. vane.jpg (302 bytes)
tema.jpg (1627 bytes)

När Summa stannade drabbades hela Fredrikshamn

I avskedets stund vågar han ännu hoppas

pune.gif (67 bytes)  Dubbel börda vilar på Pentti Hämäläinens axlar i dessa tider. Men han orkar det oaktat se med försiktig optimism på framtiden.

– Vi har nog goda möjligheter att på sikt utveckla stadens näringsliv.

Med tillförsikt räknar han upp de strategiska fördelar Fredrikshamn har.

Pappersfabriken i Summa, Fredrikshamn, har tystnat. För den personal som finns kvar återstår bara att städa efter sig. Sedan är det sorti. För arbetarskyddsfullmäktige och stadsstyrelseordförande Pentti Hämäläinen (t.v.) och huvudförtroendeman Pekka Kokkonen återstår att stänga dörren. Foto: PATRIK LILNDSTRÖM–Vi har ett bra läge i Rysslands närområde, vi har en bra hamn och goda järnvägsförbindelser.

Staden dyker djupt

Det är bara efterskötseln som återstår. I januari kördes pappersmaskinen ner. Nu går den personal som är kvar kring i tystnaden i en ödslig fabrik och väntar på att deras sista arbetsdag skall infinna sig. Då har 450 arbetsplatser gått upp i rök.

Som arbetarskyddsfullmäktige vid Stora Ensos pappersfabrik i Summa möter Pentti Hämäläinen alla dem som blir av med jobben och går en osäker framtid till mötes. Som ordförande för stadsstyrelsen möter han följdverkningarna för stadens ekonomi.

Kapacitetsminskningen inom pappersindustrin drabbar staden hårt. Först nedläggningen av pappersbruket i Voikkaa och nu Summafabriken.

– Produktion motsvarande en miljon ton har redan försvunnit från trakten och den andra miljonen ton är påväg att försvinna.

Det drabbar stadens hamn, som i hög grad varit inriktad på utförsel av papper. Och det drabbar stadens ekonomi, som redan i år går på minus. Nästa år dyker man ännu djupare. Det blir ett avbräck i skatteintäkterna på 5–6 miljoner euro. Ett sparprogram på 2–3miljoner euro i året är av nöden påkallat. Så samtidigt som Hämäläinen på jobbet sopar upp efter Stora Ensos uppsägningar har han som kommunalpolitiker tvingats klubba av beslut om permittering av stadens personal.

Det är ingen lösning, men ger lite andhämtning.

– Vi måste lyckas med att skapa femhundra nya arbetsplatser för att inte sjunka i ekonomisk depression. Men några "limbalkstrick" kommer vi inte att ty oss till, säger Hämäläinen med syftning på Kemijärvi. Det finns redan en limbalksfabrik i trakten.

Hans fasta övertygelse är att staden skall gå iland med detta.

– Vi har bra näringslivsprogram och kan erbjuda fina möjligheter för nya företagsetableringar i stället för den industri som försvinner.

Staten måste ställa upp

Hittills har Fredrikshamn varit nettobetalare som betalat mer till statskassan än man fått i stöd därifrån. Nu förväntar sig Hämäläinen att regeringen skall ta sitt ansvar och komma staden till mötes. Tills vidare har det dock stannat vid fagra löften.

– Minister Hyssälä var här och lovade oss guld och gröna skogar. Men det har inte resulterat i någonting ännu.

Vad det skall bli av den stora fabrikshallen där pappersmaskinerna redan tystnat är en öppen fråga. Hämäläinen när visserligen en stilla förhoppning om att det någon gång tillverkas papper där ännu. Men det är osannolikt. Stora Enso säljer inte anläggningarna åt konkurrerande företag.

– Däremot kunde fastigheten lämpa sig för någon form av kemisk industri, tycker han.

Nedläggningen av en industri är tungt för historia för dem som drabbas. Många har vänt sig till arbetsskyddet för att få hjälp.

– Vi har kunnat erbjuda professionell hjälp åt alla som behövt det. Församlingen har ställt upp på ett föredömligt sätt. Allt sedan nedläggningsbeskedet i höstas har deras anställda varit här två gånger i veckan. Också under nattskiftet. Det har varit ett betydande stöd. Via arbetsskyddet har vi också kunnat ordna psykologhjälp åt dem som önskat sådan.

HANS JERN

Löntagaren 20.3.2008 nr 3/08

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)