. vane.jpg (302 bytes)

ledaren.jpg (1894 bytes)

Det dagas för det goda arbetet

pune.gif (67 bytes)  Begreppet "det goda arbetet" anses ha blivit lanserat av Svenska Metallarbetarförbundet i en kongressrapport i mitten av 1980-talet. Det härleddes ur den optimistiska idédebatt som då fördes kring arbetslivets utvecklingsmöjligheter; med ekonomisk demokrati och medbestämmande som viktiga ingredienser.

Högtflygande mål ställdes upp. Man såg den strukturomvandling som var på kommande, men föreställde sig att ett tryggt arbetsliv med goda arbetsvillkor och en skälig andel av produktionsresultatet åt löntagarna kunde paras ihop med en rationell och effektiv produktion.

" Hut går inte längre hem
när det finns
reella möjligheter att byta jobb."

Så kom nittiotalets ekonomiska kris med företagsnedläggningar, massuppsägningar och allmän otrygghet i arbetslivet. Strukturomvandlingen var skoningslös. Den gav inte plats åt humana värderingar. Det goda arbetet började allmänt uppfattas som en blåögd parentes.

Men kanske ändå inte. Kanske är det nu dags att ta upp den tappade tråden. Arbetsmarknaden börjar sakta svänga om och bli arbetstagarens marknad. Arbetsgivarna blir småningom tvungna att reflektera över hur de kan behålla sina arbetstagare och rekrytera nya. Hut går inte längre hem när det finns reella möjligheter att byta jobb. Då blir man tvungen att måna om arbetskraften i stället.

Vi visar i dagens tidning att löntagarna väntar sig mer än trygg inkomst av sitt arbete. Trivsel och rättvisa är viktiga begrepp; det är viktigt att arbetsgemenskapen fungerar, att man får sin röst hörd, kan påverka sitt arbetet och får uppskattning för sin prestation. Resultatet blir bättre när man är delaktig i arbetsprocessen i stället för att bli kommenderad.

I bästa fall går det så att det är avbräcket i utvecklingen till det goda arbetet som blir parentesen. Det kan vara dags att plocka upp idealen som blev vilande och föra dem vidare; utformade enligt vår tids verklighet. Det goda arbetet duger ännu som devis.

På de finländska arbetsplatserna är förtroendemännen i en nyckelposition när det gäller att utveckla arbetsorganisationen. En förbättring av deras ställning har redan en tid stått på den fackliga agendan. Kopplat till strävandena att ge lokala avtal större utrymme i systemet.

Förtroendemannafrågan är sista kvarstående fråga på den lista över ärenden man kom överens om att reda ut under innevarande avtalsperiod. Den måste lösas för att komma vidare. I nästa avtalsrörelse blir det säkert aktuellt att lyfta fram andra frågor med anknytning till arbetets innehåll, belöningssystem och inflytande. Det goda arbetet kan tas till heder igen.

HANS JERN

Löntagaren 28.9.2006 nr 8/06

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 8/2006

Till första sidan LÖN 8/06

runu.gif (924 bytes) Ledaren

Det dagas för det goda arbetet

runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes) Tema
    Trivs bra, orkar mer

runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland

runu.gif (924 bytes) Arbetsmiljö
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr

 

 

www.sak.fi/på svenska