. vane.jpg (302 bytes)

På kravlistan: Lön för mammaledigheten, alla barn i familjen lika värda, adoption jämförbart med förlossning, registrerat parförhållande likvärdigt med äktenskap och samboende.

Mammaledigt med lön!

runu.gif (924 bytes)  Mammaledighet
runu.gif (924 bytes)  Inte ledigt med lön, åtminstone här

pune.gif (67 bytes)  Familjer av alla slag skall vara lika värda och alla barn inom en familj skall behandlas likvärdigt. Så kan man sammanfatta resultaten av en analys av kollektivavtalens effekter för jämställdheten, enligt Sirpa Save, som är avtals- och jämställdhetssekreterare vid Träförbundets lantbrukssektor. I den inkomstpolitiska helhetsuppgörelsen rekommenderas förbunden att utvärdera sina kollektivavtal ur ett jämställdhetsperspektiv, men bara Tecknare: KRISTIAN NIVALAfå förbund har kommit igång med processen.

Avtalen i Träförbundets lantbrukssektor har redan tidigare belysts ur ett jämställdhetsperspektiv och det har lett till avtalsformuleringar som bemöter arbetstagarnas mera jämlikt. Träfackets övriga sektorer släpar efter.

Sirpa Save berättar att det inte är alldeles lätt att utvärdera avtalens effekter ur ett jämställdhetsperspektiv. Då en text är alltför bekant och man ständigt har den framför sig är det svårt att se uttryck för eventuell diskriminering. Hon ger ett exempel:

– Våra lönesystem innehöll tidigare formuleringen "fullt arbetsförmögna …". Så ringde en handikapporganisation upp och frågade mig om texten. Först då öppnades mina ögon för att en dylik formulering i värsta fall kan leda till att människor som är fullt kapabla att arbeta men har något handikapp får sämre lönevillkor än andra. Ett liknande fall gällde åldersgränserna i avlöningen som gjorde det möjligt att betala personer under 18 år mindre lön under en längre tid än vad lärlingstiden förutsatte. Nu har dessa formuleringar slopats och vi har redan, sedan början av 2000-talet haft ett lönesystem som bygger på arbetsvärdering, påminner Sirpa Save.

– Lantbruksarbetarna har sedan tidigare betald mammaledighet i sina avtal, även om full lön betalas bara i en månads tid. Många andra av Träfackets avtal saknar helt betald moderskapsledighet.

FFC:s målsättning är att alla skall ha rätt till mammaledighet med lön. Ordförande Lauri Ihalainen fäste nyligen uppmärksamhet vid variationerna i de olika avtalen när det gäller familjeledigheter. Ihalainen menar att det är en jämställdhetsfråga att alla branscher garanterar moderskapsledighet med lön.

Alla barn lika värda

Också vid utvärderingen av det senaste kollektivavtalet för lantbrukssektorn fann man brister.

– Till exempel adoption borde jämställas med förlossning och adoptivföräldrar ges samma rättigheter som andra föräldrar. Samboförhållanden noterades som jämbördiga med äktenskap i avtalet redan år 2003 och nu borde vi få med också de registrerade parförhållandena. Likaså borde man beakta familjernas olikartade former då det gäller rätten att sköta sjuka barn.

– Alla barn som ingår i en familj, faderns barn, moderns barn, adopterade och fosterbarn bör beaktas om jämbördiga barn i familjen och de skall kunna tas om hand av föräldern vid sjukdom. Också frånvarande föräldrar skall ha samma rätt att sköta sitt sjuka barn. Så lyder de förbättringskrav som Save räknar upp.

Jämställdhet i fortlöpande förhandlingar

Träfackets avtalssekreterare Sirpa Save konstaterar att jämställdhetsfrågorna framskrider trögt. När man rättar till förlegade formuleringar i avtalen måste man ständigt övervaka att det inte kommer in nya, som behandlar olika slags grupper på olika villkor.

I Träfacket sköter de olika branschernas direktioner sina avtalssektorer ytterst självständigt. Lantbrukssektorns utvärderingsgrupp har redan flera års erfarenhet, och det finns ett eget utvärderingsorgan för samarbete mellan parterna.

Save anser att man borde samarbeta kring jämställdhetsfrågor under hela avtalsperioden. Hon är tacksam över det har varit möjligt att främja jämställdhetsaspekterna i avtalen i gott samarbete med Lantbrukets Arbetsgivarförbund under hela avtalsperioden.

SSave menar att jämställdhetsfrågorna vore ytterst lämpliga för diskussioner inom ramen för de fortlöpande förhandlingarna.

– Vid själva avtalsförhandlingarna skärps alltid tonen och då finns där en biton av prutande!

AINO PIETARINEN
Översättning: ASTRID NIKULA

 

Mammaledighet
Moderskapsledigheten är i allmänhet fyra månader. FFC kräver att alla branscher skall bevilja mammaledighet med lön under minst 56 vardagar. Arbetsavtalslagen förpliktigar inte arbetsgivaren att betala något under familjeledigheterna, men i många kollektivavtal finns det bestämmelser om att betala lön. Löneperioderna under familjeledigheter varierar i de olika avtalen mellan några veckor och högst tre månader.
Inte ledigt med lön, åtminstone här:lt-ylos.jpg (843 bytes)
AKT
- bussarnas personal
- flygplatsservicen
- livsmedelsbranschens chaufförer
- handelns bilkarlar
- lastbilsbranschen
- terminalarbetarna
- olje- och tankbilsbranschen
- arbetarna på service- och tankningsstationerna
PAM
- handeln
- hotell och restaurangbranschen
- fastighetsskötsel
- gårdskarlar och städare
- kopieringsbranschen
- bevakningsbranschen
Träbranschen
- mekaniska skogsindustrin
- skogsmaskinbranschen
- snickeriindustrin
Byggnadsbranschen
- asfaltbranschen
- golvläggningsbranschen
- jord- och vattenbyggnadsbranschen
- måleribranschen
- schaktningsbranschen
- byggnadsbranschen
- byggnadsproduktindustrin
- vattenisoleringsbranschen

Löntagaren 24.5.2007 nr 5/07

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)