. vane.jpg (302 bytes)

aktuellt.jpg (1939 bytes)

Märkvärdigheter i samarbetsförhandlingarna på Kelpo Kuljetus

"De har fört oss bakom ljuset"

runu.gif (924 bytes)  Kelpo Kuljetus måste bli lönsammare

pune.gif (67 bytes)  – Jag har varit med om det mesta i förhandlingsväg men det här tar nog priset, säger huvudförtroendeman Jukka Heikkinen.

Han har nyss kommit från samarbetsförhandlingar, där man behandlar ett uppsägningshot mot 250 chaufförer på Kelpo Kuljetus som sköter Postens transporter. Arbetsgivaren har meddelat att bolaget har behov att minska chaufförerna med ungefär hälften jämfört med idag.

Heikkinen beskriver arbetsgivarens förhandlingsstil som rå, bland annat för att arbetstagarna inte har fått de uppgifter de har begärt på finska, utan på engelska, vilket är koncernspråket i tyska DHL som äger Kelpo Kuljetus.

DHL:n ägs av Deutsche Post, tyska posten. Bolagets finländska terminal finns i Vanda, nära Helsingfors-Vanda flygfält. Foto: TUULIKKI HOLOPAINEN– Enligt Finlands lag ska en människa få information om ärenden som berör henne på hennes eget modersmål. Vi har bett om information om bl.a. Kelpo Kuljetus resultat och om transportavtalet mellan Posten och DHL på finska i ett flertal repriser, men vi har inte fått dem.

Arbetsgivaren har hemligstämplat samarbetsförhandlingarna, vilket enligt Jukka Heikkinen har gjort det svårt att ens informera personalen om förhandlingarna. Fackförbundets sakkunniga har inte getts tillträde till förhandlingarna.

Meddelandet om att samarbetsförhandlingar inleds kom till chaufförerna i september som en fullständig överraskning för den samarbetsprocess som avslutades i augusti och gällde affärsövertagandet förlöpte i god anda. I det sammanhanget intygade Suomen Posti och Kelpo Kuljetus ledning att arbetsplatserna inte hotades av ägarbytet.

Det gick inte ens en månad, innan Heikkinen som av en händelse, i samband med ett möte, fick en lapp i handen med beskedet att samarbetsförhandlingar inleds med anledning av uppsägningar. Arbetsgivaren uppgav produktionsmässiga och ekonomiska orsaker.

Huvudförtroendeman Jukka Heikkinen säger att man förhandlar först. Men leder förhandlingarna inte till resultat, övervägs andra åtgärder. Foto: TUULIKKI HOLOPAINEN– Arbetstagarna känner sig djupt bedragna, säger Heikkinen.

Samarbetsförhandlingarna varar minst sex veckor och de tar paus i början av november.

Syftet att öka underleveranserna

Kelpo Kuljetus har skött en betydande del av Postens transporter sedan slutet av 1990-talet, då Posten grundade bolaget tillsammans med tyska Dansas-ASG. I det skedet var Posten majoritetsägare. Före det skötte Posten sina transporter själv, med egen utrustning och personal. Enligt branschens fackförbund, Finlands Post- och logistikunion PAU har den modellen i efterhand visat sig vara den mest ekonomiska.

År 2001 köpte Danzas upp majoriteten av aktierna i Kelpo Kuljetus. Vid nya ägararrangemang i augusti i år sålde Posten sin 49 procents ägarandel av Kelpo Kuljetus till DHL, före detta Danzas, som ägs av Deutsche Post, dvs. tyska postverket.

Kelpo Kuljetus sköter de så kallade stamtransporterna mellan Postens sorteringscentraler. Områdestransporten och största delen av den personal som sköter den flyttade i samband med ägarbytet från Kelpo Kuljetus tillbaka till Posten.

Samarbetsprocessen har enligt huvudförtroendeman Jukka Heikkinen varit underlig på många vis. DHL har t.ex. meddelat som grund för personalnedskärningarna att Postens transporter stegvis kommer att minska väsentligt. Posten själv säger att transporterna inte minskar. På PAU misstänker man att den verkliga orsaken till uppsägningarna är DHL:s strävan att lägga ut allt större delar av Postens transporter på underleverantörer.

