. vane.jpg (302 bytes)

fritid.jpg (1679 bytes)

Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Jag ser med glädje framemot att det än en gång lackar mot jul. Jag och många med mig försöker varje år, sakta men säkert lära oss att det viktigaste med julen är inte mångfalden av mat och julklappar. Det finns annat som ger glädje, trygghet och julstämning. Tänd ett ljus, läs en bra bok, njut av någon god maträtt och ta det framförallt lugnt med dina nära och kära.

Foto: MATTI YLIROTUEn fridfull jul
önskar dig Solveig

Grön julpaj
Servera till skinka, rökt korv eller lax.
Deg:
3 dl vetemjöl
50 g smör
½ dl matolja
1 dl kvarg
Fyllning:
300 g färsk grönkål, broccoli eller mangold
1 stor gul lök
6 klyftor vitlök
1 dl soltorkade tomater i bitar
matolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan eller provencale-örtblandning
3 ägg
2 dl lättgrädde
1 dl mjölk
2 dl blåmögelost
1 dl grovhackade valnötter
rucola

Hacka ihop mjöl, smör och matolja till en grynig massa. Tillsätt kvarg och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen 30 min. Sätt ugnen på 200.
   Grovhacka grönkålen eller skär broccolin i mindre bitar. Koka den i vatten några minuter. Låt den rinna av.
   Skala och skiva gul lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och grönkål i matolja i en stor stekpanna. Krydda med salt och peppar och provencale-örtblandning.
   Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Smula ner i äggstanningen blåmögelosten.
   Lägg grönkål, fräst lök och tomatbitar i pajskalet. Häll över äggstanningen med osten och grädda i nedre delen av ugnen 35 – 40 min.
   Dekorera pajen med valnötter och rucola.
   Röd färg ger julstämning också vad beträffar julmaten. En lätt dessert efter julmiddagen sitter bra. Koka för omväxlings skull en kräm med lingon eller tranbär och dekorera den lite festligt.

Tranbärskräm med biskvi
1 l vatten
2 dl tranbär
½ dl socker
3 msk potatismjöl

Koka upp vattnet och tillsätt socker och 1 dl tranbär. Låt koka ca 5 minuter. Mixa resten av tranbären. Gör en redning av potatismjöl och kallt vatten. Lyft kastrullen från sidan och häll försiktigt ner redningen. Låt krämen därefter få ett uppkok. Häll upp krämen i en serveringsskål för att svalna. Rör småningom ner de mixade tranbären. Dekorera till sist med några matskedar hela tranbär.
   Servera med vaniljsås och havrebiskvi.

 

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
runu.gif (924 bytes)  Siskonkorvsoppa o Runebergstårtor
runu.gif (924 bytes)  Röd linssoppa o fastlagsbulle
runu.gif (924 bytes)  Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
runu.gif (924 bytes) 
Silltårta o Marinerad sill
runu.gif (924 bytes)  Lätt laxsås o blåbärskvark
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme
runu.gif (924 bytes)  Palsternacksraka o palsternackamuffins
runu.gif (924 bytes)  Trädgårdssoppa o ungspannkaka
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, coleslow och lingonmuffins

 

Löntagaren 7.12.2006 nr 10/06

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)