
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Vi är mitt uppe i
skördesäsongen. Butikernas grönsaksdisk dignar av läckerheter i olika färg och form,
liksom också mångas eget grönsaksland. Blotta tanken får det att vattnas i munnen på
mig. Höstens skörd är på många håll riklig på grund av den rika nederbörden.
Speciellt de grönsaker som behöver mycket vatten som zucchini, gurka och pumpa ger god
skörd.
För många är skörden så god att det behövs en hel del
recept och idéer för att få åtgång på zucchiniskörden, den räcker till en hel
skördefest. Zucchinin är god till soppa, i grytor och som fylld. Speciellt till fylld
zucchini får du användning för många. Fyllningen kan varieras i det oändliga.
Fyllningen kan bestå av olika grönsaker, grönsaker + ris, grönsaker + malet kött
eller grönsaker + lite finstrimlad skinka. Det går bra att laga en del helt vegetariska
och i några tillsätta kött eller fisk för att tillgodose allas önskemål. Till fylld
zucchini går också bra att använda rester av grönsaker och kött. Fyll gärna en hel
långpanna då du lagar, en del går åt till middag och en del kommer till användning
som lunch i lunchlådan. Tillred, använd din fantasi och låt höstens skörd väl smaka!
Svampfylld zucchini
4 portioner
1 liten eller ½ stor zucchini per person
1 l svamp, kantareller, stensopp eller champinjoner
200 g purjolök
½ paprika
2 vitlöksklyftor
3 msk olja
färsk timjan
körvel
salt
1 krm svartpeppar
2 dl riven emmentalost
Dela squashen på längden. Gröp ur squashköttet med en kniv eller sked och hacka
det. Skölj purjon och skiva svamp och purjo fint. Skär paprikan i små bitar. Fräs
purjo, vitlök och svamp i olja. Fräs skilt squashkött och paprika. Blanda
ingredienserna till fyllningen och smaksätt den med örter, svartpeppar och salt.
Fördela fyllningen i squashskalen och strö över riven ost. Grädda i 200 grader ca 20
minuter. Servera med sallad och grovt bröd.
Lingonpaj
1 dl socker
125 g mjukt smör
1 ägg
1 ½ dl vetemjöl
2 dl speltmjöl
1 msk maizenamjöl
1 tsk bakpulver
4 dl lingon
Strössel
1 ½ dl havregryn
3/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
50 g smör
Vispa smör och socker. Tillsätt ägget och vispa ytterligare. Tillsätt spelt-,
vetemjöl, bakpulver och maizenamjöl. Rör ihop till en sammanhållande deg. Tryck ut den
i en pajform. Fyll pajskalet med hela färska eller djupfrysta lingon. Krusbär, röda
vinbär eller tranbär passar också bra.
Blanda havregryn, socker, smör och vaniljsocker till strösslet och strö
över bären. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 2530 minuter, ta ut och låt
svalna.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle o
Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad o
Rabarberpaj
Löntagaren 30.8.2007 nr
7/07
|