. vane.jpg (302 bytes)

Fackligt miljöengagemang –
inte en dag för tidigt
 

pune.gif (67 bytes)  Det finns en tydlig beställning på ett aktivt fackligt engagemang i klimat- och miljöfrågan. Det handlar till 'syvende och sist' om att klassiska fackliga värderingar som solidaritet och jämlikhet får ny aktualitet och nytt innehåll när klimatförändringen med vidhängande miljöproblem kommer upp på agandan. För som vanligt är det de fattiga och utsatta som drabbas värst – inte minst i globalt perspektiv.

" Miljön är en välfärdsfråga"

Låt oss utan omsvep vidstå att facket hittills närmat sig problematiken med allt för snävt synsätt. Vi har granskat miljöproblematiken kortsiktigt i relation till omedelbara effekter på sysselsättningen. Sådana finns och skall inte negligeras. Men följderna av att inte göra någonting eller göra fel saker är på sikt etter värre – också för sysselsättningen.

Det handlar om omställning. Att ändra produktionsinriktning så att miljöhänsyn prioriteras upp. Sådant kostar givetvis, också en och annan arbetsplats, men betalar sig. I nya och i bättre arbetstillfällen. Det kan industrin redan ge klara indikationer om.

För facket har det alltid varit en självklarhet att hålla sig med en allomfattande samhällssyn. Gäller det socialpolitik, skattefrågor eller boendestandard, bemöts klander om otillbörlig inblandning, med omsorgen om löntagarnas levnadsstandard och allmänna välstånd. Helt riktigt.

Miljön är också en välfärdsfråga – i hög grad. Utan ren luft att andas och vatten att dricka står vi oss slätt. Belastas miljön för hårt blir livet odrägligare. I det globala perspektivet ser vi redan hur klimatförändringen drabbar den fattigaste delen av befolkningen värst. Fattiga länder drabbas mer än välmående industriländer. De rika kan köpa sig fria; på individnivå såväl som på det nationella planet. Också i klimatfrågan behöver ett solidariskt tänkande snabbt vinna terräng.

Det är därför helt motiverat att facket engagerar sig i frågan, tar sig en pådrivande roll och granskar frågan ur medborgarrättsperspektiv. För fram rätten till en dräglig livsmiljö; globalt och regionalt och utan hänsyn till plånbokens tjocklek.

Facket har startat en värdedebatt som är kärnan i en strävan att pejla in framtiden. Lika omöjligt som nödvändigt, kan man tillägga. Värdefrågorna tenderar dyka upp när framtiden ter sig osäker, som den i mycket gör idag. Miljöhoten är en del av framtiden. De kommer att tvinga till omvärderingar och uppoffringar, men kan även leda till innovationer och nya möjligheter.

Att pejla framtiden utan öppen analys av klimat- och miljöfrågan vore att gå med ryggen före. Bättre då att möta den med öppna ögon och rätta sig efter det man kan se. Dessutom: ett miljöengagerat fack kan med huvudet högt möta den ungdomsgeneration vi är rädda för att tappa.

HANS JERN

Löntagaren 22.5.2008 nr 5/08

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 5/2008

Till första sidan LÖN 5/2008

runu.gif (924 bytes) Ledaren

Fackligt miljöengagemang - inte en dag för tidigt

runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes)
Tema
    Miljön på fackets agenda
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland
runu.gif (924 bytes) Arbetsmiljö
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr