
M
a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Midsommaren
och dess matbestyr är hoppeligen lyckligt undanstökade och vi får blicka framåt mot
högsommarens skörd av svamp, bär och grödor av olika slag. Vad betyder högsommar för
dig? För mig är det en av sommarens vackraste dagar. Jag dricker förmiddagskaffe vid trädgårdsbordet.
Ser på fruktträden på båda sidor om uteplatsen. Bara att ta tillvara och samla minnena
i ryggsäcken för att plockas fram då höstens regn och rusk sätter in.
Korsblommiga grönsaker som till exempel broccoli, olika kålsorter och pak
choi innehåller höga halter av så kallade glucosinolater. I flera forskningsstudier har
man lyckats visa att dessa ämnen har en starkt cancerskyddande effekt. Pak choy
(Pak tsoi ="vit grönsak" på kantonesiska) är en underart till kål,
nära besläktad med kinesisk kål. Det är en 10-15 cm hög ört med mjuka
mörkgröna blad och vit bladstjälk, påminner om mangold. Pak choi härstammar
från Kina/Japan.
Gå inte nästa gång du är i butiken förbi broccolin utan plocka med ett
stånd, gott och nyttigt för dig! Tillred och smaka på en enkel och praktisk gratäng
med allt i ett i ugnen!
Skön Fortsättning på Sommaren!
Svampgratinerad broccoli
4 portioner
2 stora broccoli eller blomkålshuvud
2 dl riven lagrad ost
Svampstuvning:
½ l förvälld skogs- eller odlad svamp
1 liten gul lök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1½ dl grädde
1 dl mjölk
svartpeppar
salt
Koka upp vatten i en kastrull och lägg i den sköljda broccolin som är skuren i
mindre bitar. Låt koka 3-5 minuter medan du lagar svampstuvningen. Häll av vattnet genom
silen i en skål, ta gärna tillvara kokvattnet till sås eller soppa. Lägg broccolin i
en smord ugnsform och häll svampstuvningen över. Strö över den rivna osten och
gratinera i 225 grader tills ytan blir ljusbrun, ca 10 minuter.
Stuvning: Fräs svamp och hackad lök i smöret. Strö över
vetemjölet och späd litet i sänder med grädde och mjölk. Låt stuvningen småkoka 5
minuter och avsmaka med salt och peppar. Servera gärna kokt färsk potatis till
gratängen.
Blåbärspaj
150 g smör
2 msk farinsocker
1 ½ dl grahamsmjöl eller fullkornsspeltmjöl
1 ½ dl vetemjöl
Fyllning:
1 l blåbär, rabarber i bitar eller andra bär
2 msk potatismjöl om bären är frusna
1 dl farinsocker
2 tsk kanel
Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp smör, socker och mjöl i en skål. Nyp ihop dem
tills du får en deg. Tryck ut degen i en pajform. Blanda blåbär, socker och kanel.
Häll fyllningen på degen i pajformen och grädda ca 30 minuter.
Bär- eller rabarberpaj är gott med mjuk glass eller vaniljsås.
FLER MATBITER
OCH LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad
o Rabarberpaj
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor,
fåskpaj o österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing
o pannacotta med blåbärsgelé
Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
Sommarknyten på grillen o honungstsatsiki
Svampstuvning, Marinerad broccoli, Snabba havresemlor, Lingonsmulpaj med äppel
Svamprisotto o Äppelkompott
Älgköttbullar,
Palsternacksmor o Mormors lingonkräm
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad
kalkon och Plommonkvarg
Löksoppa,
fattiga riddare och fullkornsbröd
Färgglad pasta med finsk sås o Apelsinris
Kryddigt lamm, örtvitlökspotatis o
påskdessert
Gäddfärsbiffar o valborgsfrestelse
Fisk i örtpaket o rabarberkräm
Löntagaren 25.6.2009 nr
6/09
|