
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Våren
och sommaren står för dörren och med dem många vårfester och skoldimissioner. Den
ständigt återkommande frågan är: vad är enkelt att förbereda och tillreda i större
mängder till olika slag av bjudningar. Allt hänger så klart ihop med vilken typ av
servering man vill och har möjlighet att ordna.
Jag vill nu tipsa om en god paj som kan tillredas några dagar i
förväg eller lika väl djupfrysas i väntan på den stora dagen. Pajen är lämplig att
duka fram på bordet då småplock av olika slag serveras.
En eventuellt överbliven bit är utmärkt att packa med för att ätas
som festlunch på jobbet.
Ost- och kycklingpaj
8 bitar
Botten:
2 dl vetemjöl
1½ dl havregryn eller kli
1 dl riven lätt emmentalerost
100 g smör
½ dl matolja
Fyllning:
300-400 g kycklingstrimlor
100 g purjolök
3 vitlöksklyftor
1 msk matolja
300 g paprika i strimlor
1 dl riven lätt emmentalost
100 g smulad blåmögelost
½ tsk salt
¼ tsk svartpeppar
½ tsk körvel och timjan tillsammans
Äggstanning:
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl lättgrädde
Dekoration:
5-6 halverade körsbärstomater
rucolablad
- Fräs i olja i en stor stekpanna skilt för sig purjolök, kycklingstrimlor och paprika
strimlor.
- Häll upp allt i en skål och krydda.
- Mät upp alla torra ingredienser samt osten i en skål och arbeta in fettet med handen.
- Tryck ut degen i en pajform som har diametern 28 cm.
- Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen.
- Bred ut fyllningen på degskalet och häll över äggstanningen.
Dekorera med halverade körsbärstomater och rucolablad.
Pajen är godast som ljummen men kan också serveras rumstempererad.
En fräsch grönsallad är god att servera med pajen och ger bordet
vacker vårfärg.
Både degen och fyllningen innehåller fett så pajen lämpar sig
bättre till fest än vardagsmat.
Tillredningstiden är drygt en timme, efter att du har ingredienserna
hemma.
Plättrulle
Plättsmet:
1 dl vetemjöl
1 dl speltmjöl
4 dl mjölk
½ krm salt
1 ägg
smör eller margarin till stekning
Fyllning:
1 l färska skivade jordgubbar
vispad grädde eller vaniljglass
- Mät upp de båda mjölsorterna i en skål och vispa ner mjölk och ägg. Låt smeten
stå och svälla en halv timme.
- Stek plättar i stor teflonpanna, fyll den stekta plätten med skivade jordgubbar och
vaniljglass. God och enkel sommardelikatess, MUMS!
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle o
Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax
o Pastasallad
Löntagaren
24.5.2007 nr 5/07
|