
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
September är en av höstens
rikligaste skördemånader. Då har vi möjlighet att med hjälp av höstens skörd ge
extra färg och smak åt maträtterna. Utbudet av rotsaker är stort och mångsidigt. Vad
användning och popularitet beträffar är moroten i särklass. De övriga rotsakerna
används överraskande lite i dagens matlagning.
Traditionellt har rotsaker använts till god husmanskost. Rotsakerna hörde
tidigare till basråvarorna i hemmen. Eftersom hållbarheten är god hade man tillgång
till rotsaker året om. Vi kunde gärna ha det lika idag. Variera soppan fördomsfritt med
olika rotsaker, den smakar alltid gott men med olika finess i smaken.

Trädgårdssoppa
(5 liter)
2 liter vatten
4 msk salt
1½ kg morot
½ kg lök
½ kg purjolök
1 kg potatis av mjölig sort
½ kg palsternacka
½ kg rotselleri
5 stora blad mangold med stjälkar
Persiljestjälkar, libstickakvistar
Tvätta, ansa och skär alla ingredienser i mindre bitar. Koka upp vattnet och
tillsätt saltet. Lägg grönsakerna i kastrullen i den ordning de står för att allt ska
bli färdigkokt samtidigt. Det tar ca 20 minuter, beroende på storleken. Koka gärna med
valfri mängd persiljestjälkar. Några kvistar libsticka i soppan förhöjer smaken. När
mangolden är kokt, vilket går snabbt, bör det övriga också vara klart. Fiska bort
kryddstjälkarna. Mixa alltihop till en slät soppa. Den får vara rätt tjock. Kyl av och
frys in soppan i lämpliga doser.
Då du tinar upp soppan kan den smaksättas och avrundas på varierande sätt
t.ex. med
Matlagningsgrädde, smältost, färskost, apelsinsaft, ingefära, chili,
spiskummin, örter o.s.v.
Billigt och bra att ha på lut i frysen! Tycker du att satsen är för stor,
halvera då den. Observera att rotsakerna kan bytas ut mot det som just du råkar ha av.
Libsticka finns att köpa från örthyllan i butiken i kruka på samma sätt
som övriga färska örter.
Ugnspannkaka med äpplen
3 ägg
7 dl mjölk
2 dl grahamsmjöl
1 ½ vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk kanel
4 äpplen
Till långpannan:
bakplåtspapper
2 msk smör
Värm ugnen till 225 grader.
Vispa samman ägg, mjölk, allt mjöl, salt och kanel i en skål. Låt smeten
svälla minst 30 minuter. Skala och skär äpplena i tunna klyftor. Tillsätt dem i
smeten. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och klicka ut smöret på pappret. Värm
långpannan med bakplåtspappret i ugnen tills smöret smält. Häll därefter i
pannkakssmeten. Grädda pannkakan i mitten av ugnen ca 30 minuter. Skär pannkakan i
fyrkanter och servera den varm som efterrätt med krossade lingon och vaniljsås.
Kanelen kan ersättas med lika mycket kardemumma.
Smeten kan också stekas i plättpanna eller stor teflonpanna. Riv hellre
äpplena till smeten om du använder stekpanna istället för att grädda pannkakan i
ugnen.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa o
Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt laxsås o
blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Löntagaren 28.9.2006 nr
8/06
|