
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Om
ca en vecka firar vi Valborg eller Första maj, det finländska arbetets dag. Första maj
är minnesdag för Heliga Valborg som på 700-talet flyttade från England till
Hildesheimers kloster i Tyskland. Festen på kvällen den 30 april är uppkallad efter
helgonet Valborg. Dagen är för många en ledig dag och en dag då man unnar sig något
extra i matväg. En del äter gott hemma, andra går ut på restaurang eller så packar
man sin picknickkorg och beger sig ut i naturen om vädret är gynnsamt.
Här
kommer några tips för vad du kan packa ner i din picknickkorg. Den brukar traditionellt
bestå av lite smått och gott av olika sorter. Förutom småplocket passar det att packa
ner till dessert några olika ostar, salta kex och 23 olika frukter.
Wraps
1 portion
1 vetetortilla eller 1 skiva tunt rågbröd per person
2 skivor rökt renkött, kalkonskivor eller strimlor av t.ex. grillad kalkon eller broiler
1 dl potatissallad
1 grönt salladsblad
gurkskivor till dekoration
Lägg brödet på ett skärbräde. Lägg 2 skivor kött i mitten på ett av
tunnbröden. Bred ut potatissalladen på köttet. Placera gurkan och salladsbladet
ovanpå. Rulla till en strut eller rulle. Linda smörpapper och en servett runt rullen,
så faller inte innehållet ut.
Citronlax
50 g lax i skivor per person
saften av en citron eller lime
¼ dl olivolja
salt, svartpeppar ur kvarnen
1 rågbrödsskiva per person
Lägg laxskivorna i en matlåda med tätt lock. Droppa över citron - eller limesaft
och olivolja. Dra några gånger med salt och pepparkvarnen. Se efter att saft och olja
kommer över alla skivor, också de understa. Låt dem marinerade laxen stå kallt några
timmar och packa sedan ner den i korgen. Lägg laxskivorna på rågbröd, då du äter.
Det smakar härligt gott ute i naturen.
Pastasallad
4 portioner
6 dl kokt pasta
2 dl skivade champinjoner
2 dl svarta oliver
1 kruka rucolasallad
100 g körsbärstomat
1 röd paprika
50 g purjolök
Salladssås:
1 tsk balsamvinäger
½ dl olivolja
1 msk senap
½ vitlöksklyfta
svartpeppar
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skölj grönsakerna och skär dem i
skivor. Lägg de skurna grönsakerna och de skivade champinjonerna i din matlåda eller
på ett fat. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och häll den.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle o
Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Löntagaren 26.4.2007 nr
4/07
|