. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (1679 bytes)

Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  När jag köpte min lergryta på 80-talet var det inne att med att laga mat i lergryta. Jag lagade mat och gräddade bröd i lergrytan ungefär varje vecka. Nog i för ändamålet separata grytor. Numera verkar den lite bortglömd och oanvänd stå i skåpet så det är dags att ta fram grytan och diska ur den.
   Att tillreda mat i lergryta är ett Foto: MATTI YLIROTUhälsosamt tillredningssätt och ett lätt sätt att lyckas med matlagningen. Man slipper extra matfett och mörka stekytor. Man kan använda förmånliga livsmedel på ett nytt sätt och med lyckat och saftigt slutresultat. Grytan sköter sig själv i ugnen medan du är ute och sportar eller jobbar på gården.
   Börja med att ställa grytan och locket i diskhon och fyll dem båda med varmt vatten. Leran skall fuktas ordentligt för att inte spricka då den kommer i varm ugn. Allra helst ställs den in i kall ugn och får bli varm samtidigt som ugnen värms upp.

 

Kyckling med grönt och skönt i lergryta
1 kycklingbröst eller –lår per person
1 potatis per person
1 fänkål
1 paprika
1 röd eller gul lök
½ broccoli
1 morot
vitlök

Ställ ugnen på 200 grader. Skölj alla ingredienser och skala moroten. Lägg dem i den blötlagda lergrytan. Låt grytan stå i ugnen minst 1 timme. Den klarar sig närmare 2 timmar i 175 grader utan att torka. Håll alltid locket på. Hela måltiden blir på en gång klar, kött, potatis och rotsaker.
   Du kan variera rotsaker och grönsaker allt efter tycke och smak samt tillgång.
   Vårvintern är citrusfrukternas tid och de passar bra ihop med mildare frukter eller bär.
   Desserten är en riktig vitaminbomb som går snabbt och enkelt att tillreda.

 

Grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
1 grapefrukt
1 dl hallon
2 dl naturell yoghurt
½ tsk vaniljsocker eller
2 dl yoghurt smaksatt med vanilj

Halvera grapefrukten och skär lös den från frukthinnorna. Lägg vackert hallonen över och servera med vaniljsås eller glass.

 

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
runu.gif (924 bytes)  Siskonkorvsoppa o Runebergstårtor
runu.gif (924 bytes)  Röd linssoppa o fastlagsbulle
runu.gif (924 bytes)  Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
runu.gif (924 bytes) 
Silltårta o Marinerad sill
runu.gif (924 bytes)  Lätt laxsås o blåbärskvark
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme
runu.gif (924 bytes)  Palsternacksraka o palsternackamuffins
runu.gif (924 bytes)  Trädgårdssoppa o ungspannkaka
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
runu.gif (924 bytes) 
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
runu.gif (924 bytes)  Omelettrulle o Apelsinsallad

Löntagaren 22.2.2007 nr 2/07

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)