. vane.jpg (302 bytes)

M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Midsommaren och dess matbestyr är hoppeligen lyckligt undanstökade och vi får blicka framåt mot högsommarens skörd av svamp, bär och grödor av olika slag. Vad betyder högsommar för dig? För mig är det en av sommarens vackraste dagar. Jag dricker förmiddagskaffe vid Foto. MATTI YLIROTUträdgårdsbordet. Ser på fruktträden på båda sidor om uteplatsen. Bara att ta tillvara och samla minnena i ryggsäcken för att plockas fram då höstens regn och rusk sätter in.
   Korsblommiga grönsaker som till exempel broccoli, olika kålsorter och pak choi innehåller höga halter av så kallade glucosinolater. I flera forskningsstudier har man lyckats visa att dessa ämnen har en starkt cancerskyddande effekt. Pak choy (Pak tsoi ="vit grönsak" på kantonesiska) är en underart till kål, nära besläktad med kinesisk kål. Det är en 10-15 cm hög ört med mjuka mörkgröna blad och vit bladstjälk, påminner om mangold. Pak choi härstammar från Kina/Japan.
   Gå inte nästa gång du är i butiken förbi broccolin utan plocka med ett stånd, gott och nyttigt för dig! Tillred och smaka på en enkel och praktisk gratäng med allt i ett i ugnen!

Skön Fortsättning på Sommaren!

Svampgratinerad broccoli
4 portioner

2 stora broccoli eller blomkålshuvud
2 dl riven lagrad ost
Svampstuvning:
½ l förvälld skogs- eller odlad svamp
1 liten gul lök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1½ dl grädde
1 dl mjölk
svartpeppar
salt

Koka upp vatten i en kastrull och lägg i den sköljda broccolin som är skuren i mindre bitar. Låt koka 3-5 minuter medan du lagar svampstuvningen. Häll av vattnet genom silen i en skål, ta gärna tillvara kokvattnet till sås eller soppa. Lägg broccolin i en smord ugnsform och häll svampstuvningen över. Strö över den rivna osten och gratinera i 225 grader tills ytan blir ljusbrun, ca 10 minuter.
   Stuvning: Fräs svamp och hackad lök i smöret. Strö över vetemjölet och späd litet i sänder med grädde och mjölk. Låt stuvningen småkoka 5 minuter och avsmaka med salt och peppar. Servera gärna kokt färsk potatis till gratängen.

Blåbärspaj

150 g smör
2 msk farinsocker
1 ½ dl grahamsmjöl eller fullkornsspeltmjöl
1 ½ dl vetemjöl
Fyllning:
1 l blåbär, rabarber i bitar eller andra bär
2 msk potatismjöl om bären är frusna
1 dl farinsocker
2 tsk kanel

Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp smör, socker och mjöl i en skål. Nyp ihop dem tills du får en deg. Tryck ut degen i en pajform. Blanda blåbär, socker och kanel. Häll fyllningen på degen i pajformen och grädda ca 30 minuter.
   Bär- eller rabarberpaj är gott med mjuk glass eller vaniljsås.

 

 

FLER MATBITER OCH LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
runu.gif (924 bytes)  Siskonkorvsoppa o Runebergstårtor
runu.gif (924 bytes)  Röd linssoppa o fastlagsbulle
runu.gif (924 bytes)  Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
runu.gif (924 bytes) 
Silltårta o Marinerad sill
runu.gif (924 bytes)  Lätt laxsås o blåbärskvark
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme
runu.gif (924 bytes)  Palsternacksraka o palsternackamuffins
runu.gif (924 bytes)  Trädgårdssoppa o ungspannkaka
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
runu.gif (924 bytes) 
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
runu.gif (924 bytes)  Omelettrulle o Apelsinsallad
runu.gif (924 bytes)  Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
    grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås

runu.gif (924 bytes)  Påsklasagne o Fruktsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Wrap o Citronlax o Pastasallad
runu.gif (924 bytes) 
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad o Rabarberpaj
runu.gif (924 bytes) 
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
runu.gif (924 bytes)  Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
runu.gif (924 bytes)  Julsill med lingon o marinerad strömming mm
runu.gif (924 bytes)  Tresorters löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
runu.gif (924 bytes) 
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Lammköttbullar, franska rårakor, fåskpaj o österbottnisk rieska
runu.gif (924 bytes)  Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing o pannacotta med blåbärsgelé
runu.gif (924 bytes)  Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
runu.gif (924 bytes)  Sommarknyten på grillen o honungstsatsiki
runu.gif (924 bytes)  Svampstuvning, Marinerad broccoli, Snabba havresemlor, Lingonsmulpaj med äppel
runu.gif (924 bytes)  Svamprisotto o Äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Älgköttbullar, Palsternacksmor o Mormors lingonkräm
runu.gif (924 bytes) 
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad kalkon och Plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Löksoppa, fattiga riddare och fullkornsbröd
runu.gif (924 bytes) 
Färgglad pasta med finsk sås o Apelsinris
runu.gif (924 bytes)  Kryddigt lamm, ört–vitlökspotatis o påskdessert
runu.gif (924 bytes)  Gäddfärsbiffar o valborgsfrestelse
runu.gif (924 bytes)  Fisk i örtpaket o rabarberkräm

Löntagaren 25.6.2009 nr 6/09

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)