
M
a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi
Jakten har funnits i alla kulturer,
under alla tider. Den tid då jakten inte har tillhört våra huvudnäringar är kort i
vår historia, bara drygt tvåhundra år. Att anrätta bytet från jakten har också
funnits med som en betydande del av den finlandssvenska matkulturen åtminstone allt sedan
1700-talet.
Älgstammen är en unik förnyelsebar
naturresurs. Man räknar att produktionen av älgkött är större än den årliga får-
och renskötseln tillsammans. Idag äter vi gärna älg och annat vilt med tanke på den
goda smaken och det fettsnåla köttet. Kombinera gärna vilt med skogssvamp och till
dessert vilda bär så får du en riktig fest med vilda förtecken.
Låt dig väl smakas utan fördomar!
Älgköttbullar
4 portioner
400 g malet älgkött
200 g trattkantareller eller annan skogssvamp
1 msk hackad lök
1 dl havreflingor
12 dl mjölk + grädde
1 ägg
salt, svart- och vitpeppar
½ tsk krossade enbär
Blanda havreflingorna med grädde och mjölk och låt svälla en stund. Fräs lök och
svamp i matolja. Tillsätt de övriga ingredienserna. Forma små köttbullar som steks i
smör. Servera med palsternacksmos och vitkålssallad med lingon eller rivna morötter och
lingon. En god trattkantarellsås kröner älgköttbullarna och förhöjer viltsmaken i
positiv bemärkelse.
Palsternacksmos
500 g palsternacka, i bitar
500 g potatis, i bitar
vatten
1,5 dl mjölk, varm
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Koka palsternacka och potatis mjuka i lättsaltat vatten. Mosa palsternacka och potatis
och tillsätt varm mjölk. Avsmaka med salt och svartpeppar. Gott till kött- och
vilträtter.
Mormors lingonkräm
1 l utspädd lingon- eller tranbärssaft
11½ dl socker
5 msk potatismjöl
några hela lingon eller tranbär
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp under ständig omrörning. Lyft
kastrullen från plattan när krämen börjar bubbla. Häll upp den på ett lågt
serveringsfat och strö lite socker på ytan. Dekorera med hela lingon eller tranbär och
servera med kall mjölk eller en klick vispad grädde.
Krämen är god antingen med lingon eller tranbär, beroende på vad du har i frysen.
FLER
MATBITER OCH LUNCHLÅDOR
Hönssoppa
Pasta
Broilergryta
Pastasallad
Grillad eller halstrad gösfilé
Semestersallad med rökt fisk
Pasta med svamp-baconsås
Rotfruktsbiff, Fylld paprika
Kålsoppa med lammkött
Rödbetsplättar med currykyckling och
äppel-grynost
Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
Sallad som du vill o Bärcocktail
Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
Squashpaj med pesto
Siksallad och sommarpaj
Skördepasta
Höstgrytan, romtopf
Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
Stekt kalkonfilé med portvinssås
Fransk löksoppa
Wrappers, yoghurtmums
Fyllda ägg
Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
Limegravad lax
Snabb wok med savoykål
Svampgryta
Svampomelett
Lutfiskpudding, plommonkvarg
Tomat-basilikasoppa
Korv- och böngryta
Bblomkåhlspuré & fruktsallad
Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
Fiskspett med färg, marinad & sås
Fruktig broilersallad & blåbärskaka
Broccolisoppa & hallonsmoothie
Hösttallrik, drottningtårta
Skördepasta med rotsakssås
Glasmästarsill, senapsgravad
strömmingsfilé, rödbetstzatziki
Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad
potatis med
broccoli-örtfyllning
Grönsaksplättar med rödbetstzatziki,
rödbetstzatziki och potatisrieska
Wrappers, gurksallad, äppeltårta
Gösfilé i paprikasås
Bönsallad o rabarberkaka
Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm
med jordgubbar
Varm vegetarisk rågsmörgås o
brödost-lingonpaj
Rotsaksgratäng o äppelkompott
Fyllda
gratinerade paprikor o tzatziki
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
Siskonkorvsoppa
o Runebergstårtor
Röd linssoppa o fastlagsbulle
Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i
sås
Silltårta o Marinerad sill
Lätt
laxsås o blåbärskvark
Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o
kanelcréme
Palsternacksraka o palsternackamuffins
Trädgårdssoppa o ungspannkaka
Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
Omelettrulle
o Apelsinsallad
Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås
Påsklasagne o Fruktsmoothie
Wrap o Citronlax o Pastasallad
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
Sommarsallad
o Rabarberpaj
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm
sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
Julsill med lingon o marinerad strömming mm
Tresorters
löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
Lammköttbullar, franska rårakor, fåskpaj o
österbottnisk rieska
Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing o
pannacotta med blåbärsgelé
Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
Sommarknyten på grillen o honungstsatsiki
Svampstuvning, Marinerad broccoli, Snabba havresemlor, Lingonsmulpaj med äppel
Svamprisotto o Äppelkompott
Löntagaren
6.11.2008 nr 9/08
|