
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Många av oss behöver dra åt
svångremmen efter julens frossande och då passar det bra att utnyttja det som redan
finns i skåpet. Lök hör för många till de baslivsmedel som i regel finns hemma. Lök
är billigt, gott och hälsosamt. Lökväxterna innehåller kversetin och allisin om vilka
man vet att de bekämpar virus- och bakterieattacker. De fungerar också som
antioxidanter. En matsked hackad lök i maten ger kroppens dagliga kversetinbehov.
Trifle är en barnslig vuxendessert som är mer än enkel att tillreda. En av
många fördelar med den är att du kan använda rester av pepparkakor eller kex som
glömts i skåpet efter jul. Vi behöver också se över våra förråd i frys och
kylskåp. I frysen finns ofta bär av något slag. Sura bär som lingon och tranbär är
gott till pepparkakskryddorna och färgen matchar dessutom utmärkt.
Har du ännu några russin och nötter som ligger i skålbottnen på bordet så häll
dem i bröddegen som jag tipsar om. Snart är julen utstädad.
Tresorters löksoppa
4 portioner
3 gula eller röda lökar
½ purjolök
4 klyftor vitlök
3 msk olja
1 l ekogrönsaksbuljong
1 lagerblad
1 krm timjan
(1 dl vitt vin)
rostade brödtärningar
1 1/2 dl riven emmenthalost
Skala och skär lök och vitlök i tunna skivor. Fräs lökskivorna ca 20 minuter i
olja i en gryta. Tillsätt vetemjölet och rör om samt tillsätt vatten och kryddor. Koka
soppan under lock på svag värme minst en halv timme. Avsmaka och tillsätt kryddor vid
behov. Smaksätt soppan till festligare tillfällen med vitt vin.
Servera soppan med små rostade brödtärningar och riven ost. Färskt nygräddat bröd
smakar också gott till löksoppan.
Som förrätt till en festmiddag kan du gratinera soppan i portionsskålar. Lägg då i
rostade brödtärningar och strö över riven ost. Gratinera i 250 graders ugnsvärme ca
10 minuter.
Bärtrifle
4 portioner
½ l blåbär eller andra bär
4 dl kex eller pepparkakor
3 dl vaniljkräm, finns att köpa färdig
Varva vaniljkräm, lätt krossade pepparkakor och bär i en skål eller i portionsglas.
Dekorera på toppen med bär.
Nöt- och russinbröd
2 st
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
¼ dl olja
1½ tsk salt
100 g grovhackade hassel- eller jordnötter
1 dl russin
3 dl vetekli
3 dl rågmjöl
ca 9 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör tills jästen löser sig.
Tillsätt olja, salt, nötter, russin och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt
tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Stjälp upp degen på mjölat
bakbord. Dela den i 23 delar och forma till runda limpor. Lägg dem på en plåt med
bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225°. Låt jäsa ca 20 min. Grädda i nedre delen av
ugnen i 10 min, sänk till 175° och grädda ytterligare ca 30 min. Låt bröden svalna
på galler under bakduk.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad
o Rabarberpaj
Svampfylld
zucchini o Lingonpaj
Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill med lingon o marinerad strömming mm
Löntagaren 24.1.2008 nr
1/08
|