. vane.jpg (302 bytes)

Bokslut i dubbel mening

pune.gif (67 bytes)  Det är nu, med ungefär ett år kvar till nästa riksdagsval, lägligt att granska den sittande regeringens prestationer. Sista året vid makten brukar inte handla om mycket mer än administration och förberedelse för kommande val.

Regeringsperioden blev knappast vad de deltagande partierna hade tänkt sig. Lågkonjunkturen föll, som vanligt oförhappandes, över landet. De ekonomiska prognosmakarna hade inte mycket av varningar att ge. De ansåg ännu i inledningsfasen att Finland skulle klara krisen bättre än många andra länder. Det blev som känt inte så. Vi dök djupare än många konkurrentländer. Faciten blir därefter.

"Regeringspartierna har lyckats rasera
tilltron till politik i allmänhet
på ett sällan skådat sätt."

Vanhanens tvåa går till val med arbetslöshetssiffror som skjutit i höjden, en skuldbörda som kommer att tynga ekonomin många år framåt, kraftigt växande inkomstklyftor, reducerad basindustri (framförallt inom träförädlingen) och en arbetsmarknad präglad av ökad oro och dalande motivation. De framtidsinriktade beslut regeringen på sistone lyckats frambringa är att, med de grönas goda minne och lama protester, öppna för byggandet av två nya kärnkraftverk och subventionera brännandet av skogsråvara. Det om den höjningen av förädlingsgraden i skogsbranschen. Till allt detta kan läggas att regeringspartierna lyckats rasera tilltron till politik i allmänhet på ett sällan skådat sätt.

Nu bör i rättvisans namn tilläggas att regeringen inte ensam kan klandras för lågkonjunkturen. Den ekonomiska krisen är i huvudsak av utländsk härkomst. Men skattestimulansen man gav sig in på blev en veritabel flopp. Erkänsla skall ges för att regeringen undvikit öppna konfrontationer med facket. Trepartssamarbetet har, något haltande men dock, fungerat även efter att inkomstpolitiken rasade samman.

Summa summarum är läget för en framgångsrik oppositionspolitik gynnsamt så här ett år före val. För vänstern blir valet ett ödesval. Socialdemokraterna är pressade att nå positionen som landets största parti för att kunna rucka politikens inriktning åt önskat håll. En liten valseger räcker inte för att trygga en plats i regeringen, än mindre för att ta över ledarskapet.

Då ligger det snubblande nära till hands att hemfalla åt råskäll och löftespolitik. Sådant går inte hem. Det människor nu framförallt behöver är trovärdighet, ett alternativ att lita på, värderingar man kan dela.

För fackets medlemmar är det viktigt att valet utmynnar i en regering som värdesätter och respekterar partssamarbetet på arbetsmarknaden. Fortsätter det borgerliga styret finns alltid risken att man frestas utmana de fackliga organisationerna för att tillskansa sig större makt. Det vore olyckligt både för landet och dess löntagare.

HANS JERN

PS
Detta är min sista ledarkria som Löntagarens chefredaktör. Jag blir pensionär på Arbetets dag efter 33 år i tidningens tjänst. Det har varit en storslagen tid på en av de bästa utsiktsposter man kan ha. Ett stort tack till alla läsare, medarbetare och samarbetspartner för de gemensamma åren. DS

 

 Vaktombyte på Löntagaren

Löntagaren 29.4.2010 nr 4/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)

LÖN  nr 4/2010

Till första sidan LÖN nr 4/2010

runu.gif (924 bytes) Ledaren

Bokslut i dubbel mening

runu.gif (924 bytes) Kolumner
runu.gif (924 bytes)
Tema
    Facklig förnyelse
runu.gif (924 bytes) Aktuellt
runu.gif (924 bytes) Arbetslösheten
    i Svenskfinland
runu.gif (924 bytes) Arbetsmiljö
runu.gif (924 bytes) Språklåda
runu.gif (924 bytes) Kultur
runu.gif (924 bytes) Fritid
runu.gif (924 bytes) Karikatyr