
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
 Midsommaren är för många en
utpräglad mathelg. Fisk och sallad är mat man mår bra av. Det intressantaste är att
fiska själv och röka fisken vid stranden. Någon väljer att köpa färdigt rökt fisk i
skärgården eller från butiken. Att bland annat servera rökt fisk på midsommarbordet
är enkelt för värdinnan, gott och lättlagat. Fördelen med rökt fisk är att den
också håller bättre än färsk fisk i sommarvärmen. Ingredienserna i salladen kan du
variera allt efter smak och tillgång. Såsen är god till rökt!
Spännande sommarsallad
4 portioner
100 g sallad av olika sort
10 cocktailtomater
1 knippe rädisor
1 dl strimlad gurka
2 dl kokta vita bönor
2 dl kokta kikärter
125 g/person rökt fiskfilé eller 175 g/person med ben
Skölj och riv salladen. Skölj tomater och rädisor. Strimla dem. Lägg upp vackert
på salladsfat. Servera den rökta fisk du får tag på till salladen.
Örtsås
2 dl naturell, fettfri yoghurt
2 msk citronsaft
1 msk honung
1 tsk citronpeppar
ca ½ dl finhackade färska örter, dill, citronmeliss, timjan
Koka vita bönor och kikärter enligt anvisningen på förpackningen. Blanda ihop
ingredienserna till såsen och servera i skål bredvid.
Rabarberpaj
Smuldeg:
1½ dl havregryn
1½ dl vetemjöl
100 g bakningsmargarin
Fyllning:
1 l tunt skivad rabarber
råsocker
2 dl färska jordgubbar
Snabblagad vaniljsås:
2 dl naturell yoghurt
½ tsk vaniljsocker
½ tsk strösocker
Mät upp havregryn och vetemjöl i en skål. Toppa in margarinet i mjölblandningen.
Smörj en form och lägg rabarbern på bottnen, strö över socker. Strö över smuldegen
och grädda i 200 grader ca 20 minuter. Dekorera den färdiggräddade pajen med färska
jordgubbshalvor. Servera med vaniljsås.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle o
Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Löntagaren 21.6.2007 nr
6/07
|