
M
a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Andra
söndagen i mars firar vi Internationella kvinnodagen. Tanken på en internationell
kvinnodag uppkom för första gången i början av 1900-talet som i industriländerna
innebar en tid av industrialism. I San Francisco genomdrevs 1945 ett internationellt avtal
som fastslog jämställdhet mellan män och kvinnor som en grundläggande mänsklig
rättighet.
Sen dess har FN också erkänt internationella kvinnodagen, och uppmuntrat
alla länder att fira den. Eftersom den infaller då vi har bästa apelsintiden i Finland
bjuder vi på ett underbart gott apelsinris till de uppvaktade kvinnorna runt omkring oss.
Apelsinris är dessutom en gammal klassiker så det ligger lite nostalgi och mycket
känslor i efterrätten.
 Färgglad pasta
med finsk sås
4 portioner
300 g skruvpasta
400 g inhemska rotsaker, morot, kålrot, palsternacka, selleri
12 msk olja
3-4 dl förvälld svamp; t.ex. trattkantarell
½ dl finhackade örter; t.ex. persilja, timjan, körvel
Sås:
3 dl grovt hackad persilja och basilika
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
2 dl gräddfil
½ dl riven svartstämplad emmentalost
Såsen: Lägg alla ingredienser utom osten i en matberedare med knivblad och kör tills
allt har blandat sig väl. Häll i en skål och blanda i fint riven ost. Skala och tvätta
rotsakerna och riv dem grovt på rivjärnet eller strimla dem i en matberedare. Använder
du färsk svamp så ansa den först och finhacka den sedan. Värm oljan och fräs svampen
en stund. Fortsätt med att fräsa rotsakerna några minuter.
Koka pastan i lätt saltat vatten enligt förpackningens anvisning. Häll
bort pastavattnet och blanda ihop svamp, rotsaker samt finhackade örter med pastan.
Servera varm pasta med den kalla såsen.
Apelsinris
4 portioner
3-4 apelsiner skurna i bitar
1 ½ dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl långkornigt ris
4 dl vatten
(1 msk socker)
Koka riset enligt anvisningen på din förpackning. Spola det sedan i kallt vatten och
låt det rinna av väl. Vispa grädden med vaniljsockret till skum och blanda med det
kalla avrunna riset. Blanda apelsinbitar och ris gräddblandningen. Avsmaka. Lämna
några apelsinbitar till dekoration.
FLER
MATBITER OCH LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad
o Rabarberpaj
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor,
fåskpaj o österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing
o pannacotta med blåbärsgelé
Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
Sommarknyten på grillen o honungstsatsiki
Svampstuvning, Marinerad broccoli, Snabba havresemlor, Lingonsmulpaj med äppel
Svamprisotto o Äppelkompott
Älgköttbullar,
Palsternacksmor o Mormors lingonkräm
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad
kalkon och Plommonkvarg
Löksoppa,
fattiga riddare och fullkornsbröd
Löntagaren
5.3.2009 nr 2/09
|