
M
a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Vad smakar bättre än att äta ute
i det fria en sommarkväll och sedan långt senare minnas den underbara lediga stunden ute
i naturen. Det som eventuellt finns kvar packar du med till lunch och njuter nå nytt på
jobbet av stämningen från kvällen innan. Det må sedan vara fisk, kött eller
vegetariskt i knytet. Vi behöver inte varje dag mycket salt, men under den varma
årstiden då vi svettas mera eller mindre behöver vi också lite salt mat.
Det här
goda knytet är gjort för att värmas på en grill, men du kan också värma det i ugnen.
Det passar bra att plocka ihop knytet då du har överbliven kokt potatis som behöver få
en vettig restanvändning. Sommarknytet är ett bra tips att ha till hands då
midsommarhelgen går mot sitt slut och du snabbt behöver fixa ihop en salt bit att
avrunda ledigheten med. Av enkla baslivsmedel såsom potatis, lök, ägg och en burk
hållbar ansjovis plockar man snabbt ihop en salt matbit. En skön sommar önskas alla
läsare!
Sommarknyten på grillen
4 portioner
12 medelstora kokta potatisar
4 kokta ägg
2 rödlökar
2 askar ansjovisfiléer, á 125 g
1 krm salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
gräslök, dill
Koka potatisen med skalet på om du inte har överbliven från tidigare. Låt svalna
och skär i skivor. Skala och hacka äggen. Skiva löken. Fördela potatisen på 4 ark
aluminiumfolie. Lägg på ägg, lök och ansjovisfiléer. Salta och peppra. Skär smöret
i bitar och fördela överst. Klipp örtkryddorna över. Vik ihop till paket, nyp till
ordentligt så att ingenting rinner ut. Lägg paketen på grillen ca 10 minuter eller i
225 grader varm ugn ca 15 minuter. De är klara när smöret har smält och potatisen är
riktigt varm.
Tsatsiki klingar i de flestas öron som tillbehör till huvudrätt men det finns också
tsatsiki i dessertsammanhang. Smaka på tsatsikisåsen till årets färska jordgubbar.
Mormors honungstsatsiki
4 portioner
1 nektarin
2 dl matyoghurt
2 msk flytande honung
1 l färska jordgubbar
Dela och kärna ur nektarinen. Skär den i små tärningar. Blanda yoghurt och honung.
Rör i frukttärningarna. Rensa jordgubbarna och dela dem i halvor. Servera tsatsikin till
jordgubbarna. Smaksätt tsatsikin med 12 msk hackad färsk mynta smakar mums!
FLER MATBITER
OCH LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad
o Rabarberpaj
Svampfylld
zucchini o Lingonpaj
Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor, fåskpaj o
österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing o
pannacotta med blåbärsgelé
Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
Löntagaren 19.6.2008 nr
6/08
|