PAU:s ordförande Esa Vilkuna säger att det i praktiken handlar om återanvändning av arbetare. Chaufförerna skulle göra samma jobb som tidigare men via olika underleverantörer och med sämre arbetsvillkor. På förbundet anser man inte att utläggning till underleverantörer är en grund för uppsägning.

Statsägda bolaget Posti har ett särskilt stort ansvar för att de underleverantörer bolaget använder följer lagar och avtal, understryker Esa Vilkuna. Foto. HELI SAAARELA– Vi kan inte godkänna att man låter bli att göra transportavtal mellan Posten och Kelpo Kuljetus medan DHL ger ut transporterna till sina andra underleverantörer, säger Vilkuna.

Heikkinen misstänker att transportsektorns kollektivavtal, arbetstidslagstiftningen och de lagar som garanterar postgången och posthemligheten lätt hamnar på soptippen när priskonkurrensen skärps. Heikkinen och Vilkuna tror att företag som opererar i den ekonomiska gråzonen kommer att få ett stadigt fotfäste inom Postens transporter i och med att underleveranserna ökar, vilket bl.a. medför ökade störningar i transporterna. Enligt förbundet vore det bästa om Posten skulle ta tillbaka inte bara områdestransporterna utan också stamtransporterna.

Esa Vilkuna har diskuterat situationen på Kelpo Kuljetus och problemen med underleverantörer med Postens representanter. Samtalen har enligt Vilkuna förts i god anda och på Posten vidkänner man risken med att underleveranser lätt glider in i den ekonomiska gråzonen.

Arbetarna har nerverna på spänn

En av chaufförerna på Kelpo Kuljetus säger att situationen i företaget är sådan att den som klagar får slutlikvid på momangen. Chauffören vill inte ha med sitt namn i tidningen, för "arbetsgivaren har inte ännu valt ut vilka som får stanna kvar och vilka som får gå".

– Firman har värden som den gärna drar fram vid olika sammankomster med personalen, men i den praktiska verksamheten har de här värdena ingen betydelse, säger chauffören.

Han berättar att chaufförerna hos de underleverantörer som DHL anlitar gör långa arbetsdagar till och med en hel vecka i streck. Trötta chaufförer drabbas lätt av olyckor.

– Jag har själv blivit vittne till två kollisioner inom några få veckor. I bägge fallen handlade det om verkligt trötta chaufförer.

Inte heller PAU:s Esa Vilkuna har någon bra bild av DHL:s verksamhetskultur.

– Så vitt jag förstår är de enda avlönade chaufförerna i Finland de som jobbar för Kelpo Kuljetus, alla andra är utlagda på entreprenad. Bolagets globala verksamhetskoncept är att lägga ut så mycket som möjligt.

PIRJO PAJUNEN
Översättning: ASTRID NIKULA

 

DHL:lt-ylos.jpg (843 bytes)
Kelpo Kuljetus måste bli lönsammare

pune.gif (67 bytes)  Arbetsgivaren motiverar de nya samarbetsförhandlingarna med att Kelpo Kuljetus lönsamhet måste förbättras. DHL:s vd Timo Jaakkola säger att Kelpo Kuljetus resultat har varit kraftigt förlustbringande det gångna året. Jaakkola säger att DHL inte heller hade kunnat nå resultat i förhandlingarna med Posten om man hade tvingats trygga den nuvarande personalstyrkan på lång sikt.

Jaakkola säger att det tvååriga transportavtalet mellan Posten och DHL undertecknades först i slutet av augusti, då man också slog fast de slutliga transportvolymerna. Information om godsmängden förelåg inte vid affärsöverlåtelsen tidigare i augusti.

I arbetsgivarens meddelande om att samarbetsförhandlingar inleds konstateras det att man vid förhandlingarna utreder möjligheterna att omplacera de uppsagda på annat håll inom DHL-koncernen eller få in dem i pensionsslussen.

Jukka Heikkinen säger att man givetvis förhandlar först, men om man inte når resultat måste man överväga andra åtgärder.

Löntagaren 2.11.2006 nr 9/06

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)