
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
När
jag köpte min lergryta på 80-talet var det inne att med att laga mat i lergryta. Jag
lagade mat och gräddade bröd i lergrytan ungefär varje vecka. Nog i för ändamålet
separata grytor. Numera verkar den lite bortglömd och oanvänd stå i skåpet så det är
dags att ta fram grytan och diska ur den.
Att tillreda mat i lergryta är ett hälsosamt tillredningssätt och ett lätt sätt
att lyckas med matlagningen. Man slipper extra matfett och mörka stekytor. Man kan
använda förmånliga livsmedel på ett nytt sätt och med lyckat och saftigt
slutresultat. Grytan sköter sig själv i ugnen medan du är ute och sportar eller jobbar
på gården.
Börja med att ställa grytan och locket i diskhon och fyll dem båda med
varmt vatten. Leran skall fuktas ordentligt för att inte spricka då den kommer i varm
ugn. Allra helst ställs den in i kall ugn och får bli varm samtidigt som ugnen värms
upp.
Kyckling med grönt och skönt i lergryta
1 kycklingbröst eller lår per person
1 potatis per person
1 fänkål
1 paprika
1 röd eller gul lök
½ broccoli
1 morot
vitlök
Ställ ugnen på 200 grader. Skölj alla ingredienser och skala moroten. Lägg dem i
den blötlagda lergrytan. Låt grytan stå i ugnen minst 1 timme. Den klarar sig närmare
2 timmar i 175 grader utan att torka. Håll alltid locket på. Hela måltiden blir på en
gång klar, kött, potatis och rotsaker.
Du kan variera rotsaker och grönsaker allt efter tycke och smak samt
tillgång.
Vårvintern är citrusfrukternas tid och de passar bra ihop med mildare
frukter eller bär.
Desserten är en riktig vitaminbomb som går snabbt och enkelt att tillreda.
Grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
1 grapefrukt
1 dl hallon
2 dl naturell yoghurt
½ tsk vaniljsocker eller
2 dl yoghurt smaksatt med vanilj
Halvera grapefrukten och skär lös den från frukthinnorna. Lägg vackert hallonen
över och servera med vaniljsås eller glass.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle o
Apelsinsallad
Löntagaren 22.2.2007 nr
2/07
|