. vane.jpg (302 bytes)

Lycka till med finska modellen

pune.gif (67 bytes)  Arbetsministeriet har tillsatt en arbetsgrupp med uppgift att utarbeta en "finsk modell" för arbetsmarknaden. Målet är att reformera arbetsmarknadssystemet, läs: arbetslöshetsskyddet, arbetskraftspolitiken, uppsägningsskyddet, mm., så att kraven på flexibilitet och trygghet är i balans. Ambitionsnivån är alltså hög, vilket bekräftas av att arbetet leds av ansvariga ministern, Tarja Cronberg, och att man tagit god tid på sig; till utgången av år 2010, dvs i praktiken hela regeringsperioden.

Det finns alla anledning att önska arbetsgruppen lycka till. Man ger sig in på ett minerat fält där många tidigare fått bita i gräset. Inte minst Esko Ahos regering med sin beryktade arbetsreform.

"Management by perkele"
är ingen bra metod
i en demokratisk beslutsprocess.

Förutsättningarna att lyckas kan denna gång dock vara bättre. I synnerhet om man går mer seriöst till väga, lyssnar till arbetsmarknadens parter och avstår från diktatpolitik. Utgångspunkterna för ett framgångsrikt reformarbete är i alla händelser bättre nu än vid tidigare försök i samma ärende. Samhällsekonomin är stabil, utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden nära nog i balans (på väg från "köparens" till "säljarens" marknad) och behovet av kostnadsbesparing har ersatts av ett behov att trygga tillgången till arbetskraft. Massarbetslösheten av ersatts av en strukturell sådan som kräver mer specialiserade åtgärder.

Det står klart att den mångomtalade danska arbetsmarknadsmodellen är något av en förebild för utredningen — åtminstone för regeringen. Det finns ingen orsak till skrämselhicka för det. I Danmark har arbetslösa höga ersättningar medan aktiveringen och utbildningen av arbetslösa är föredömligt ordnad. Som motvikt är uppsägningsskyddet sämre. Det danska systemet är också mycket dyrare än vårt nuvarande.

Ändå lönar det sig inte att vänta sig för mycket av utländska förebilder, varken danska eller andra. Avstånd, kommunikationer och bostadsmarknad ger helt andra ramar här. Den regionala rörligheten är betydligt svårare att främja hos oss än i lilla Danmark.

Reformer handlar oftast om attityder också. Vårt finländska "management by perkele" dvs. att envist stånga sig fram utan sidoblickar är ingen bra metod i en demokratisk beslutsprocess. Det går inte att med hugg och slag piska fram arbetskraft till arbetsplatser som saknar attraktionskraft. Våra företagsledare har inte alla ännu vaknat till insikt om att det krävs en viss ödmjukhet när man går ut på säljarens marknad. De barn av kunnande och lojalitet man sorglöst kastade ut med badvattnet när företagen ännu för bara något år sedan dränerades på "överlopps" personal kan ingen arbetsmarknadsreform skaffa tillbaka i en handvändning.

HANS JERN

Löntagaren 30.8.2007 nr 7/07

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 7/2007

Till första sidan LÖN 7/2007

runu.gif (924 bytes) Ledaren

Lycka till med finska modellen

runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes)
Tema
    Sagan om toarullen
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland
runu.gif (924 bytes) Arbetsmiljö
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr