
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Det heter ju att efter fest
kommer vardag. Så kommer också i år vardagen efter jul- och nyårshelgen. För många
innebär det att svångremmen får dras åt. Då har vi igen ett lämpligt tillfälle att
använda den mat som lagts i frysen och gömmer sig där för "sämre tider". En
del av oss har några förpackningar skinka, någon annan lite kalkon. Använd antingen
skinka eller kalkon i fyllningen till omeletten.
Snart har vi högsäsong för citrusfrukter av olika slag. Apelsinerna har många
gånger mycket förmånligt kilopris just nu och en tid framöver. Passa på att förutom
att äta dem naturellt som sådana tillreda läckra och enkla desserter.
Omelettrulle
2 portioner
3 ägg
3 msk vatten
2 krm salt
½ krm svartpeppar
1 msk matolja
100 g skinka
150 g rotsaksstrimlor
2 msk färskost smaksatt med örter
rucola
Knäck äggen och vispa dem med vattnet i en skål. Tillsätt salt och peppar, rör om.
Värm stekpannan på medelvärme och häll i matoljan. Häll i äggsmeten och stek
omeletten på medelvärme. Lyft försiktigt i omelettens kant med en gaffel så att
ogräddad smet kommer i kontakt med pannans värme. När omeletten stelnat i gaffelfösta
skrynklor för man över den på en tallrik.
Fräs samtidigt lätt i en annan stekpanna rotsaker och skinka under tiden som
omeletten steks.
Smaksätt fyllningen med salt, peppar, färskost och oregano. Lägg den på omeletten
och rulla runt fyllningen. Dekorera med rucola.
Servera med gott rågbröd.
Apelsinsallad
3 portioner
3 apelsiner
2 dl apelsinjuice
1 msk honung
hackad mandel
Skala apelsinerna och skär dem i skivor. Dela skivorna i fyra delar och lägg upp dem
vackert. Häll över juicen och ringla på honung.
Dekorera med hackad mandel. En härlig vitaminbomb.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Löntagaren 25.1.2007 nr
1/07
|