. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (1679 bytes)

Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  September är en av höstens rikligaste skördemånader. Då har vi möjlighet att med hjälp av höstens skörd ge extra färg och smak åt maträtterna. Utbudet av rotsaker är stort och mångsidigt. Vad användning och popularitet beträffar är moroten i särklass. De övriga rotsakerna används överraskande lite i dagens matlagning.
   Traditionellt har rotsaker använts till god husmanskost. Rotsakerna hörde tidigare till basråvarorna i hemmen. Eftersom hållbarheten är god hade man tillgång till rotsaker året om. Vi kunde gärna ha det lika idag. Variera soppan fördomsfritt med olika rotsaker, den smakar alltid gott men med olika finess i smaken.

Foto. MATTI YLIROTU

Trädgårdssoppa
(5 liter)
2 liter vatten
4 msk salt
1½ kg morot
½ kg lök
½ kg purjolök
1 kg potatis av mjölig sort
½ kg palsternacka
½ kg rotselleri
5 stora blad mangold med stjälkar
Persiljestjälkar, libstickakvistar

Tvätta, ansa och skär alla ingredienser i mindre bitar. Koka upp vattnet och tillsätt saltet. Lägg grönsakerna i kastrullen i den ordning de står för att allt ska bli färdigkokt samtidigt. Det tar ca 20 minuter, beroende på storleken. Koka gärna med valfri mängd persiljestjälkar. Några kvistar libsticka i soppan förhöjer smaken. När mangolden är kokt, vilket går snabbt, bör det övriga också vara klart. Fiska bort kryddstjälkarna. Mixa alltihop till en slät soppa. Den får vara rätt tjock. Kyl av och frys in soppan i lämpliga doser.
   Då du tinar upp soppan kan den smaksättas och avrundas på varierande sätt t.ex. med
   Matlagningsgrädde, smältost, färskost, apelsinsaft, ingefära, chili, spiskummin, örter o.s.v.
   Billigt och bra att ha på lut i frysen! Tycker du att satsen är för stor, halvera då den. Observera att rotsakerna kan bytas ut mot det som just du råkar ha av.
   Libsticka finns att köpa från örthyllan i butiken i kruka på samma sätt som övriga färska örter.

Ugnspannkaka med äpplen
3 ägg
7 dl mjölk
2 dl grahamsmjöl
1 ½ vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk kanel
4 äpplen

Till långpannan:
bakplåtspapper
2 msk smör

Värm ugnen till 225 grader.
   Vispa samman ägg, mjölk, allt mjöl, salt och kanel i en skål. Låt smeten svälla minst 30 minuter. Skala och skär äpplena i tunna klyftor. Tillsätt dem i smeten. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och klicka ut smöret på pappret. Värm långpannan med bakplåtspappret i ugnen tills smöret smält. Häll därefter i pannkakssmeten. Grädda pannkakan i mitten av ugnen ca 30 minuter. Skär pannkakan i fyrkanter och servera den varm som efterrätt med krossade lingon och vaniljsås.
   Kanelen kan ersättas med lika mycket kardemumma.
   Smeten kan också stekas i plättpanna eller stor teflonpanna. Riv hellre äpplena till smeten om du använder stekpanna istället för att grädda pannkakan i ugnen.

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
runu.gif (924 bytes)  Siskonkorvsoppa o Runebergstårtor
runu.gif (924 bytes)  Röd linssoppa o fastlagsbulle
runu.gif (924 bytes)  Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
runu.gif (924 bytes) 
Silltårta o Marinerad sill
runu.gif (924 bytes)  Lätt laxsås o blåbärskvark
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme
runu.gif (924 bytes)  Palsternacksraka o palsternackamuffins

Löntagaren 28.9.2006 nr 8/06

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)