
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Vitkål är kusin med t.ex.
rovor och raps. Till släkten räknas också blomkål, broccoli och kålrabbi. Mycket
nära släkt med vitkålen är också rödkålen.
I Grekland för flera tusen år sedan påstod filosofen
Aristoteles att kål hjälpte mot både fylla och baksmälla. Och den romerske senatorn
Plato menade att det var tack vare kålen som befolkningen i Rom klarat sig utan läkare i
sexhundra år.
Kanske överdrev de båda herrarna något, men vi vet idag att kål verkligen är
en nyttig grönsak som har många goda egenskaper, såväl läkande som gastronomiska.
Vitkål innehåller t.ex. Folacin som vi behöver bl.a. för att nya
röda blodkroppar ska kunna bildas.
Tänkvärt är också att 100 gram vitkål ger dig halva dagsbehovet av
C-vitamin. Kalium kan bl.a. bidra till att sänka för högt blodtryck.
Här är några smakprov på vitkålsrätter och höstens delikatesser
tillred, smaka och njut!
Kålgryta
4 portioner
250 g malet lammkött
400 g vitkål
50 g kålrot
50 g morot
½ l buljong
½ tsk rosmarin
svartpeppar
Skala och skär kålrot och morot i strimlor. Strimla vitkålen. Bryn det malda köttet
lätt och tillsätt rotsaker, vitkål, rosmarin och buljong. Låt kålgrytan badda ca 20
minuter och avsmaka med svartpeppar och eventuellt salt.
Coleslow
En magrare variant av en amerikansk klassisk sallad. Måste planeras in eftersom den
ska stå och dra över natten. Det lönar sig att gör en större sats på en gång då
den är hållbar och billig. Använd en maskin som strimlar kålen, den bör vara tunt
strimlad för att bli god.
1st vitkålshuvud
1dl vitvins vinäger
1 dl socker
4 dl naturell yoghurt
salt, peppar
Strimla tunt vitkålen i en stor skål. Häll på vinäger och socker. Låt stå över
natten.
Följande dag häller du på yoghurt, salt och peppar.
Smaka av och garnera gärna med örter.
Servera coleslowen till olika kött- eller vegetariska rätter.
Lingonmuffins
12 st
50 g smör eller bakningsmargarin
100 g kvark
1 dl råsocker eller fintsocker
2 ägg
1½ dl lingon
1½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
några saltkorn
Glasyr:
1 dl florsocker
2 msk kvark
3 msk lingon
Vispa det rumsvarma fettet och sockret till skum. Tillsätt kvarken och äggen ett i
taget under fortsatt vispning. Tillsätt lingonen. Blanda ihop de torra ingredienserna.
Blanda ihop allt till en jämn smet. Fördela smeten jämnt i små muffinsformar och
grädda i 200 graders ugnsvärme i ca 15 minuter.
Låt muffinsen svalna och gör under tiden glasyren. Tillsätt droppvis
citronsaften i florsockret och tillsätt kvarken till önskad konsistens. Ringla glasyren
över muffinsen och dekorera med några lingon.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa o
Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt laxsås o
blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Löntagaren 2.11.2006 nr
9/06
|