. vane.jpg (302 bytes)

Odramatisk avtalsrörelse

runu.gif (924 bytes) Missriktad energi i Gryningen

pune.gif (67 bytes) Årets avtalsrörelse är nu lite mer än halvvägs i hamn. De storfackförbunden inom industrin gick i bräschen och angav nivån för löneförhöjningarna. Den offentliga sektorn följde efter med en uppgörelse som är såtillvida historisk att den ger kvinnodominerade och lågavlönade grupper något mer än männen inom industrin får. Rätt så! Det är ett trendskifte att ta fasta på. Intressebevakning är ett långsiktigt och trögt arbete. Snabba ryck lyckas inte.

För vårdarfacken är sitsen svår eftersom förväntningarna av politiska orsaker skruvats i taket och medlemmarna på ett rent hutlöst sätt utnyttjades i vårens valrörelse av hänsynslösa politiker på högerkanten. Vilken väg förbunden nu än väljer är den kantad av törnen. Men vårdfacken är erfarna arbetsmarknadsaktörer och kommer säkert fram till det beslut som är bäst för medlemmarna.

"Dagens arbetsgivare vet nog
hur stora lönepåslag
de har råd med."

Inom servicebranschen är förhandlingarna när detta skrivs ännu öppna, men verkar vara på god väg. Den avgörande armbrytningen om löneförhöjningarna återstår. Finns vilja till avtal faller det inte på cent eller euron.

Det blev som man kunde vänta rena löneuppgörelser i årets avtalsrörelse. Kompletterat med en del branschvisa preciseringar av lönesystemen. Närmast gäller dessa lokala avtalspotter inom industrin. Inget dramatiskt alltså. Nivån på löneförhöjningarna är helt väntad. Löntagarna har, som sig bör, mätt ut en rimlig andel av produktivitetsökningen.

Givetvis har det hörts en del gnäll om att lönerna stiger för mycket, att inflationen drivs upp, kostnaderna stiger och balansen i samhällsekonomin rubbas. Det hör till bilden att sådana yttranden fälls "på tjänstens vägnar". Sådant kan tas med jämnmod. Dagens arbetsgivare vet nog hur stora lönepåslag de har råd med. I annat fall är de ju inkompetenta.

För regeringen är det tacknämnligt att kunna skylla uteblivna skattesänkningar på att lönerna stiger så kraftigt. Men det är en undanflykt. Kopplar man ihop löner och skatter är vi tillbaka i inkomstpolitiken. Det var ju den man ville bli kvitt, eller…?

HANS JERN

Missriktad energi i Gryningenlt-ylos.jpg (843 bytes)

pune.gif (67 bytes) Svenska folkpartiets ledning kutar Svenskfinland runt för att skapa rättning i leden i fråga om den stora kommunreformen. Pernåborna skall, uppenbarligen mot sin vilja, fösas österut mot Lovisa. I Kronoby gäller det att få folket att se upp för stora stygga Kokkolavargen. Tydligen litar man inte i Gryningen på att Pernåbor och Kronobybor och andra bor själva kan räkna ut vad de trivs bäst med.

Tänk om gryningsfolket skulle sköta arbetet i regeringen med samma frenesi. Då kunde västnylänningarna hysa hopp om att småningom få anslag för väg 51 och i Vasatrakten kunde man hoppas på att den dag järnvägen är elektrifierad nån gång skall gry. Bara för att nämna några av de ytterst viktiga regionala projekt som väntar på förverkligande.

Löntagaren 27.9.2007 nr 8/07

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 8/2007

Till första sidan LÖN 8/2007

runu.gif (924 bytes) Ledaren

Odramatisk avtalsrörelse

runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes)
Tema
    Likaberättigad
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland
runu.gif (924 bytes) Arbetsmiljö
runu.gif (924 bytes) Utrikes
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr