
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Om en dryg vecka, närmare bestämt
andra söndagen i november firar vi farsdag. Då har vi all anledning att fira med lite
extra god mat. Den varma salladen är god antingen med ruccola eller annan god sallad. Det
kanske för en del nya quinoafröet är en intressant upplevelse som lönar sig att stifta
bekantskap med och varför inte far till ära.
Quinoa (Chenopodium Quinoa) är frön från en sydamerikansk växt (nära
besläktad med Amaranth)
och används ofta till glutenfri gröt och i maträtter av olika slag.
Quinoan var inkafolkets stapelföda, och kallades för "sädeskornens moder".
Även om den botaniskt sett inte är ett sädeskorn så är detta frö imponerande rent
näringsmässigt. Det innehåller mer protein och fett än något sädesslag och faktiskt
mer kalcium än mjölk. Dessutom innehåller quinoa höga halter järn, fosfor och
vitaminer. Detta proteinrika frö har ett lågt GI-värde och innehåller inget gluten och
passar utmärkt i stället för ris eller pasta. Det är perfekt i sallad och soppa.
Quinoan går också att grodda.
Kryddiga köttbullar med
dipp
(ca 12 rullader)
200 g nötfärs
300 g lammfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 ägg
1 msk finhackad timjan
½ dl hackad persilja
2 msk pinjenötter, hackade
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
Finhacka löken och vitlöken. Rör samman ingredienserna till färsen snabbt. Forma
till små avlånga rullader.
Stek rulladerna i smöroljeblandning.Eller stek dem på
bakplåtspapperbeklädd ugnsplåt i 225 grader ca 8 minuter.
Getostdipp
200 g getost(krämig)
2 dl naturell yoghurt
Blanda samman till en smidig sås.
Focaccia
(12 st portionsbröd)
2 ½ dl ljummet vatten
½ pkt färskjäst
1 ½ dl nötter
½ dl fäska örtkryddor, t.ex. rosmarin, timjan och oregano
eller 2 tsk torkade örter
1 msk olja
1 ½ tsk salt
6 7 dl vetemjöl
2 msk olivolja till pensling
Värm vattnet fingervarmt, 37°C. Hacka nötterna grovt.
Lös jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, nötter, örter och vetemjöl.
Arbeta till en smidig deg. Jäs degen övertäckt ca 30 min.
Sätt ugnen på 250°C. Ta upp degen på
mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Kavla ut varje bit till en rundel ca 1 cm tjock.
Lägg dem på plåt försedd med bakplåtspapper.
Pricka bröden med en gaffel och låt jäsa ytterligare 15 min.
Pensla med olivolja. Grädda i mitten av ugnen 8 10 min.
Varm sallad på quinoa och rostade
grönsaker
( 2- 3 portioner)
ruccola eller annan salladssort
2 morötter
2 potatisar
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
½ squash
½ dl kikärter( rostade)
1 dl quinoa
2 msk olivolja
Skala morot, potatis och lök. Skär i bitar. Skölj paprika och squash
och skär i bitar.
Koka quinoa enligt föreskrifter på förpackningen. Rosta kokta kikärter
snabbt i het panna.
Skvätta lite olja över grönsakerna. Häll ut i ugnsform och stek i 225
graders ugnsvärme ca 15 minuter. Varva de rostade grönsakerna med kikärter, quinoa och
ruccola på ett serveringsfat.
Servera med lammfärsrullader och getostdipp.
Chokladshot med bär
(4 små koppar eller glas)
En liten shot av riktigt god kakao är oftast precis lagom efter maten. Toppa med
färsk frukt eller bär. Har du tillgång till Oatleys havregrädde blir det både gott
och lite nyttigare än med vanlig grädde.
1 dl havregrädde eller vispgrädde
100 g mörk choklad
frukt, bär till garnering
gelésocker
Hetta upp havregrädden i en kastrull. Drag den av värmen och bryt ned chokladen. Rör
tills chokladen smält. Häll upp i glas och ställ kallt en stund. Lös upp gelésockret
enligt anvisning på paketet. Placera (de frusna) bären på chokladkrämen och slå
försiktigt på av de upplösta gelésockret. Njut!
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle o
Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad o
Rabarberpaj
Svampfylld zucchini o
Lingonpaj
Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
Löntagaren 1.11.2007 nr
9/07
|