. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (1679 bytes)

Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  När åt du palsternacka senast? Det är en fråga som alla kanske inte ens vet och kan svara på. Det gömde sig eventuellt några palsternackstärningar i korv- eller köttsoppan eller kanske den ingick i purésoppan du åt.

Visste du att många rotsaker finns att köpa också som ekologiskt odlade. De är då eko-märkta.Foto: MATTI YLIROTU

Palsternackan är släkt med moroten. Den ser ut som en gulvit morot men ibland har den klumpigare form. Palsternackan har karakteristisk smak och doft och används såväl rå som kokt eller stekt. Den är en mycket gammal kulturväxt, känd och odlad av de gamla grekerna och romarna. Palsternackan spreds till Nordeuropa på medeltiden. Den bör inte läggas i plastpåse, eftersom det ofta blir lufttätt, vilket kan ge upphov till röta. Palsternackan innehåller nämnvärda mängder kalcium, magnesium, kalium, B-gruppens vitaminer, C-vitamin och 4,5 g fiber per 100 g ätbart. Palsternackan äts ugnsbakad, kokt i slantar och soppor, i bakverk och riven i biffar och rårakor såsom i recepten nedan. Pröva fördomsfritt och låt dig överraskas på ett positivt sätt av en mindre använd inhemsk rotfrukt

Palsternacksraka
(1 stekpanna)
1 stor palsternacka
2 potatisar (mjölig sort)
1 bit purjolök
2 ägg
1 krm salt
½ krm svartpeppar
timjan, körvel
matfett till stekningen

Skala rotsakerna, riv dem grovt på rivjärn. Hacka purjolöken fint. Tillsätt salt och ägg, blanda ihop alla ingredienser. Hetta upp en välsmord gjutjärnspanna. Platta till en raka och stek på medelstark värme i ca 5–6 minuter per sida. Använd ett stort, lättsmort kastrullock till hjälp då du vänder rakan. Servera med grynost och/eller knaprigt stekt bacon, skinka eller kalkon. Rakan på bilden är dekorerad med vildrucola. Framför maten ligger färsk ingefärsrot vilken ingår i palsternacksmuffinsen.

Palsternackamuffins
(12 st)
50 g smör eller bakmargarin
100 g kvark
1 dl råsocker eller strösocker
2 ägg
1½ dl finriven palsternacka
1½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk finriven ingefära
några saltkorn

Glasyr:
1 dl florsocker
2 msk kvark
1 tsk finriven ingefära

Vispa det rumsvarma fettet och sockret till skum. Tillsätt kvarken och äggen ett i taget under fortsatt vispning. Tillsätt den finrivna palsternackan. Blanda ihop de torra ingredienserna och ingefäran. Blanda ihop allt till en jämn smet. Fördela smeten jämnt i små muffinsformar och grädda i 200 graders ugnsvärme i ca 15 minuter.

Låt muffinsen svalna och gör under tiden glasyren. Tillsätt droppvis citronsaften i florsockret och tillsätt kvarken till önskad konsistens. Ringla glasyren över muffinsen och dekorera ännu med torkad palsternacka.

 

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
runu.gif (924 bytes)  Siskonkorvsoppa o Runebergstårtor
runu.gif (924 bytes)  Röd linssoppa o fastlagsbulle
runu.gif (924 bytes)  Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
runu.gif (924 bytes) 
Silltårta o Marinerad sill
runu.gif (924 bytes)  Lätt laxsås o blåbärskvark
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme

Löntagaren 31.8.2006 nr 7/06

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)