
M
a t B i t e n
Solveig Backström
www.martha.fi
Efter en lång mörk vinter som
egentligen aldrig riktigt kom har vi våren här. Våren och sommaren med olika anledning
att duka upp för flera. Morsdag, pingst, examen, släkten ... någon är på kommande.
Bufférätter är det som är enklast. Följande rätter går bra att
förbereda och förvara svalt till serveringen, då man lägger sista handen på
rätterna. Och några nykomlingar bjuds också denna gång på, bulgur och belugalinser.
Bulgur är förkokta, krossade durumvetekorn som används i sallader och gratänger. De
innehåller rikligt med protein, hela 14,1 g per 100 g. Belugalinser används i sallader,
grytor, soppor och till groddning. Kokningstiden är 20 minuter.
Till vardags och till jobbet då du behöver vanliga familjemängder halverar
du helt enkelt mängden i receptet.
 Tabbouleh
(10 personer)
6 dl bulgur/coucous
6 dl kokande vatten
4 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
½ dl rödvinsvinäger
2 rödlökar
1 stort knippe persilja
1 liten bunt färsk mynta
2 gurkor
2 askar cocktailtomater
1 lime
salt& peppar
Tillred couscous eller bulgurgrynen enligt anvisningar på paketet. Pressa vitlök i en
skål och blanda det med vinäger, olja och kryddorna. Blanda det sedan med de mjuka
grynen. Hacka rödlöken fint och smaka av. Låt gärna stå en timme i kylskåp innan
servering. Dekorera med tomaterna och lime. Servera gärna fisk och bröd till.
Bönsallad med basilikadressing
(10 pers)
4 dl stora vita bönor
4 dl svarta bönor
1 dl belugalinser, torkade
1 ask körsbärstomater
2 krukor issallad
Ifall du utgår från torkade bönor, följ anvisningar på
förpackningen. Beräkna 2 dl torkade bönor. Bönorna sväller rejält under
blötläggningen och kokningen. Det här börjar du med dagen innan.
Koka belugalinserna enligt anvisningar på förpackningen ca 25 minuter.
Öppna bönburkarna och låt innehållet rinna av i ett durkslag. Spola av under kallt
vatten. Blanda alla bönor och linser i en skål, slå över basilikadressingen och rör
om. Låt stå och dra i kylen, då blir smaken bra. Skölj salladen. Riv den på ett stort
fat. Slå över av bönsalladen och tomaterna, dekorera med örter. Fisk och bröd smakar
gott till salladen.
Dressing
2 msk mörk balsamvinäger
1 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
flingsalt
malen svartpeppar
färsk basilika
Blanda alla ingredienserna och häll över salladen.
Pannacotta med blåbärsgelé
(10 portioner)
500 g turkisk yoghurt
rivet skal av en citron
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
3 gelatinblad
2 msk vatten
Blåbärsgelé:
5 dl blåbärsaft
2 ½ dl gelésocker
Blanda yoghurt, florsocker och vaniljsocker i en skål. Blötlägg gelatinet i lite
vatten i 5 minuter. Krama ur gelatinbladen, smält i lite vatten i en kastrull och häll
det i en tunn stråle i yoghurtblandningen under omrörning. Häll upp i portionsglas och
ställ i kylskåp för att stelna i ungefär 1 timme. Gör blåbärsgelén. Blanda samman
saften samt gelésockret med en handvisp och låt koka ½1 minut. Låt gelén svalna
en aning, men ej så mycket att den ej går att hälla över pannacottan. Häll utanpå
den kalla pannacottan och ställ i kylskåp ytterligare en stund tills gelén har stelnat.
FLER
LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad
o Rabarberpaj
Svampfylld
zucchini o Lingonpaj
Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor, fåskpaj o österbottnisk rieska
Löntagaren 17.4.2008 nr
4/08
|