. vane.jpg (302 bytes)

Regeringen kan inte fly sitt ansvar

pune.gif (67 bytes)  I debatten kring Stora Ensos famösa beslut att lägga ner pappersbruken i Kemijärvi och Summa är det centrala påståendet att staten inte kan lägga sig i börsbolagets beslutsfattande. Med det har regeringen försökt två sig ren från ansvar. Påståendet är dock både märkligt och orimligt.

Staten är stor ägare i Stora Enso. I den rollen har staten precis samma rättigheter och skyldigheter som andra ägare. Det är helt legitimt att en ägare visar intresse för vad företagsledningen sysslar med, liksom att företagsledningen håller sig informerad om vad ägare förväntar sig. Och så sker förvisso också.

"Tror nån att
t.ex. en Björn Wahlroos inte vet
vad det sker i de bolag
där han är storägare?"

Det som inte är tillbörligt är att en stor delägare dikterar enskilda beslut; i synnerhet beslut som favoriserar en ägare eller ägargrupp. Företagsledningen skall ha fria händer och förtroende att handla utgående från företagets intresse enligt de allmänna riktlinjer bolagsstämman angett. En frihet och ett förtroende som är förknippat med ansvar som ägarna kan utkräva.

Att lägga ner en hel produktionsanläggning är inte något alldagligt beslut som fattas i förbigående vid ledningens morgonkaffe medan man i övrigt diskuterar konstellationerna i hockeyligan eller väderutsikterna inför eftermiddagens golfrunda. Det är ett beslut som föregås av grundliga analyser, överväganden och meningsutbyten. Det förs helt säkert en hel del samtal i kulisserna innan ett sådant beslut mognat fram. En ägare som inte är medveten om vad som är på gång är en dålig ägare. Eller tror nån att t.ex. en Björn Wahlroos inte vet vad det sker i de bolag där han är storägare?

Man måste därför utgå ifrån att regeringen kände till, om inte exakt vad Stora Enso tänkte besluta, så i varje fall att åtgärder var på gång och av vilken typ. Att regeringen valde att inte agera är liktydigt med att den i tysthet accepterade Stora Ensos åtgärder. Den som tiger samtycker och är delaktig i ansvaret.

Den enda rimliga slutsatsen är att regeringen i själva verket med Stora Enso anser att pappersindustrins kapacitet måste skäras ned och att nedläggningarna i Kemijärvi och Summa därför är oundvikliga. Då bör ansvariga ministrar stå upp för den åsikten; förklara, motivera och argumentera för sin ståndpunkt, som det ankommer på politiska beslutsfattare. Det kallas att ta ansvar och det brukar väcka respekt. Genom att slingra sig och framställa sig själv som maktlös undergräver regeringen bara tilltron till det demokratiska beslutsfattandet.

HANS JERN

Löntagaren 21.2.2008 nr 2/08

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 2/2008

Till första sidan LÖN 2/2008

runu.gif (924 bytes) Ledaren

Regeringen kan inte fly sitt ansvar

runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes)
Tema
    Beställaransvaret brister
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland
runu.gif (924 bytes) Arbetsmiljö
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr