. vane.jpg (302 bytes)

Arbetsgivarna kräver en rejäl höjning av strejkboten. Statsministern inspirerades för sin del mot slutet av stuvarstrejken att föreslå att nyckelgruppers strejkrätt begränsas. Kraven är märkvärdiga, för antalet strejker har minskat i jämn takt under flera decennier.

Strejk är sista utvägen

 Avtal och lagar

pune.gif (67 bytes)  FFC:s chefsjurist Timo Koskinen avvisar direkt kraven på att begränsa nyckelgruppers strejkrätt.

 Åbo höll Sokos stängt som sig bör under en strejk. Strejkvakterna Katri Marku-Virtanen t.v. och Johanna Lehto stod på pass i Viklundska hörnet invid Salutorget. Foto: ROBERT SEGER– Det är helt omöjligt att definiera vilka grupper som sist och slutligen är nyckelgrupper. Strejker har ju alltid någon inverkan, oftast en ekonomisk.

Redan de nuvarande strejkreglerna förutsätter att verksamheter som är centrala för samhällsfunktionen och för människors hälsa skall tryggas vid en arbetskonflikt. Vid exempelvis stuvarnas strejk var läkemedelsleveranserna undantagna från strejken.

Orsakerna till en strejk är allt oftare att arbetstagarna upplever sig helt maktlösa att påverka sina egna angelägenheter på arbetsplatsen. Strejker som präglas av en situation som upplevs som orättvis knäcks inte av högre strejkböter, konstaterar Timo Koskinen.

Han säger att det vore viktigare att försöka verka så att situationen på arbetsplatsen inte tillåts låsa sig så kapitalt att arbetstagarnas enda utväg är att strejka.

Lockout toppar statistiken

På 2000-talet har arbetskonflikternas förekomst varit en tiondedel av den nivå som gällde på 1960- och 1970-talen. I synnerhet har sympatistrejkerna och de politiska strejkerna minskat. Arbetskonflikterna har på 2000-talet varit i genomsnitt nittio per år och flertalet av dem har varat under ett arbetsskift eller ett dygn. En klar topp i statistiken var det år 2005 då pappersarbetsgivarnas lockout varade över 40 dagar. Under arbetskonflikternas rekordår på 1970-talet kunde antalet konflikter vara flera tusen per år och över 600 000 arbetstagare deltog i dem. I dagens arbetskonflikter deltar långt färre än 100 000 arbetstagare.

Internationellt sett förekommer strejker mera sällan i Finland. Vad beträffar antalet förlorade dagar ligger vi på samma nivå som Sverige, Danmark och Norge. Strejkvarseltiden hör i vårt land till de längsta i Europa, 14 dagar. I de flesta länder skall varsel om arbetskonflikt lämnas 5–7 dygn i förväg. Frankrike och Italien tillämpar inte någon form av strejkvarsel.

Trots de fakta som kan utläsas ur statistiken har strejkrätten tagits upp till debatt också i landets riksdag och Timo Koskinen har hörts i saken inför riksdagens arbetslivs- och jämlikhetsutskott. Också en av arbetsmarknadsorganisationernas arbetsgrupper dryftar hur avtals- och arbetsfredssystemet kan utvecklas. Gruppen avslutar sitt arbete i vår.

Enligt Koskinen är FFC:s budskap att det inte finns behov att ändra lagstiftningen. Däremot vore det motiverat att utveckla en sådan praxis som kan minska behovet av arbetskonflikter.

– Vi har ett relativt fungerande arbetsfredssystem. Avgörande är att utveckla förhandlingskulturen och stärka principen med fortlöpande förhandlingar. Vi måste finna fungerande sätt att avgöra konflikter på arbetsplatserna.

Utmarsch är en protest

Handelns arbetsstopp i april stängde inte alla affärer. Strejkvakter framför Stockmanns i Helsingfors var förtroendeman Rita Löwenhild (t.v.) och Tarja Savolainen. Foto: TUULIKKI HOLOPAINENBakgrunden till strejk är allt oftare konflikter som gäller arbetsförhållandena, nedskärning av arbetsstyrkan och omorganisering av arbetet, såsom utläggning. Timo Koskinen säger att orsaken beklagligt ofta är uteblivna eller osakligt förda förhandlingar om hur arbetet skall organiseras eller oenighet om hur ett lokalt avtal skall tolkas.

Arbetstagarna ondgör sig också över det som kallas avtalsshopping, där arbetsgivaren kan byta kollektivavtal till och med mitt under en avtalsperiod. På grund av detta har arbetsmarknadsorganisationerna, utom FTFC, kommit överens om ett s.k. förlikningsförfarande där arbetsmarknadens centralorganisationer medlar i konflikter som gäller avtalsgränserna.

– Centralorganisationernas roll för att främja arbetsfreden borde stärkas. De kunde ha en betydligt aktivare roll i olika konfliktlägen. Förlikningsförfarandet borde vidareutvecklas, säger Koskinen och önskar att också tjänstemannaorganisationen STTK kommer med i detta.

FFC söker medel för att främja arbetsfreden bland annat genom preciserade spelregler för den lokala avtalsverksamheten och genom att öka jämlikheten mellan förhandlingsparterna. Exempelvis motverkar arbetsgivarens tolkningsförtur utvecklandet av den lokala avtalsverksamheten. Ett sätt att minska konflikter på lokalplanet är, enligt Koskinen, att stärka förtroendemännens ställning och förhandlingskompetens.

Arbetsgivarna aktiva

Jämfört med arbetsgivarna i det övriga Norden är de finländska arbetsgivarna ytterst benägna att föra arbetskonfliktfrågor till arbetsdomstolen. I arbetsdomstolen föds domsluten ofta på basen av tidigare avgöranden och i de flesta fallen utan muntlig behandling. Enligt Koskinen har begreppet olaglig strejk breddats i domstolsbehandlingarna och strejkböter skrivs ut på löpande band. Förhärskande praxis är att arbetsdomstolen inte undersöker vilka orsaker som ligger bakom strejken eller hur man har försökt lösa konflikten innan frågan kom till domstolen för avgörande.

Arbetsgivarnas lag- eller avtalsbrott, som sällan kommer upp i arbetsdomstolen, har i offentligheten hamnat i skuggan för de olagliga strejkerna.

– Vi har inga effektiva sätt att gripa in i arbetsgivarnas avtalsbrott eller till exempel i situationer där ett utländskt företag dumpar anställningsvillkoren, konstaterar Koskinen.

Han säger att arbetstagarna i dylika situationer vore behjälpta av fackförbundens rätt att väcka talan eller av möjligheten till grupptalan.

PIRJO PAJUNEN
Översättning: ASTRID NIKULA
ROBERT SEGER och TUULIKKI HOLOPAINEN

 

Avtal och lagar

Arbetstagarnas rätt att strejka och arbetsfreden styrs av bestämmelser på såväl nationell som internationell nivå.

  • Internationella Arbetsorganisationen ILO – Konvention nr 87
  • Europafördraget om mänskliga rättigheter
  • EU:s grundfördrag
  • Arbetsavtalslagen
  • Lagen om medling i arbetskonflikter

 

Löntagaren 29.4.2010 nr 4/10

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)