
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
När åt du palsternacka
senast? Det är en fråga som alla kanske inte ens vet och kan svara på. Det gömde sig
eventuellt några palsternackstärningar i korv- eller köttsoppan eller kanske den ingick
i purésoppan du åt.
Visste du att många rotsaker finns att köpa också som ekologiskt
odlade. De är då eko-märkta.
Palsternackan är släkt med moroten. Den ser ut som en gulvit
morot men ibland har den klumpigare form. Palsternackan har karakteristisk smak och doft
och används såväl rå som kokt eller stekt. Den är en mycket gammal kulturväxt, känd
och odlad av de gamla grekerna och romarna. Palsternackan spreds till Nordeuropa på
medeltiden. Den bör inte läggas i plastpåse, eftersom det ofta blir lufttätt, vilket
kan ge upphov till röta. Palsternackan innehåller nämnvärda mängder kalcium,
magnesium, kalium, B-gruppens vitaminer, C-vitamin och 4,5 g fiber per 100 g ätbart.
Palsternackan äts ugnsbakad, kokt i slantar och soppor, i bakverk och riven i biffar och
rårakor såsom i recepten nedan. Pröva fördomsfritt och låt dig överraskas på ett
positivt sätt av en mindre använd inhemsk rotfrukt
Palsternacksraka
(1 stekpanna)
1 stor palsternacka
2 potatisar (mjölig sort)
1 bit purjolök
2 ägg
1 krm salt
½ krm svartpeppar
timjan, körvel
matfett till stekningen
Skala rotsakerna, riv dem grovt på rivjärn. Hacka purjolöken fint. Tillsätt salt
och ägg, blanda ihop alla ingredienser. Hetta upp en välsmord gjutjärnspanna. Platta
till en raka och stek på medelstark värme i ca 56 minuter per sida. Använd ett
stort, lättsmort kastrullock till hjälp då du vänder rakan. Servera med grynost
och/eller knaprigt stekt bacon, skinka eller kalkon. Rakan på bilden är dekorerad med
vildrucola. Framför maten ligger färsk ingefärsrot vilken ingår i
palsternacksmuffinsen.
Palsternackamuffins
(12 st)
50 g smör eller bakmargarin
100 g kvark
1 dl råsocker eller strösocker
2 ägg
1½ dl finriven palsternacka
1½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk finriven ingefära
några saltkorn
Glasyr:
1 dl florsocker
2 msk kvark
1 tsk finriven ingefära
Vispa det rumsvarma fettet och sockret till skum. Tillsätt kvarken och äggen ett i
taget under fortsatt vispning. Tillsätt den finrivna palsternackan. Blanda ihop de torra
ingredienserna och ingefäran. Blanda ihop allt till en jämn smet. Fördela smeten jämnt
i små muffinsformar och grädda i 200 graders ugnsvärme i ca 15 minuter.
Låt muffinsen svalna och gör under tiden glasyren. Tillsätt droppvis citronsaften i
florsockret och tillsätt kvarken till önskad konsistens. Ringla glasyren över muffinsen
och dekorera ännu med torkad palsternacka.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa o
Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt laxsås o
blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme
Löntagaren 31.8.2006 nr
7/06
|