. vane.jpg (302 bytes)

arbetsmiljo.jpg (2422 bytes)

Trots beredskap i tiptop kan olyckan vara framme. Också sex minuters väntan på ambulans kan vara alltför lång. Därför har förstahjälpenberedskapen högsta prioritet på BASF i Fredrikshamn.

Alla ska agera rätt om olyckan är framme

pune.gif (67 bytes)  Säkerhetsföreskrifterna på kemikalieföretaget BASF i Fredrikshamn är rigorösa. BASF ligger i hamnområdet, och innan vi når fabriksstängslet har vi redan passerat två trafikljusförsedda bommar.

Arbetarskyddsfullmäktige Sauli Rantala jobbar i vattenreningsverket. Där skiljs latexpartiklarna tas bort och kvar blir klart vatten som kan återanvändas. Foto: TUULIKKI HOLOPAINENFörst efter en obligatorisk introduktion släpps vi vidare från kontoret in i det allra heligaste, produktionen. Också entreprenörerna, för att inte tala om chaufförerna, får en ordentlig introduktion. Rökning är absolut förbjudet, och ger direkt portförbud.

– Säkerheten kan vi inte tumma på, då vi har produktionen av latex, för bestruket papper för pappersindustrin. En del kemikalier som används är brand- och explosionsfarliga, cancerogena, miljöfarlig, påpekar arbetarskyddschefen Minna Kainulainen.

– Tysk säkerhetspraxis är stramare än den finska lagstiftningen, och det är den tyska som tillämpas, inflikar arbetarskyddsfullmäktige Sauli Rantala.

I BASF är prioriteringen klar: Först hälsan, så säkerheten, miljön och efter det allt annat.

Riskmedvetandet i ryggmärgen

Hjälm, täckande klädsel, skyddsglas och skyddsskor är obligatoriska..

– Här knusslas inte med skydd, tvärtom uppmanas vi byta till nya, säger Rantala och pekar på tavlan med handskar i rött, grönt, blått och svart. Invid varje handske har Kainulainen skrivit vilka kemikalier handskarna klarar av.

Arbetet görs i huvudsak som treskifte. Alla ansvarar för arbetssäkerheten, vid sidan av linjeorganisationen. Varenda en har rätt och skyldighet att stoppa arbetet vid risk. Varje arbetstagare bör genast meddela om läckage eller bristfälliga arbetsmetoder observeras. Enlig Rantala fungerar systemet väl.

– Vi fick igång det bra då det till en början var möjligt att göra anmälan anonymt säger Rantala. Kainulainen påpekar att det är orsaker man söker, inte skyldiga.

Genom säkerhetsanalyser och riskkartläggningar försöker BASF minimera riskerna.

Minna Kainulainen visar en skyddsdräkt vid kemikaliehantering ... Foto: TUULIKKI HOLOPAINEN– Riskerna är störst då kemikalierna lossas. Kommer kemikalier ut i luften gäller det att först kolla vindriktningen — utanför stängslet finns en s.k. vindpåse upphängd — så ingen kliver rakt in i ett giftmoln, säger Kainulainen.

En del kemikalier kan också tränga undan syret i arbetsutrymmen. Då gäller det att — precis som i flyget — först se till det egna skyddet innan man hjälper en kanske avsvimmad kamrat.

Förstahjälpen viktig

Medicinskåp och –väskor, flertalet nödduschar och gasmasker till och med i hissarna, brandsläckare, allt visar att beredskapen är hög. Alarmen som slås på då nödduschar används är viktiga, då arbetet i huvudsak är ensamarbete. Endast explosionsskyddade mobiler och radiotelefoner tillåts.– Svarar inte arbetskamraten då vi försöker få kontakt, går vi genast och kollar. Synkontakt har vi i allmänhet inte, säger Kainulainen.

Genom att dra i nödduschhandtaget kan besked ges till den ständigt bemannade övervakningen att något är på tok. En tryckning på brandknappen ger automatlarm i larmcentralen i Kouvola och ambulans är på plats efter sex minuter.

Sex minuter kan vara en lång tid, och därför satsar BASF stort på förstahjälpen. Hjälp kan behövs om någon skadar sig på ett föremål, faller, halkar, snubblar, får stänk på huden eller genom kläderna. Endast 14 olycksfall som krävt sjukledighet har noterats under fem år, och ingen har berott på kemikalier.

– Den allvarligaste olyckan gav 17 dagars sjukledighet. En övertrycksvarningsventil sköt i väg och träffade i pannan, berättar Kainulainen.

... och Sauli Rantala hur en ögonspolning går till. Foto. TUULIKKI HOLOPAINENAlla anställda utbildas i första hjälp, på grund- och fortbildningskurser med FRK som arrangör. FRK-kurser gäller i tre år, men BASF uppdaterar kunskapen vartannat år.

På en nödhjälpskurs lärde personalen sig bl.a. hur hantera syreflaskor, och fler skräddarsydda kurser planeras. Ifjol övades förstahjälpen i praktiken. Scenariot var att en arbetstagare fick syra på handen medan en annan snavade på en slang. Kemikaliebrännskador kräver specialvård.

– Övningen fyllde måttet, men vi ska nog gå in för tätare övningar, kanske en i året, menar arbetarskyddschefen Minna Kainulainen.

Arbetarskyddsfullmäktige Sauli Rantala fick häromveckan ett skärsår i knäet i lastningshallen.

– Arbetskamraten konstaterade att det här bör sys och förmannen tejpade knäet. Jag körde själv till sjukhuset och fick tre stygn sydda, berättar han.

Förstahjälpen fungerade som den skulle.

    FAKTA

  • Totalt har BASF – Die Badische Anilin- und Sodafabrik — något under 100 000 anställda runtom i världen, tvåtredjedelar av dem jobbar i Europa. Fabriken i Fredrikshamn har fem år på nacken och sträcker sig över fem hektar. Koncernens huvudort är Ludwigshafen där förfogar BASF över 7,5 kvadratkilometer — en yta som endast överträffas av oljefälten.
  • Fredrikshamnsfabriken har varit i gång i fem år. BASF OY har sitt huvudkontor i Helsingfors men har på senare tid genom företagsköp förvärvat några fabriker runtom i Finland. BASF i Fredrikshamn fungera som en egen enhet och utgör en del av den stora koncernen.

INGEGERD EKSTRAND

Löntagaren 26.4.2007 nr 4/07

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 4/2007

-> Till första sidan LÖN 4/07

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes)
Tema
    Nya vägar till facket
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland
runu.gif (924 bytes) Arbetsmiljö
    Förstahjälpen på jobben

Alla ska agera rätt om olyckan är framme
Öva förstahjälpen - om och om igen

runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr