. vane.jpg (302 bytes)

M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Ett nytt år med nya utmaningar och eventuella löften att uppfylla har påbörjats. För en del gäller det att tänja på eurona för att få dem att räcka till. För många är matkostnaderna en stor utgift och det är alltid bra att se över dem. Kanske kan jag bli ännu mer ekonomisk. Där av anledningen till att jag tipsar om en god och förmånlig löksoppa som kostar ca 50 cent per portion. Priset varierar så klart lite beroende på löksorternas kilopris i olika butiker. I priset är endast ingredienskostnaderna räknade inga el- och arbetskostnader ingår.

Tresorters löksoppaFoto: MATTI YLIROTU
4 portioner

3 gula lökar
½ purjolök
4 klyftor vitlök
3 msk olja
1 l ekogrönsaksbuljong
1 lagerblad
svartpeppar
1 krm timjan eller några kvistar färsk timjan
½ dl riven emmenthalost

Skala och skär lök, purjo och vitlök i tunna skivor. Fräs lökskivorna ca 10 minuter i olja i en gryta. Tillsätt vatten, buljongtärningar och kryddor. Koka soppan under lock på svag värme minst 15 minuter. Avsmaka och tillsätt kryddor vid behov. Smaksätt soppan till festligare Servera soppan med små rostade brödtärningar och riven ost. Färskt nygräddat bröd smakar gott till soppan.
   Fattiga riddare är en typisk restanvändningsrätt. Använd torra skivor från bullalängd eller torra formbrödsskivor som blir uppfräschade av äggstanning och uppstekta.

Fattiga riddare
4 portioner

1 ägg
2 dl mjölk
1 tsk kanel
8 vetebrödsskivor
Bärmousse:
3 dl hallon eller andra inhemska bär
2–3 dl grekisk eller turkisk yoghurt eller annan naturell yoghurt
1 msk socker
½ tsk kardemumma

Vispa ihop ägg och mjölk. Smaksätt med kanel. Lägg vetebrödsskivorna i smeten tills de är fuktiga. Stek dem vackert bruna på båda sidor. Servera med färska bär och vaniljyoghurt eller bärmousse. Mosa bären en aning och blanda in dem i yoghurten. Smaksätt med socker och kardemumma.
   Välj de bär du eventuellt har i frysen så får du åtgång för dem.
   Har du för vana att baka matbröd eller tycker du att det är krångligt. Prova då tillsammans med någon annan person ett enkelt brödrecept som innehåller endast några få ingredienser, semlemjöl, jäst, salt, olja och vatten. Brödet blir gott och kan bakas ut som hela limpor, semlor, batonger eller formbröd.

Fullkornsbröd
Ca 25 semlor

5 dl ljummet vatten
50 g jäst eller 1 påse torrjäst
1½ tsk salt
¼ dl olja
ca 12 dl semlemjöl

Mät upp i en degskål 10 dl semlemjöl, torrjäst, salt och häll över vattnet. Rör om med en slev hela tiden. Tillsätt småningom oljan och resten av mjölet om det behövs. Gör inte degen för hård. Låt degen jäsa på varmt ställe till dubbel storlek och baka sedan ut till t.ex. semlor eller batonger. Låt jäsa på nytt på plåten i 10 minuter och grädda sedan i 225 grader 10–15 minuter. Ingredienskostnaderna för hela satsen är ca 1euro och 50 cent, vilket betyder att priset för en semla är ca 6 cent!

 

FLER MATBITER OCH LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
runu.gif (924 bytes)  Siskonkorvsoppa o Runebergstårtor
runu.gif (924 bytes)  Röd linssoppa o fastlagsbulle
runu.gif (924 bytes)  Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
runu.gif (924 bytes) 
Silltårta o Marinerad sill
runu.gif (924 bytes)  Lätt laxsås o blåbärskvark
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme
runu.gif (924 bytes)  Palsternacksraka o palsternackamuffins
runu.gif (924 bytes)  Trädgårdssoppa o ungspannkaka
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
runu.gif (924 bytes) 
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
runu.gif (924 bytes)  Omelettrulle o Apelsinsallad
runu.gif (924 bytes)  Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
    grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås

runu.gif (924 bytes)  Påsklasagne o Fruktsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Wrap o Citronlax o Pastasallad
runu.gif (924 bytes) 
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad o Rabarberpaj
runu.gif (924 bytes) 
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
runu.gif (924 bytes)  Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
runu.gif (924 bytes)  Julsill med lingon o marinerad strömming mm
runu.gif (924 bytes)  Tresorters löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
runu.gif (924 bytes) 
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Lammköttbullar, franska rårakor, fåskpaj o österbottnisk rieska
runu.gif (924 bytes)  Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing o pannacotta med blåbärsgelé
runu.gif (924 bytes)  Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
runu.gif (924 bytes)  Sommarknyten på grillen o honungstsatsiki
runu.gif (924 bytes)  Svampstuvning, Marinerad broccoli, Snabba havresemlor, Lingonsmulpaj med äppel
runu.gif (924 bytes)  Svamprisotto o Äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Älgköttbullar, Palsternacksmor o Mormors lingonkräm
runu.gif (924 bytes) 
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad kalkon och Plommonkvarg

Löntagaren 29.1.2009 nr 1/09

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)