
M
a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Ett nytt år med nya utmaningar och
eventuella löften att uppfylla har påbörjats. För en del gäller det att tänja på
eurona för att få dem att räcka till. För många är matkostnaderna en stor utgift och
det är alltid bra att se över dem. Kanske kan jag bli ännu mer ekonomisk. Där av
anledningen till att jag tipsar om en god och förmånlig löksoppa som kostar ca 50 cent
per portion. Priset varierar så klart lite beroende på löksorternas kilopris i olika
butiker. I priset är endast ingredienskostnaderna räknade inga el- och arbetskostnader
ingår.
Tresorters löksoppa
4 portioner
3 gula lökar
½ purjolök
4 klyftor vitlök
3 msk olja
1 l ekogrönsaksbuljong
1 lagerblad
svartpeppar
1 krm timjan eller några kvistar färsk timjan
½ dl riven emmenthalost
Skala och skär lök, purjo och vitlök i tunna skivor. Fräs lökskivorna ca 10
minuter i olja i en gryta. Tillsätt vatten, buljongtärningar och kryddor. Koka soppan
under lock på svag värme minst 15 minuter. Avsmaka och tillsätt kryddor vid behov.
Smaksätt soppan till festligare Servera soppan med små rostade brödtärningar och riven
ost. Färskt nygräddat bröd smakar gott till soppan.
Fattiga riddare är en typisk restanvändningsrätt. Använd torra skivor
från bullalängd eller torra formbrödsskivor som blir uppfräschade av äggstanning och
uppstekta.
Fattiga riddare
4 portioner
1 ägg
2 dl mjölk
1 tsk kanel
8 vetebrödsskivor
Bärmousse:
3 dl hallon eller andra inhemska bär
23 dl grekisk eller turkisk yoghurt eller annan naturell yoghurt
1 msk socker
½ tsk kardemumma
Vispa ihop ägg och mjölk. Smaksätt med kanel. Lägg vetebrödsskivorna i smeten
tills de är fuktiga. Stek dem vackert bruna på båda sidor. Servera med färska bär och
vaniljyoghurt eller bärmousse. Mosa bären en aning och blanda in dem i yoghurten.
Smaksätt med socker och kardemumma.
Välj de bär du eventuellt har i frysen så får du åtgång för dem.
Har du för vana att baka matbröd eller tycker du att det är krångligt.
Prova då tillsammans med någon annan person ett enkelt brödrecept som innehåller
endast några få ingredienser, semlemjöl, jäst, salt, olja och vatten. Brödet blir
gott och kan bakas ut som hela limpor, semlor, batonger eller formbröd.
Fullkornsbröd
Ca 25 semlor
5 dl ljummet vatten
50 g jäst eller 1 påse torrjäst
1½ tsk salt
¼ dl olja
ca 12 dl semlemjöl
Mät upp i en degskål 10 dl semlemjöl, torrjäst, salt och häll över vattnet. Rör
om med en slev hela tiden. Tillsätt småningom oljan och resten av mjölet om det
behövs. Gör inte degen för hård. Låt degen jäsa på varmt ställe till dubbel
storlek och baka sedan ut till t.ex. semlor eller batonger. Låt jäsa på nytt på
plåten i 10 minuter och grädda sedan i 225 grader 1015 minuter.
Ingredienskostnaderna för hela satsen är ca 1euro och 50 cent, vilket betyder att priset
för en semla är ca 6 cent!
FLER
MATBITER OCH LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad
o Rabarberpaj
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor,
fåskpaj o österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing
o pannacotta med blåbärsgelé
Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
Sommarknyten på grillen o honungstsatsiki
Svampstuvning, Marinerad broccoli, Snabba havresemlor, Lingonsmulpaj med äppel
Svamprisotto o Äppelkompott
Älgköttbullar,
Palsternacksmor o Mormors lingonkräm
Frisk rödbetssallad, citronmarinerad
kalkon och Plommonkvarg
Löntagaren
29.1.2009 nr 1/09
|