. vane.jpg (302 bytes)

M a t B i t e n
Solveig Backström
www.martha.fi
 

pune.gif (67 bytes)  Efter en lång mörk vinter som egentligen aldrig riktigt kom har vi våren här. Våren och sommaren med olika anledning att duka upp för flera. Morsdag, pingst, examen, släkten ... någon är på kommande.
   Bufférätter är det som är enklast. Följande rätter går bra att förbereda och förvara svalt till serveringen, då man lägger sista handen på rätterna. Och några nykomlingar bjuds också denna gång på, bulgur och belugalinser. Bulgur är förkokta, krossade durumvetekorn som används i sallader och gratänger. De innehåller rikligt med protein, hela 14,1 g per 100 g. Belugalinser används i sallader, grytor, soppor och till groddning. Kokningstiden är 20 minuter.
   Till vardags och till jobbet då du behöver vanliga familjemängder halverar du helt enkelt mängden i receptet.

Foto: MATTI YLIROTUTabbouleh
(10 personer)

6 dl bulgur/coucous
6 dl kokande vatten
4 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
½ dl rödvinsvinäger
2 rödlökar
1 stort knippe persilja
1 liten bunt färsk mynta
2 gurkor
2 askar cocktailtomater
1 lime
salt& peppar

Tillred couscous eller bulgurgrynen enligt anvisningar på paketet. Pressa vitlök i en skål och blanda det med vinäger, olja och kryddorna. Blanda det sedan med de mjuka grynen. Hacka rödlöken fint och smaka av. Låt gärna stå en timme i kylskåp innan servering. Dekorera med tomaterna och lime. Servera gärna fisk och bröd till.

Bönsallad med basilikadressing
(10 pers)
4 dl stora vita bönor
4 dl svarta bönor
1 dl belugalinser, torkade
1 ask körsbärstomater
2 krukor issallad

Ifall du utgår från torkade bönor, följ anvisningar på förpackningen. Beräkna 2 dl torkade bönor. Bönorna sväller rejält under blötläggningen och kokningen. Det här börjar du med dagen innan.
   Koka belugalinserna enligt anvisningar på förpackningen ca 25 minuter. Öppna bönburkarna och låt innehållet rinna av i ett durkslag. Spola av under kallt vatten. Blanda alla bönor och linser i en skål, slå över basilikadressingen och rör om. Låt stå och dra i kylen, då blir smaken bra. Skölj salladen. Riv den på ett stort fat. Slå över av bönsalladen och tomaterna, dekorera med örter. Fisk och bröd smakar gott till salladen.

Dressing
2 msk mörk balsamvinäger
1 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
flingsalt
malen svartpeppar
färsk basilika

Blanda alla ingredienserna och häll över salladen.

Pannacotta med blåbärsgelé
(10 portioner)
500 g turkisk yoghurt
rivet skal av en citron
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
3 gelatinblad
2 msk vatten
Blåbärsgelé:
5 dl blåbärsaft
2 ½ dl gelésocker

Blanda yoghurt, florsocker och vaniljsocker i en skål. Blötlägg gelatinet i lite vatten i 5 minuter. Krama ur gelatinbladen, smält i lite vatten i en kastrull och häll det i en tunn stråle i yoghurtblandningen under omrörning. Häll upp i portionsglas och ställ i kylskåp för att stelna i ungefär 1 timme. Gör blåbärsgelén. Blanda samman saften samt gelésockret med en handvisp och låt koka ½–1 minut. Låt gelén svalna en aning, men ej så mycket att den ej går att hälla över pannacottan. Häll utanpå den kalla pannacottan och ställ i kylskåp ytterligare en stund tills gelén har stelnat.

 

FLER LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
runu.gif (924 bytes)  Siskonkorvsoppa o Runebergstårtor
runu.gif (924 bytes)  Röd linssoppa o fastlagsbulle
runu.gif (924 bytes)  Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
runu.gif (924 bytes) 
Silltårta o Marinerad sill
runu.gif (924 bytes)  Lätt laxsås o blåbärskvark
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme
runu.gif (924 bytes)  Palsternacksraka o palsternackamuffins
runu.gif (924 bytes)  Trädgårdssoppa o ungspannkaka
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
runu.gif (924 bytes) 
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
runu.gif (924 bytes)  Omelettrulle o Apelsinsallad
runu.gif (924 bytes)  Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
    grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås

runu.gif (924 bytes)  Påsklasagne o Fruktsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Wrap o Citronlax o Pastasallad
runu.gif (924 bytes) 
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad o Rabarberpaj
runu.gif (924 bytes) 
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
runu.gif (924 bytes)  Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
runu.gif (924 bytes)  Julsill med lingon o marinerad strömming mm
runu.gif (924 bytes)  Tresorters löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
runu.gif (924 bytes) 
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Lammköttbullar, franska rårakor, fåskpaj o österbottnisk rieska

Löntagaren 17.4.2008 nr 4/08

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)