. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (1679 bytes)

Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Vitkål är kusin med t.ex. rovor och raps. Till släkten räknas också blomkål, broccoli och kålrabbi. Mycket nära släkt med vitkålen är också rödkålen.
    I Grekland — för flera tusen år sedan — påstod filosofen Aristoteles att kål hjälpte mot både fylla och baksmälla. Och den romerske senatorn Plato menade att det var tack vare kålen som befolkningen i Rom klarat sig utan läkare i sexhundra år.
Foto. MATTI YLIROTU    Kanske överdrev de båda herrarna något, men vi vet idag att kål verkligen är en nyttig grönsak som har många goda egenskaper, såväl läkande som gastronomiska.
    Vitkål innehåller t.ex. Folacin som vi behöver bl.a. för att nya röda blodkroppar ska kunna bildas.
    Tänkvärt är också att 100 gram vitkål ger dig halva dagsbehovet av C-vitamin. Kalium kan bl.a. bidra till att sänka för högt blodtryck.
    Här är några smakprov på vitkålsrätter och höstens delikatesser — tillred, smaka och njut!

Kålgryta
4 portioner
250 g malet lammkött
400 g vitkål
50 g kålrot
50 g morot
½ l buljong
½ tsk rosmarin
svartpeppar

Skala och skär kålrot och morot i strimlor. Strimla vitkålen. Bryn det malda köttet lätt och tillsätt rotsaker, vitkål, rosmarin och buljong. Låt kålgrytan badda ca 20 minuter och avsmaka med svartpeppar och eventuellt salt.

Coleslow

En magrare variant av en amerikansk klassisk sallad. Måste planeras in eftersom den ska stå och dra över natten. Det lönar sig att gör en större sats på en gång då den är hållbar och billig. Använd en maskin som strimlar kålen, den bör vara tunt strimlad för att bli god.

1st vitkålshuvud
1dl vitvins vinäger
1 dl socker
4 dl naturell yoghurt
salt, peppar

Strimla tunt vitkålen i en stor skål. Häll på vinäger och socker. Låt stå över natten.
    Följande dag häller du på yoghurt, salt och peppar.
    Smaka av och garnera gärna med örter.
    Servera coleslowen till olika kött- eller vegetariska rätter.

Lingonmuffins
12 st
50 g smör eller bakningsmargarin
100 g kvark
1 dl råsocker eller fintsocker
2 ägg
1½ dl lingon
1½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
några saltkorn
Glasyr:
1 dl florsocker
2 msk kvark
3 msk lingon

Vispa det rumsvarma fettet och sockret till skum. Tillsätt kvarken och äggen ett i taget under fortsatt vispning. Tillsätt lingonen. Blanda ihop de torra ingredienserna. Blanda ihop allt till en jämn smet. Fördela smeten jämnt i små muffinsformar och grädda i 200 graders ugnsvärme i ca 15 minuter.
    Låt muffinsen svalna och gör under tiden glasyren. Tillsätt droppvis citronsaften i florsockret och tillsätt kvarken till önskad konsistens. Ringla glasyren över muffinsen och dekorera med några lingon.

 

 

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
runu.gif (924 bytes)  Siskonkorvsoppa o Runebergstårtor
runu.gif (924 bytes)  Röd linssoppa o fastlagsbulle
runu.gif (924 bytes)  Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
runu.gif (924 bytes) 
Silltårta o Marinerad sill
runu.gif (924 bytes)  Lätt laxsås o blåbärskvark
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme
runu.gif (924 bytes)  Palsternacksraka o palsternackamuffins
runu.gif (924 bytes)  Trädgårdssoppa o ungspannkaka

Löntagaren 2.11.2006 nr 9/06

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)