. vane.jpg (302 bytes)

Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Om en dryg vecka, närmare bestämt andra söndagen i november firar vi farsdag. Då har vi all anledning att fira med lite extra god mat. Den varma salladen är god antingen med ruccola eller annan god sallad. Det kanske för en del nya quinoafröet är en intressant upplevelse som lönar sig att stifta bekantskap med och varför inte far till ära.
   Foto: MATTI YLIROTUQuinoa (Chenopodium Quinoa) är frön från en sydamerikansk växt (nära besläktad med Amaranth) och används ofta till glutenfri gröt och i maträtter av olika slag.
Quinoan var inkafolkets stapelföda, och kallades för "sädeskornens moder". Även om den botaniskt sett inte är ett sädeskorn så är detta frö imponerande rent näringsmässigt. Det innehåller mer protein och fett än något sädesslag och faktiskt mer kalcium än mjölk. Dessutom innehåller quinoa höga halter järn, fosfor och vitaminer. Detta proteinrika frö har ett lågt GI-värde och innehåller inget gluten och passar utmärkt i stället för ris eller pasta. Det är perfekt i sallad och soppa. Quinoan går också att grodda.

Kryddiga köttbullar med dipp
(ca 12 rullader)
200 g nötfärs
300 g lammfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 ägg
1 msk finhackad timjan
½ dl hackad persilja
2 msk pinjenötter, hackade
1 krm svartpeppar
1 tsk salt

Finhacka löken och vitlöken. Rör samman ingredienserna till färsen snabbt. Forma till små avlånga rullader.
   Stek rulladerna i smöroljeblandning.Eller stek dem på bakplåtspapperbeklädd ugnsplåt i 225 grader ca 8 minuter.

Getostdipp
200 g getost(krämig)
2 dl naturell yoghurt

Blanda samman till en smidig sås.

Focaccia
(12 st portionsbröd)
2 ½ dl ljummet vatten
½ pkt färskjäst
1 ½ dl nötter
½ dl fäska örtkryddor, t.ex. rosmarin, timjan och oregano
eller 2 tsk torkade örter
1 msk olja
1 ½ tsk salt
6 – 7 dl vetemjöl
2 msk olivolja till pensling

Värm vattnet fingervarmt, 37°C. Hacka nötterna grovt.
   Lös jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, nötter, örter och vetemjöl. Arbeta till en smidig deg. Jäs degen övertäckt ca 30 min.
   Sätt ugnen på 250°C. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Kavla ut varje bit till en rundel ca 1 cm tjock. Lägg dem på plåt försedd med bakplåtspapper.
   Pricka bröden med en gaffel och låt jäsa ytterligare 15 min.
   Pensla med olivolja. Grädda i mitten av ugnen 8 – 10 min.

Varm sallad på quinoa och rostade grönsaker
( 2- 3 portioner)

ruccola eller annan salladssort
2 morötter
2 potatisar
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
½ squash
½ dl kikärter( rostade)
1 dl quinoa
2 msk olivolja

Skala morot, potatis och lök. Skär i bitar. Skölj paprika och squash och skär i bitar.
   Koka quinoa enligt föreskrifter på förpackningen. Rosta kokta kikärter snabbt i het panna.
   Skvätta lite olja över grönsakerna. Häll ut i ugnsform och stek i 225 graders ugnsvärme ca 15 minuter. Varva de rostade grönsakerna med kikärter, quinoa och ruccola på ett serveringsfat.
   Servera med lammfärsrullader och getostdipp.

Chokladshot med bär
(4 små koppar eller glas)

En liten shot av riktigt god kakao är oftast precis lagom efter maten. Toppa med färsk frukt eller bär. Har du tillgång till Oatleys havregrädde blir det både gott och lite nyttigare än med vanlig grädde.

1 dl havregrädde eller vispgrädde
100 g mörk choklad
frukt, bär till garnering
gelésocker

Hetta upp havregrädden i en kastrull. Drag den av värmen och bryt ned chokladen. Rör tills chokladen smält. Häll upp i glas och ställ kallt en stund. Lös upp gelésockret enligt anvisning på paketet. Placera (de frusna) bären på chokladkrämen och slå försiktigt på av de upplösta gelésockret. Njut!

 

 

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
runu.gif (924 bytes)  Siskonkorvsoppa o Runebergstårtor
runu.gif (924 bytes)  Röd linssoppa o fastlagsbulle
runu.gif (924 bytes)  Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
runu.gif (924 bytes) 
Silltårta o Marinerad sill
runu.gif (924 bytes)  Lätt laxsås o blåbärskvark
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme
runu.gif (924 bytes)  Palsternacksraka o palsternackamuffins
runu.gif (924 bytes)  Trädgårdssoppa o ungspannkaka
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
runu.gif (924 bytes) 
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
runu.gif (924 bytes)  Omelettrulle o Apelsinsallad
runu.gif (924 bytes)  Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
    grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås

runu.gif (924 bytes)  Påsklasagne o Fruktsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Wrap o Citronlax o Pastasallad
runu.gif (924 bytes) 
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad o Rabarberpaj
runu.gif (924 bytes) 
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka

Löntagaren 1.11.2007 nr 9/07

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)