. vane.jpg (302 bytes)

tema.jpg (1627 bytes)

Industribussen är ett tryggt alternativ

runu.gif (924 bytes)  Facktarutor
runu.gif (924 bytes)  Parfymbussar

pune.gif (67 bytes)  – Framförallt är det ju så behändigt att stiga på bussen i hemknutarna, kanske ta sig en liten tupplur under resan och bli forslad till fabriksporten utan bekymmer för väglag eller trafik, konstaterar arbetarskyddsfullmäktig Juha-Pekka Siltala.

En vanlig arbetsdag börjar för honom med en trekvartstimmes bussfärd från hembyn Kerkko via Borgå busstation till Sköldvik. Resan känns trygg med en van chaufför bakom ratten.

Juha-Pekka Siltala. Bussrutterna finns noggrant inprickade på kartan. Foto: ISMO HENTTONEN– De tidiga morgonturerna är det nog rätt tyst i bussen, bekräftar Guy Lehtinen. Han är busschaufför vid Borgå Trafik, som kör största delen av turerna till industrikombinatet.

Kaos utan bussar

Passagerarna som stiger på under resan visar bara upp sitt personkort när de kliver på bussen. Arbetsgivaren står för resan.

– Det här är nog en reguljär tur också, men den här tiden på morgonen är så gott som alla passagerare industrianställda. På det sättet är det en enkel tur att köra. Senare turer anlitas också av skolelever.

– På resan hem från jobbet är det livligare. Då kan det bli diskussion om dagens händelser. Så bussåkandet har nog en social sida också, säger Siltala.

Både han och Lehtinen säger att man med tiden lär sig vilka som brukar stiga på vid vilken hållplats. Saknas någon ser man sig omkring för att förvissa sig om att personen inte kommer springande i sista stund.

Men det här gäller bara dem som har fasta arbetstider. Industrierna i Sköldvik går i skift och många har varierande arbetstider.

Detta ställer stora krav på organiserandet av bussturerna.

– Det är en nödvändighet att ha ordnade personaltransporter till Sköldvik. Skulle alla komma med egen bil blev det nog totalt kaos, påpekar Pertti Gustafsson, som har det praktiska ansvaret för trafiken.

Det finns bara en väg till Sköldvik och den skall svälja alla transporter på gummihjul till och från området. En reservväg står högt på önskelistan, men den befinner sig till vidare först i planeringsstadiet.

50 bussar i trafik

Ett tiotal industriföretag verkar idag på Sköldvikområdet och sammanlagt har de strax under 3000 anställda. Någon exakt siffra på hur många av dem som anlitar bussarna finns inte, men Gustafsson uppskattar att det rör sig om cirka hälften.

Busstrafiken är som livligast mellan klockan sex och nio på morgonen och mellan tre och sex på eftermiddagen. Då trafikeras området av omkring femtio bussar. Det går reguljära turer från ett tiotal orter i trakten. Det kommer bussar från Helsingfors, Kervo, Askola, Pukkila och Borgå, bl. a., och från närliggande byar som Gammelbacka, Hammars, Vårberga och Kerkko. Också för skiftarbetarna finns ordnade bussförbindelser, om än inte lika täckande. De flesta turerna körs av Borgå Trafik men också några mindre bolag är engagerade.

Tidig morgon på Borgå busstation. Industribussen till Sköldvik lastar för avfärd. Foto: ISMO HENTTONENFöretagen ordnar gemensamt transporterna och delar på kostnaderna i relation till antalet anställda. Totalt rör det sig om en årskostnad på flera hundratusen euro.

För personalen innebär detta en betydande förmån, konstaterar Toni Laiho, huvudförtroendeman vid Neste Oil, det största företaget i Sköldvik.

Timmes resa gräns

Systemet har gamla anor. Tidigare betalade man en liten avgift för bussresorna. Man fick lösa ut biljetter i Nestes intressekontor. Men när kontoret lades ner blev resorna avgiftsfria.

Laiho tycker att systemet på det stora hela fungerar bra. Man har försökt få linjerna så täckande som möjligt. Och för att få allt att fungera till belåtenhet sker planeringen av bussrutterna i samarbete mellan arbetsgivare och personalrepresentanterna.

