
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Sommaren känns och värmer
redan inom oss då solen tittar fram och klädlagren vi drar på oss minskar. Nu är det
också dags att plocka fram våra lätt- och snabbtillredda sommarmatrecept. Själv
förknippar jag sommaren med fiskrätter av olika slag plus förstås grillrätter. Kanske
för att fisk passar så bra till nypotatis. Laxsåsen hör också till kategorin recept,
som lyder under devisen köp hem 5 och tillred på 15 minuter. I receptet ingår
visserligen flera ingredienser men en del av dem hör till grundförrådet som finns i
skafferiet.
Ha en skön och solig sommar!
Lätt
laxsås
4 portioner
400 g lax i strimlor
2 hackade vitlöksklyftor
2 tsk matolja
½ burk hela tomater
350 g djupfrysta wokgrönsaker
12 msk soja eller balsamvinäger
12 dl kokosmjölk
svartpeppar från kvarnen
ärtgroddar till dekoration
Bryn lätt laxstrimlorna och vitlöken i matoljan. Tillsätt de i bitar skurna
tomaterna och grönsakerna. Krydda med soja eller balsamvinäger. Tillsätt kokosmjölk
och peppar. Servera med kokt ris. Bladsellerin på bilden är god att tillsätta i
laxsåsen.
Blåbärskvark
2 dl grädde
2 dl kvark
½ dl socker
2 msk vaniljsocker
3 dl blåbär
Vispa grädden och tillsätt sockret. Blanda ner kvarken i grädden och tillsätt till
sist bären. En del av bären krossas en aning. Blåbären kan med fördel bytas ut mot
andra bär ur frysen eller naturen i sommar.
Dekorera med hel blåbär och citronmelissblad.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa o
Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
Silltårta o Marinerad sill
Löntagaren 1.6.2006 nr
5/06 |