 M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Första maj eller Valborg, det finländska arbetets dag, närmar sig med
stormsteg. Festen på kvällen den 30 april är uppkallad efter helgonet Valborg. Dagen
är för många en ledig dag och en dag då man unnar sig något extra i matväg. En del
äter gott hemma, andra går ut på restaurang eller så packar man sin picknickkorg och
beger sig ut i naturen om vädret är gynnsamt.
Många av oss förknippar första maj lunchen med sill i någon
form, fräscha sallader och någon av vårens primörer. Så småningom sticker de första
rabarberstjälkarna upp och tillåter oss att smaka på rabarberpaj i olika tappning.
Denna gång delar jag med mig av ett citronsillrecept och en rabarbersmulpaj med äpple
till Valborg. Och glöm inte att frysa in av den spröda rabarbern genast i början då
den är som bäst.
 Citronsill
6 portioner
2 naturella matjessillfiléer
Sås:
2 hårdkokta ägg
½ gärna syrligt äpple
½ citron
1 dl kvarg
1 dl naturell yoghurt
3 msk finklippt dill
Dekoration:
Dillkvistar, citronskivor, kokta äggklyftor
Skala de hårdkokta äggen och äpplet. Skär äpple, ägg och sillfilé i små bitar.
Skölj citronen och riv en del av skalet till smaksättning av såsen. Pressa saften från
halva citronen. Smaksätt såsen med 1 msk citronskal, saften från en halv liten citron
och finklippt dill. Blanda in ingredienserna i såsen och lägg upp citronsillen i
glasskål eller direkt på små rågsnittar. Dekorera med dill, citronskivor och
eventuellt kokta äggklyftor. Serveras sillen på buffébord med andra fiskrätter passar
kokt nypotatis och en fräsch sallad bra att servera som tillbehör.
Rabarbersmulpaj med äpple
1½ dl mysli
100 g smör
½ msk kanel
Fyllning:
200 g rabarber
1 syrligt äpple i små bitar
2½ msk farinsocker
Toppa ihop mysli, smör och kanel i en skål till en smulig deg. Smörj en pajform med
fett. Lägg rabarbern och äppelbitarna i formen och strö över farinsockret. Fördela
smuldegen överst. Grädda i ugn i 225 grader ca 20-25 minuter. Servera med
kardemummakräm eller vaniljglass.
Kardemummakräm: Smaksätt 2 dl naturell yoghurt med 1 tsk kardemumma och 1 tsk socker.
FLER
MATBITER OCH LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, fylld
paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o bärcocktail
Ugnsbakad potatis, caesarsallad,
äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding,
plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis
med broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj
med rökt fisk & rabarberkräm med jordgubbar
Varm
vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng
o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o fruktsmoothie
Wrap o citronlax
o pastasallad
Ost- och kycklingpaj, plättrulle
Sommarsallad
o rabarberpaj
Svampfylld zucchini o lingonpaj
Kålgryta,
morotssemlor o äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa
och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill
med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor,
fåskpaj o österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing
o pannacotta
Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
Sommarknyten
på grillen o honungstsatsiki
Svampstuvning, marinerad broccoli, snabba havresemlor,
lingonsmulpaj
Svamprisotto o äppelkompott
Älgköttbullar, palsternacksmor o mormors lingonkräm
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad
kalkon och plommonkvarg
Löksoppa,
fattiga riddare och fullkornsbröd
Färgglad pasta med finsk sås o apelsinris
Kryddigt
lamm, örtvitlökspotatis o påskdessert
Gäddfärsbiffar
o valborgsfrestelse
Fisk
i örtpaket o rabarberkräm
Svampgratinerad
broccoli o blåbärspaj
Fylld
squash o bärtrifle
Äppel- och potatisgratäng o bärgott
Grönkålssoppa o morgondryck
Jullax, örtsås o röd- och vitkräm
Laksoppa, pannkaka o bärkvark
Rotsaksgryta med nötkött, Kokta
speltkorn och Äppelgott
Rotsakssoppa med ost o äppelgott
Löntagaren
29.4.2010 nr 4/10
|