– Vi sitter tillsammans med en karta framför näsa och ritar upp hur bussarna skall gå. Varje gång det sker ändringar i arbetsarrangemangen måste vi också följa upp bussturerna.

– Men det är ju klart att från varje liten by i omgivningen går det inte att ha direkt förbindelse.

I vissa fall kan resorna därför bli rätt långa när bussarna skall samla upp passagerare, Östnyländsk rundtur kallas de rutterna. En tumregel är dock att resan inte skall ta längre än en timme.

– Har man gjort ett tolvtimmars arbetsskift, som många gör under veckosluten, vill man inte ytterligare förlänga dagen med långa bussresor.

– Viktigt är också att trafiken är anpassad till arbetsskiftet, infogar Juha-Pekka Siltala, efter en kall vinterdag i blåsten i hamnen, vill man inte stå länge på busshållplatsen och vänta.

Ett visst missnöje har det väckt att skattemyndigheterna inte beviljar reseavdrag ända fram till Sköldvik åt dem som inte har direkt bussförbindelse tillgänglig.

– Beskattaren anser att man kan ta sig till Borgå och där stiga på en Sköldvikbuss.

HANS JERN

 

"Parfymbussar" lt-ylos.jpg (843 bytes)
kallas de senare morgonturerna till Sköldvik.
Med dem kommer kontorspersonalen på jobb.
Ordningen i bussarna kan vara sträng. Det finns
sådana som alltid Vill sitta på samma plats. Har någon intagit den ombeds hon/han flytta på sig. I de sena kvällsbussarna igen bänkar sig trötta kroppsarbetare efter en svettig arbetsdag, där lär dofterna vara av mer maskulin art.

 

 

Farlig arbetsresalt-ylos.jpg (843 bytes)

  • Varje dag görs över två miljoner arbetsresor, tur och retur, som tar i snitt en timme.
  • Drygt hälften, rentav två tredjedelar av arbetsresorna görs med personbil, som chaufför eller passagerare. Cirka en tredjedel tar sig till jobb per fots eller cykel medan bara cirka tio procent använder allmänna färdmedel.
  • Av de skador som sker under arbetsresor drabbar 55–60 procent fotgängare (fall och halkning) och 25–30 procent cyklister. Av dem som gör sin arbetsresa med bil drabbas 10–15 procent av någon olycka och mindre än fem procent av olyckorna drabbar dem som tar sig till jobb med motorcykel, moped, buss, tåg eller spårvagn.
  • Hälften av dödsfallen i samband med arbete sker i trafiken. På väg mellan hemmet och arbetsplatsen dör i genomsnitt 30 personer och tio personer dör i trafiken på arbetstid varje år.
  • De arbetsolyckor som sker i trafiken är ofta allvarliga och de är 2–3 gånger dyrare än arbetsplatsolyckorna.

 

Motion på arbetsresan

  • Man kunde lätt kombinera arbetsresan med sin dagliga motion, för hela 43 procent av arbetsresorna med personbil är kortare än fem kilometer.
  • Det skulle ge inbesparingar i resekostnaderna, i synnerhet bilismens kostnader har stigit. Årskostnaden för en 4 kilometers arbetsresa med personbil är 715 euro, med allmänna fortskaffningsmedel i Helsingfors 320 euro, med cykel 143 euro och till fots 25 euro (skoslitage).
  • Rusningstrafiken och trafikens miljöskador minskar.
  • På en parkeringsplats för en bil ryms det mer än tio cyklar.
  • Om man går eller cyklar inverkar det positivt på hälsan, konditionen förbättras och man mår bra.
  • Hälsorekommendationen är 30 minuters motion dagligen, vilket motsvaras av en tre kilometers promenad eller 8–10 kilometer på cykel.
  • Motion förhindrar benskörhet, sänker ett högt blodtryck, minskar risken för kranskärlssjukdomar, tjocktarmscancer och vuxendiabetes.

Löntagaren 23.2.2006 nr 2/06

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)