
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
 Inhemsk kål är god, billig och
hälsosam. Alla kålsorter innehåller massor med C-vitamin, kalcium, betakaroten, järn
och fibrer, vilket gör att kål är ett mycket hälsosamt livsmedel. Kål är ett mycket
energisnålt livsmedel som innehåller endast 0-1 % fett, 13 % protein och 26
% kolhydrater. Som de flesta grönsaker består kål till stor del av vatten. Det finns
också rikligt med glukosinolater i kålen. Dessa är svavelhaltiga ämnen som fungerar
som antioxidanter, som i sin tur motverkar cancersjukdomar, är bra för immunförsvaret
och dödar bakterier. Kål är också ett blodsocker- och kolesterolsänkande livsmedel
eftersom det innehåller pektin. Ja kål ger oss en hel del nyttigheter. Prova på
traditionell kålgryta som är lättlagad och har en underbar smak av den välbaddade
kålen.
Kålgryta
4 portioner
500 g vitkål
1 morot
1 gul lök eller 100 g purjolök
100 g bladselleri
200 g malet kött
2 msk olja
mald svartpeppar
1 tsk soja
Strimla vitkålen grovt. Lägg den i bottnen på en stor stekpanna eller gryta. Rör om
tills det kommer vätska ur kålen. Lägg lock på och låt sjuda på svag värme ca 30
minuter.
Skala under tiden morot och lök. Skär löken i mindre bitar, bladsellerin i skivor
och moroten i stavar. Bryn köttet och grönsakerna i lite olja. När kålen baddat
nästan klar tillsätts kött och grönsaker. Smaksätt med svartpeppar och soja.
Servera rårörda lingon till kålgrytan.
Morotssemlor
7 dl vatten
1 bit jäst = 50 g
2 tsk salt
1 dl solrosfrön
½ dl olja
4 dl havreflingor
2 rivna morötter
5 dl speltmjöl
ca 1 l vetemjöl
Dela sönder jästen i en tillräckligt stor skål. Tillsätt ljummet vatten, riven
morot, salt, solrosfrön, havreflingor och olja. Knåda in speltmjölet och vetemjölet
lite i sänder. Knåda degen väl. Täck över med en handduk och jäs degen ca 30
minuter.
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den. Rulla den till två längder. Skär varje
längd i ca 12 bitar. Forma varje bit rund eller oval. Jäs semlorna med bakduk över på
plåtarna ca 30 minuter. Pensla med vatten och strö solrosfrön på.
Grädda i 225° ca tio minuter Låt bröden kallna under bakduk. Satsen ger ca
25 semlor, beroende på deras storlek.
Äppelkaka
200 g smör eller margarin
2 ½ dl socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl speltmjöl
1 tsk bakpulver
saften av ½ citron
34 inhemska äpplen
12 msk socker
1 tsk kanel
Smörj och bröa en rund kakform som rymmer 1 ¾ liter.
Rör matfett och socker poröst. Tillsätt ett ägg i sänder under omrörning. Smeten
kan bli grynig men den blir slät när mjölet rörs i.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smeten och rör den jämn.
Tillsätt citronsaften. Häll smeten i formen. Tryck ner 34 äpplen, skurna i
klyftor. Strö över socker och kanel. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i
175 graders ugnsvärme ca 45 minuter. Servera kakan med vaniljglass, sås eller yoghurt.
Passar som dessert men också till kaffetåren.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle o
Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad o
Rabarberpaj
Svampfylld zucchini o
Lingonpaj
Löntagaren 27.9.2007 nr
8/07
|