. vane.jpg (302 bytes)

Lokal avtalsverksamhet fungerar
om relationerna är i skick och alla gagnas av den. Lokala löneavtal ger ofta arbetstagarna mera pengar.

Bra för alla

pune.gif (67 bytes)  Övergång till månadslön, tillägg för skiftarbete, ersättningar för olika arbetstidsarrangemang. Detta är sådant som har avtalats på den arbetsplats där Erkki Kakkonen är huvudförtroendeman. Kakkonen skulle gärna också förhandla om resultatlön och om hur resultatet skall mätas. Arbetsgivaren har emellertid velat bevara det gällande bonussystemet som han ensam har inflytande över.

Lokal avtalsverksamhet upptar en stor del av förtroendemannens tid. Avtalen måste förberedas noggrant och ofta i nära kontakt med förbundet, säger Erkki Kakkonen. Foto: HELI SAARELAKakkonens arbetsplats, Metso Automation i Kasåker i Helsingfors, tillverkar ventiler och är ett typexempel på ett stort företag med över 300 anställda, där lokal avtalsverksamhet är vardag. Metallförbundet är en av pionjärerna när det gäller lokal avtalsverksamhet och förbundets kollektivavtal ger stort utrymme för lokala avtal.

Kakkonen är inne på sin femte period som huvudförtroendeman. Han menar att det inte finns några större problem i den lokala avtalsverksamheten.

– Vi har fungerande och goda personliga relationer och vår gemensamma målsättning är att de lokala avtalen skall gagna båda parterna.

Kakkonen menar att det inte är värt att försöka förhandla lokalt om det inte existerar förtroende mellan parterna och gemensamma målsättningar.

– Det handlar om attityder. Att försöka föra den andra parten bakom ljuset leder aldrig till något gott.

Positiva erfarenheter

Arbetstagarnas erfarenheter av lokala avtal är i huvudsak positiva. Det visar preliminära resultat från en undersökning som har gjorts vid Åbo universitet. Särskilt de avtal som har gällt löner har varit gynnsamma för arbetstagarna.

Så har det också varit på Kakkonens arbetsplats i Kasåker. Det avtal som han själv betraktar som mest lyckat var ett där man övergick från timlön till månadslön. Arbetstagarna får numera regelbundet en viss bestämd grundlön och utöver det varierande tillägg.

Också ett avtal som gällde skifttillägg har haft positiva resultat. Tillägget för kvällsarbete blev dubbelt så stort som i kollektivavtalet.

Erkki Kakkonen menar att man i den lokala avtalsverksamheten måste vara noggrann med att arbetstagarna behandlas rättvist. Därför ställer han sig skeptiskt till arbetsgivarnas iver att avtala om löner på individuell basis.

– Lönerna kan innehålla en personlig del med extra bonus men individuella löner passar inte alls när det är frågan om teamarbete.

Kakkonen medger att alla arbetsplatser inte har det lika väl ställt. Allt tydligare kan man dela in arbetsplatser i goda och dåliga. På de dåliga arbetsplatserna avtalar man sällan lokalt eller så är avtalen i praktiken sådana som arbetsgivaren ensam har dikterat.

– Lokala avtal är inte helt okomplicerade och de ger nästan alltid rum för tolkning. Det är alltid viktigt att förklara noga för arbetstagarna vad man har kommit överens om och vad avtalet innebär i praktiken, betonar Kakkonen.

Mera åt dem som blir kvar

Att förbättra lönenivån lokalt tycks ha ett samband med nedskärningar av personalen. På arbetsplatser, där man har skurit ner antalet anställda, har man oftare än på andra kommit överens om höjda löner. Också det här framgår av universitetsundersökningen som på ett brett plan kartlägger hur den lokala avtalsverksamheten har utvecklats i vårt land.

Resultaten tyder på att de arbetstagare som blir kvar kompenseras för att deras arbetsuppgifter har ökat och arbetstakten skruvats upp.

Det har blivit vanligare de senaste åren med lokala avtal om löner och belöning. Över häften av de arbetsplatser som omfattas av undersökningen har lokala avtal om lönefrågor, såsom införandet av resultatlön. Av de undersökta arbetsplatserna i den privata sektorn har 80 procent infört resultatlön.

Undersökningen omfattar representanter för arbetsgivare och arbetstagare på 800 olika arbetsplatser. Projektet omfattar både den offentliga och den privata sektorn och ingår i överenskommelserna i den gällande inkomstpolitiska uppgörelsen.

PIRJO PAJUNEN

Löntagaren 24.5.2007 nr 5/07

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)