
M
a t B i t e n
Solveig Backström
www.martha.fi
 Spelt (eller dinkel, som är
sortens tyska namn) är en av våra äldsta sädesarter och föregångare till vanligt
vete. Spelt härstammar från enkorn och emmer som odlades vid Eufrat och Tigris för mer
än 12 000 år sedan. I Kaukasus har man hittat spelt från 56 000 år
f.kr. Spelt har en högre halt av livsnödvändiga (essentiella) aminosyror än vetet. Det
innehåller också viktiga ämnen för kroppens immunförsvar (antioxidanter). I spelt
finns dessutom tiocyanat som är ett kroppseget antibiotikum.
Spelt har lägre GI (Glykemiskt Index) än vanligt vete och hjälper dig
att hålla blodsockerhalten på jämnare nivå. Spelt finns att köpa i olika form, såsom
mjöl, flingor krossade eller hela korn. Det går utmärkt att koka en större mängd
speltkorn och djupfrysa i mindre förpackningar, vilket är att rekommendera då koktiden
är rätt lång. Hela speltkorn bötläggs över natten och får sedan koka 1½ timme i
rikligt med vatten eftersom de sväller rätt mycket.
Lisolis vårliga fisksallad
4 portioner
4 dl koka speltkorn
16 körsbärstomater
100 g färsk gurka
1 röd lök i tunna skivor
200 g sallad, olika sorter
1 kruka rucola
400 g rökt fisk; böckling, sik, abborre
Dekoration:
1 citron eller lime
rucola
Marinad:
2 msk ljus eller mörk balsamvinäger
3/4 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
citronbasilika, persilja
Blötlägg spelten dagen före. Koka spelten mjuk i 1½ timme i rikligt med nytt
vatten. Låt svalna. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och häll den över
speltgrynen. Klipp ner färska citronbasilikablad och persilja. Låt stå kallt 1 timme.
Lägg vackert upp salladsingredienserna på serveringsfat. Dekorera med örter, rucola och
lime.
Inbakad blåbärspaj
250 g smör
1 dl socker
3 dl rågmjöl
1 dl korngryn
½ tsk bakpulver
8 dl blåbär
Lägg smöret i mindre bitar i en skål och ställ kärlet i en skål med varmt vatten.
När smöret mjuknat rörs hälften av sockret och mjölet blandat med bakpulver snabbt
ihop. Bekläd en ugnsfast form som rymmer ca 1 liter med drygt hälften av degen. Lämna
eventuellt lite deg till lock ovanpå blåbären. Du kan också välja att ta en större
form och beklä den med hela degen. Häll blåbären och ovanpå degen i formen och strö
resten av sockret över. Grädda i 200 grader ca 15 minuter och minska sedan till 130
grader och grädda ytterligare ca 1 timme. Servera med mjuk vaniljglass.
FLER
MATBITER OCH LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad
o Rabarberpaj
Svampfylld
zucchini o Lingonpaj
Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor, fåskpaj o
österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing o pannacotta med blåbärsgelé
Löntagaren 22.5.2008 nr
5/08
|