
M
a t B i t e n
Solveig Backström
www.martha.fi
Av potatis kan man laga både
vardags- och festmat. Maträtterna kan vara vanliga, överraskande, inhemska eller
exotiska. Det pågående året har FN utlyst till internationellt
potatisår.
Till vardags är vi vana att koka potatis som sådana eller ugnsbaka dem
hela eller i klyftor. Ofta står också potatismos och vitlökspotatis på hemmamenyn.
Till påskbordet har jag valt att steka frasiga franska rårakor, vilka smakade utmärkt
enligt testjuryn. Billiga och enkla råvaror som i allmänhet finns hemma i
basmatförrådet. Goda att servera till lammköttbullarna.
Lammköttbullarna till påsk har både smak och doft av rosmarin, mums.
Glad
Påsk!
Lammköttbullar
4 portioner
300 g malet lammkött
100 g malet nöt- eller griskött
1 ägg
1 stor gul lök
1 tsk rosmarin
svartpeppar, salt
ca 1 dl mjölk, gräddfil eller vatten
smör eller margarin
Skär löken fint och fräs den. Blanda samman kött, ägg, kryddor och lök. Tillsätt
vätska så att det blir en smidig smet. Forma köttbullar och stek dem gyllenbruna
antingen i stekpanna eller i ugnen i 200 grader C. Servera med franska rårakor och
sallad.
Franska rårakor
4 portioner
8 stora mjöliga potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Skala och riv potatisen. Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda potatis och lök
med äggen. Krydda med salt och peppar. Bryn fettet i en plättpanna och klicka ut smeten.
Stek rårakorna gulbruna och frasiga.
xxx
Använd till påsk någon gul frukt, den du får tag i. Aprikos, persika, mango eller
ananas passar bra.
Påskpaj
Botten:
150 g smör
1 dl socker
2 dl speltmjöl
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Fyllning:
400 g persika
2 dl yoghurt, gräddfil eller kvarg
½ dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Värm ugnen till 200 grader. Rör smör och socker poröst. Blanda i de torra
ingredienserna. Platta ut degen i en pajform. Blanda kvarg, socker och ägg. Bred ut
blandningen i pajskalet och rada frukterna vackert i kvargfyllningen. Grädda i ca 20
minuter.
Österbottnisk rieska
(8 st, ca 12 cm i diameter)
6 dl potatismos
1 tsk salt
1 dl fettfri mjölk
45 dl kornmjöl
Blanda ihop alla ingredienser. Bröden kavlas ut på mjölat bakbord till ca två
centimeter tjocka bröd. Rieskabröden naggas. Grädda i 300º C ca 6 minuter. Serveras
nygräddade eller värmda.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad
o Rabarberpaj
Svampfylld
zucchini o Lingonpaj
Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad
grapefruktsallad
Löntagaren 20.3.2008 nr
3/08
|