. vane.jpg (302 bytes)

arbetsmiljo.jpg (2422 bytes)

Handen på hjärtat. Om arbetskamraten ramlar ihop bredvid dig — vet du då vad du ska göra? Orsaken kan ju vara arbetsolycka men också en sjukdomsattack.

Öva förstahjälpen – om och om igen

pune.gif (67 bytes)  Även om förstahjälpen är lagstadgad, och bör fungera på alla arbetsplatser, varierar praxis. Högriskarbetsplatser har den bästaförstahjälpen, medan mindre vikt ofta läggs på den i kontorsmiljö.

Det säger Tanja Vuorela, överläkare för privata Suomen Terveystalos företagshälsovård i Nyland som omfattar 35 000 arbetstagare.

– Fem procent av personalen bör ha utbildning i förstahjälp. Här har företagshälsovården sällan något att påpeka. Däremot klickar det ofta ifråga om repetition och övning. Ibland är förstahjälpen-skåpen dåligt utmärkta. Beredskapsplan finns inte heller alltid, säger Vuorela.

Vuorela uppmanar arbetsplatserna att öva både katastroftillbud som eldsvåda, men också vad göra om någon drabbas av en akut hjärtattack.

– Ensamarbete, i skild våning eller tex. på kontor efter arbetstid är klara riskfaktorer. Förstahjälpen planeras i samarbete mellan arbetarskyddsorganisationen — som bör se till att allt fungerar — och företagshälsovården som fungerar som rådgivare, säger Vuorela.

Foto. TUULIKKI HOLOPAINENTanja Vuorelas råd i ett nötskal:

  1. Utbilda personal i och repetera förstahjälpen. Se till att skåpen är utmärkta, välfyllda.
  2. Ha telefonnummer till hands: 112 vid allvarlig olycka, numret till företagshälsovården om t.ex. stygn bör sys. Härifrån fås också alltid råd.
  3. Gör riskkartläggning. Skapa system för ensamarbete system. Öva storolyckor. Också ett kontor drabbas av en eldsvåda i företaget ovanpå.
  4. Tag alltid brandalarm på allvar. Agera rätt.

Röda korset utbildar

Finlands Röda Kors, FRK, utbildar 130 000 personer i förstahjälpen varje år, plus 100 nya lärare medan 200 går på fortbildningskurs. Totalt finns knappt 3 000 lärare med FRK-kompetens. Efterfrågan är stor, och det är brist på lärare som utbildar på svenska. Allt fler företag vill också ha kurser på engelska och ryska, för personal som sänds utomlands.

Ett företag som anordnar en grundkurs på 16 timmar för 15-20 personer betalar i dag 1400 euro, men om kursen finns i verksamhetsplanen kan FPA bevilja avdrag på 50 procent.

– Mindre företag har kanske lättare att skicka några personer på våra öppna kurser. Teorin kan också pluggas på intranet och kompletteras med övningar, säger Carin Westerholm, chef för förstahjälpen-utbildningen på FRK.

På grundkursen lärs bl.a. ut hur agera vid hjärtinfarkt, cirkulationsrubbningar, epilepsianfall och insulinchock. Den andra delen anpassas till arbetsplatsen: elektriker lär sig hur hantera en elchock.

– Kom ihåg att det ska finnas minst en person med förstahjälpen-kunskap i varje skift med färre än tio personer. Att en kunnig bör finnas i varje våning, under alla skift. Och stirra er inte blinda på obligatoriska fem procent, utan se till behovet, uppmanar Westerholm.

Och tillägger också hon:

– Och öva, öva många gånger och ofta.

INGEGERD EKSTRAND

Löntagaren 26.4.2007 nr 4/07

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 4/2007

-> Till första sidan LÖN 4/07

runu.gif (924 bytes) Ledaren
runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes)
Tema
    Nya vägar till facket
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland
runu.gif (924 bytes) Arbetsmiljö
    Förstahjälpen på jobben

Alla ska agera rätt om olyckan är framme
Öva förstahjälpen - om och om igen

runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr