
Lunchlådan
Solveig Backström
www.martha.fi
Julgädda, jullax, sik, sill och
strömming ja fisk i olika form hör för de allra flesta julen till.
Fiskrätterna, såsom julmaten över lag, är ofta traditionsbundna, men
försök ändå att alltid ta med en ny rätt.
Julsillen har jag tjuvstartat med och avsmakat och den
kommer att bli en nyhet på mitt julbord.
En God och Fridfull Jul önskas alla läsare!
Julsill med lingon
4 portioner
4 urvattnade sillfiléer, (ca 450 g)
1,5 dl vatten
5 msk ättika
0,5 dl socker
10 krossade kryddpepparkorn
1 skivad röd lök
1 dl lingon
Skölj sillen, skär den i bitar och låt den rinna av. Koka upp vatten, ättika och
socker. Koka tills sockret smält och låt lagen kallna.
Varva sill, krossad peppar, lök och lingon i en burk och häll över lagen.
Låt stå övertäckt i kylen ca 1 dygn före servering. Servera julsillen som förrätt
eller på julens fiskbuffé.
Prova att byta ut lingonen mot tranbär. De är ett bra alternativ till jul.
Marinerad strömming
4 portioner
12 strömmingsfiléer
50 g hackad persilja
1 tsk nymalen svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
finrivet skal och saft av 1 citron
2 msk vitt vin
1 msk olivolja
Koka upp alla ingredienser till marinaden och ställ den åt sidan. Lägg
strömmingsfiléerna i en ugnsform. Grilla dem ca 4 minuter eller stek dem 8 minuter i 200
grader varm ugn. Lägg upp filéerna på ett fat, slå marinaden över och servera dem
varma. Man kan också täcka över formen och kyla ner minst en timme och servera dem
kalla. Gott till fiskbuffé.
Bondost
1 l röd mjölk
2 dl gräddfil
56 ägg
1 tsk salt
Värm mjölken 10 minuter i micron (850 w) på full effekt. Tillsätt gräddfil blandat
med ägg. Fortsätt i mikron 6 minuter. Rör massan mot mitten varje minut. Häll bort
vasslan och salta. Häll i ostkaret.
Den här kakan är så god att respektive provsmakares tunga tänkte slinka
med. Den är verkligen värd att prova, ingen ugn behövs! Tranbären går bra att byta ut
mot lingon eller havtorn.
Cheesecake
150 g pepparkakor
75 g smält smör
1 tsk kanel
Fyllning
250 g naturell färskost
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
(rivet citronskal)
2 dl grädde
Till dekoration hela tranbär
Sås
0,5 l tranbär
2 msk florsocker
vatten
Finfördela pepparkakorna i en matberedare. Tillsätt kanel och smält smör. Låt
maskinen snurra tills allt blandat sig. Fodra en pajform med löstagbart botten med
smörpapper. Tryck smuldegen ut i formen, gör bottnen tunn. Ställ i kylskåpet.
Vispa grädden med socker och vaniljsocker, tillsätt färskosten. Blanda och
bred på smuldegen. Ställ kakan att stelna i kylskåp.
Kakan kan också lagas i en vanlig pajform och serveras direkt ur den.
Mixa bären med en mixer med sockret. Känns såsen för tjock tillsätts
lite vatten för att få lagom konsistens. Ringla såsen över tårtbiten då du serverar
den.
Energiinnehåll i medeltal/100g: 366,1 kcal/1537,5 kJ.
Innehåller inte ägg, lakto-ovovegetarisk kost.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle o
Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad o
Rabarberpaj
Svampfylld zucchini o
Lingonpaj
Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Löntagaren 7.12.2007 nr
10/07
|