
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Jag ser med glädje framemot
att det än en gång lackar mot jul. Jag och många med mig försöker varje år, sakta
men säkert lära oss att det viktigaste med julen är inte mångfalden av mat och
julklappar. Det finns annat som ger glädje, trygghet och julstämning. Tänd ett ljus,
läs en bra bok, njut av någon god maträtt och ta det framförallt lugnt med dina nära
och kära.
En fridfull jul
önskar dig Solveig
Grön julpaj
Servera till skinka, rökt korv eller lax.
Deg:
3 dl vetemjöl
50 g smör
½ dl matolja
1 dl kvarg
Fyllning:
300 g färsk grönkål, broccoli eller mangold
1 stor gul lök
6 klyftor vitlök
1 dl soltorkade tomater i bitar
matolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan eller provencale-örtblandning
3 ägg
2 dl lättgrädde
1 dl mjölk
2 dl blåmögelost
1 dl grovhackade valnötter
rucola
Hacka ihop mjöl, smör och matolja till en grynig massa. Tillsätt kvarg och arbeta
snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter.
Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen 30 min. Sätt ugnen på 200.
Grovhacka grönkålen eller skär broccolin i mindre bitar. Koka den i vatten
några minuter. Låt den rinna av.
Skala och skiva gul lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och grönkål i
matolja i en stor stekpanna. Krydda med salt och peppar och provencale-örtblandning.
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Smula ner i äggstanningen
blåmögelosten.
Lägg grönkål, fräst lök och tomatbitar i pajskalet. Häll över
äggstanningen med osten och grädda i nedre delen av ugnen 35 40 min.
Dekorera pajen med valnötter och rucola.
Röd färg ger julstämning också vad beträffar julmaten. En lätt dessert
efter julmiddagen sitter bra. Koka för omväxlings skull en kräm med lingon eller
tranbär och dekorera den lite festligt.
Tranbärskräm med biskvi
1 l vatten
2 dl tranbär
½ dl socker
3 msk potatismjöl
Koka upp vattnet och tillsätt socker och 1 dl tranbär. Låt koka ca 5 minuter. Mixa
resten av tranbären. Gör en redning av potatismjöl och kallt vatten. Lyft kastrullen
från sidan och häll försiktigt ner redningen. Låt krämen därefter få ett uppkok.
Häll upp krämen i en serveringsskål för att svalna. Rör småningom ner de mixade
tranbären. Dekorera till sist med några matskedar hela tranbär.
Servera med vaniljsås och havrebiskvi.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa o
Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt laxsås o
blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Löntagaren
7.12.2006 nr 10/06
|