskapen"

Forskarna förklarar detta med att globaliseringen ger en allmän osäkerhetskänsla. Mer konkret uttryckt: det hjälper inte att man gör bra ifrån sig, man kan ändå när som helst få sparken. Och sådan är ju realiteten för många idag. Osäkerheten gäller inte bara industrin, den har brett ut sig till alla sektorer och gäller alla åldersgrupper.

FFC:s färska organisationsutredning stöder uppgifterna i arbetsbarometern. Arbetsgivarnas attityd mot arbetstagarna har hårdnat och färre arbetstagare än tidigare upplever att arbetsgivaren uppskattar arbetstagarnas insats. Möjligheterna att påverka arbetsprocesserna och arbetsmiljön har försvagats.

Får arbetsgivarna (EK) som de vill, dvs. om de teser de presenterar i sin förnyade version av satansverserna förverkligas, har vi ännu att vänta många barometrar med sjunkande trivseltrend. För enligt de visioner som presenteras i satansverserna, eller "EK:s arbetsmarkandspolitiska linjedragningar" som det så vackert heter, är det med hjälp av osäkerhet och piska arbetsgivarna vill driva löntagarna till bättre resultat. Kollektivavtalen skall försvagas, uppsägningsskyddet luckras upp och löneskillnaderna ökas. Det är EK:s framtidsstrategi; kamouflerat i begrepp som flexibilitet och lokala avtal.

Men det är inte mer makt åt arbetslivets småpåvar och tyranner vi behöver. Sådant ökar bara maktfullkomligheten och godtyckligheten och driver arbetstagarna allt längre från ett sant engagemang för sitt jobb. I stället för tyranni behöver vi äkta samarbete kring utvecklandet av arbetet — det meningsfulla arbetet.

På lång sikt är den medicin arbetsgivarna skriver ut förödande för arbetsgemenskapen. I slutändan får vi en arbetskraft som är föga inspirerad eller engagerad. Och man måste ju för all del inte förvekliga sig själv genom sitt arbete. Människan är anpassbar och livet bjuder många möjligheter. Vill arbetsgivarna ha anställda som gör så lite som möjligt och tar för sig så mycket som möjligt, borde de väl få sådana.

Det är ju förövrigt det exempel många chefer bjuder på idag.

HANS JERN

 

Fackets svenska statuslt-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes)  FFC:s organisationsutredning berättar att av de drygt fyrtiotusen svenska medlemmarna i FFC-förbunden anser sig närmare en tredjedel ha betydande svårigheter att kommunicera på finska. Många lever i helsvensk miljö där det dominerande språket både hemma och på arbetsplatsen är svenska. Denna svenskspråkiga kärna i facket består alltså av i runt tal räknat tiotusen medlemmar. Det är lika många som i ett litet medlemsförbund.

FFC har traditionellt skött relationerna till sina svenska medlemmar väl. Denna tidning är ett talande exempel på detta. Både förbunden och centralorganisationen har anställda som arbetar med svenska frågor, ordnar svenska kurser och bedriver organisationsarbete på svenska. Men svenskans officiella ställning är inte särskilt stark. Den finns inte bekräftad i centralorganisationens stadgar. I kongressdokumenten har man vanligen nöjt sig med några allmänt formulerade fraser om nödvändigheten av svensk medlemsservice.

Hittills har allt fungerat till belåtenhet på det sättet. Det oaktat kunde det vara på sin plats att FFC inför sin kongress i sommar skulle fundera på om den svenska verksamheten borde ges en mer förpliktande ställning.

HJ

Löntagaren 23.2.2006 nr 2/06

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 2/2006

Till första sidan

runu.gif (924 bytes) Ledaren

Barometern spår kallt klimat

runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Att färdas på jobb

runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes) Arbetsmiljö
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr

 

 

www.sak.fi/på svenska