. vane.jpg (302 bytes)

Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Våren och sommaren står för dörren och med dem många vårfester och skoldimissioner. Den ständigt återkommande frågan är: vad är enkelt att förbereda och tillreda i större mängder till olika slag av bjudningar. Allt hänger så klart ihop med vilken typ av servering man vill och har möjlighet att ordna.
    Jag vill nu tipsa om en god paj som kan tillredas några dagar i förväg eller lika väl djupfrysas i väntan på den stora dagen. Pajen är lämplig att duka fram på bordet då småplock av olika slag serveras.
    En eventuellt överbliven bit är utmärkt att packa med för att ätas som festlunch på jobbet.

Ost- och kycklingpaj
8 bitar
Ost- och kycklingpaj. Foto: MATTI YLIROTUBotten:
2 dl vetemjöl
1½ dl havregryn eller kli
1 dl riven lätt emmentalerost
100 g smör
½ dl matolja
Fyllning:
300-400 g kycklingstrimlor
100 g purjolök
3 vitlöksklyftor
1 msk matolja
300 g paprika i strimlor
1 dl riven lätt emmentalost
100 g smulad blåmögelost
½ tsk salt
¼ tsk svartpeppar
½ tsk körvel och timjan tillsammans
Äggstanning:
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl lättgrädde
Dekoration:
5-6 halverade körsbärstomater
rucolablad

  1. Fräs i olja i en stor stekpanna skilt för sig purjolök, kycklingstrimlor och paprika strimlor.
  2. Häll upp allt i en skål och krydda.
  3. Mät upp alla torra ingredienser samt osten i en skål och arbeta in fettet med handen.
  4. Tryck ut degen i en pajform som har diametern 28 cm.
  5. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen.
  6. Bred ut fyllningen på degskalet och häll över äggstanningen.

Dekorera med halverade körsbärstomater och rucolablad.
    Pajen är godast som ljummen men kan också serveras rumstempererad.
    En fräsch grönsallad är god att servera med pajen och ger bordet vacker vårfärg.
    Både degen och fyllningen innehåller fett så pajen lämpar sig bättre till fest än vardagsmat.
    Tillredningstiden är drygt en timme, efter att du har ingredienserna hemma.

Plättrulle
Plättsmet:
1 dl vetemjöl
1 dl speltmjöl
4 dl mjölk
½ krm salt
1 ägg
smör eller margarin till stekning
Fyllning:
1 l färska skivade jordgubbar
vispad grädde eller vaniljglass

  1. Mät upp de båda mjölsorterna i en skål och vispa ner mjölk och ägg. Låt smeten stå och svälla en halv timme.
  2. Stek plättar i stor teflonpanna, fyll den stekta plätten med skivade jordgubbar och vaniljglass. God och enkel sommardelikatess, MUMS!

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
runu.gif (924 bytes)  Siskonkorvsoppa o Runebergstårtor
runu.gif (924 bytes)  Röd linssoppa o fastlagsbulle
runu.gif (924 bytes)  Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
runu.gif (924 bytes) 
Silltårta o Marinerad sill
runu.gif (924 bytes)  Lätt laxsås o blåbärskvark
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme
runu.gif (924 bytes)  Palsternacksraka o palsternackamuffins
runu.gif (924 bytes)  Trädgårdssoppa o ungspannkaka
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
runu.gif (924 bytes) 
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
runu.gif (924 bytes)  Omelettrulle o Apelsinsallad
runu.gif (924 bytes)  Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
    grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås

runu.gif (924 bytes)  Påsklasagne o Fruktsmoothie
runu.gif (924 bytes) 
Wrap o Citronlax o Pastasallad

Löntagaren 24.5.2007 nr 5/07

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)