
M
a t B i t e n
Solveig Backström
www.martha.fi
 Vi är snart mitt inne i den fyrtio
dagar långa fastan Kyrkoårets största fasta inträffar som en förberedelsetid för
påsk. I västkyrklig tradition börjar den på askonsdagen och sträcker sig 40 dagar
söndagar undantagna till och med påskafton.
Askonsdag och långfredag är de strängaste fastedagarna. Bland de
ortodoxa kyrkorna lägger man fortfarande stor vikt vid fastedagarna. Bland annat inom
romersk-katolska och de lutherska kyrkorna har man under senare tid betonat att fastetiden
är en tid då man kan kämpa mot sina ovanor och erbjuder att fasta i grupp och därmed
uppmuntra varandra under fastetiden. Man väljer då själv något man vill avstå ifrån,
till exempel: TV-tittande, godis, alkohol och kött, tidningar eller något annat.
Meningen är att avstå från något för att vinna något annat som känns viktigt
för respektive individ. Ja till och med fastan har fått trendiga förtecken och
eventuellt betyder det för någon mera gemensam tid för matlagning med familjen. Låt
dig inspireras av de färggranna, enkla och läckra recepten denna gång.
Fiskgryta
(4 portioner)
2 morötter
1 liten bit purjolök
1 paprika
2 msk matolja
ca ½ l vatten
500 g fiskfilé
salt & peppar
lime- el. citronsaft
dill
Ansa grönsakerna. Skiva moroten och purjon tunt, strimla paprikan. Fräs i olja utan
att de tar färg. Tillsätt en skvätt vatten, låt puttra 5 min. Skär fisken i lämpliga
små bitar och tillsätt i grytan. Krydda och låt allt sjuda tills fisken är färdig, ca
3 minuter. Tillsätt finklippt dill. Servera med kokt potatis eller fullkornsris och en
fräsch sallad.
Marinerad grapefruktsallad
(2 portioner
2 grapefrukter
1 blod och
en vanlig Flytande honung eller lönnsirap
valnötter
Skala och skär frukterna i tunna skivor, dra av de vita hinnorna. Är
skivorna väldigt stora i diameter går det bra att skär dem itu eller fyra delar. Varva
fruktskivor och hackade valnötter. Ringla honung eller lönnsirap över salladen.
Dekorera med några hela nötter
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad
o Rabarberpaj
Svampfylld
zucchini o Lingonpaj
Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Löntagaren 21.2.2008 nr
2/08
|