. vane.jpg (302 bytes)

M a t B i t e n
Solveig Backström
Solveig.Backström@Martha.fi
www.martha.fi

pune.gif (67 bytes)  Jakten har funnits i alla kulturer, under alla tider. Den tid då jakten inte har tillhört våra huvudnäringar är kort i vår historia, bara drygt tvåhundra år. Att anrätta bytet från jakten har också funnits med som en betydande del av den finlandssvenska matkulturen åtminstone allt sedan 1700-talet.

Foto: MATTI YLIROTUÄlgstammen är en unik förnyelsebar naturresurs. Man räknar att produktionen av älgkött är större än den årliga får- och renskötseln tillsammans. Idag äter vi gärna älg och annat vilt med tanke på den goda smaken och det fettsnåla köttet. Kombinera gärna vilt med skogssvamp och till dessert vilda bär så får du en riktig fest med vilda förtecken.

Låt dig väl smakas utan fördomar!

Älgköttbullar
4 portioner

400 g malet älgkött
200 g trattkantareller eller annan skogssvamp
1 msk hackad lök
1 dl havreflingor
1–2 dl mjölk + grädde
1 ägg
salt, svart- och vitpeppar
½ tsk krossade enbär

Blanda havreflingorna med grädde och mjölk och låt svälla en stund. Fräs lök och svamp i matolja. Tillsätt de övriga ingredienserna. Forma små köttbullar som steks i smör. Servera med palsternacksmos och vitkålssallad med lingon eller rivna morötter och lingon. En god trattkantarellsås kröner älgköttbullarna och förhöjer viltsmaken i positiv bemärkelse.

Palsternacksmos

500 g palsternacka, i bitar
500 g potatis, i bitar
vatten
1,5 dl mjölk, varm
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Koka palsternacka och potatis mjuka i lättsaltat vatten. Mosa palsternacka och potatis och tillsätt varm mjölk. Avsmaka med salt och svartpeppar. Gott till kött- och vilträtter.

Mormors lingonkräm

1 l utspädd lingon- eller tranbärssaft
1–1½ dl socker
5 msk potatismjöl
några hela lingon eller tranbär

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp under ständig omrörning. Lyft kastrullen från plattan när krämen börjar bubbla. Häll upp den på ett lågt serveringsfat och strö lite socker på ytan. Dekorera med hela lingon eller tranbär och servera med kall mjölk eller en klick vispad grädde.

Krämen är god antingen med lingon eller tranbär, beroende på vad du har i frysen.

 

FLER MATBITER OCH LUNCHLÅDORlt-ylos.jpg (843 bytes)
runu.gif (924 bytes)
  Hönssoppa
runu.gif (924 bytes)  Pasta
runu.gif (924 bytes)  Broilergryta
runu.gif (924 bytes)  Pastasallad
runu.gif (924 bytes)  Grillad eller halstrad gösfilé
runu.gif (924 bytes)  Semestersallad med rökt fisk
runu.gif (924 bytes)  Pasta med svamp-baconsås
runu.gif (924 bytes)  Rotfruktsbiff, Fylld paprika
runu.gif (924 bytes)  Kålsoppa med lammkött
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsplättar med currykyckling och äppel-grynost
runu.gif (924 bytes)  Sellerisoppa med parmesan och vinbärspaj
runu.gif (924 bytes)
  Lammfärsrulader, pasha och citronmeliss
runu.gif (924 bytes)  Sallad som du vill o Bärcocktail
runu.gif (924 bytes)
  Ugnsbakad potatis, Caesarsallad, Äppelkam
runu.gif (924 bytes)  Squashpaj med pesto
runu.gif (924 bytes)  Siksallad och sommarpaj
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta
runu.gif (924 bytes)  Höstgrytan, romtopf
runu.gif (924 bytes)  Rödbetsgratäng och smaksatt yoghurt
runu.gif (924 bytes)  Stekt kalkonfilé med portvinssås
runu.gif (924 bytes)
  Fransk löksoppa
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, yoghurtmums
runu.gif (924 bytes)  Fyllda ägg
runu.gif (924 bytes)  Ostgratinerad rotselleri, svampstuvning
runu.gif (924 bytes)  Fylld gratinerad zucchini o Fruktkompott
runu.gif (924 bytes)  Limegravad lax
runu.gif (924 bytes)  Snabb wok med savoykål
runu.gif (924 bytes)  Svampgryta
runu.gif (924 bytes)
  Svampomelett
runu.gif (924 bytes)
  Lutfiskpudding, plommonkvarg
runu.gif (924 bytes)  Tomat-basilikasoppa
runu.gif (924 bytes)  Korv- och böngryta
runu.gif (924 bytes)  Bblomkåhlspuré & fruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Couscoussallad o amerikanskt revbensspjäll
runu.gif (924 bytes)  Fiskspett med färg, marinad & sås
runu.gif (924 bytes)  Fruktig broilersallad & blåbärskaka
runu.gif (924 bytes)  Broccolisoppa & hallonsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Hösttallrik, drottningtårta
runu.gif (924 bytes)  Skördepasta med rotsakssås
runu.gif (924 bytes)  Glasmästarsill, senapsgravad strömmingsfilé, rödbetstzatziki
runu.gif (924 bytes)  Selleribiff med svampfräs och ugnsbakad potatis med
broccoli-örtfyllning

runu.gif (924 bytes)  Grönsaksplättar med rödbetstzatziki, rödbetstzatziki och potatisrieska
runu.gif (924 bytes)  Wrappers, gurksallad, äppeltårta
runu.gif (924 bytes)  Gösfilé i paprikasås
runu.gif (924 bytes) 
Bönsallad o rabarberkaka
runu.gif (924 bytes)  Lökpaj med rökt fisk & Rabarberkräm med jordgubbar
runu.gif (924 bytes)  Varm vegetarisk rågsmörgås o brödost-lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Rotsaksgratäng o äppelkompott
runu.gif (924 bytes)  Fyllda gratinerade paprikor o tzatziki
runu.gif (924 bytes) 
Kalkonrulle, pommonskum o kalkonmacka
runu.gif (924 bytes)  Siskonkorvsoppa o Runebergstårtor
runu.gif (924 bytes)  Röd linssoppa o fastlagsbulle
runu.gif (924 bytes)  Vegetarisk pasta, grahamssemlor o frukt i sås
runu.gif (924 bytes) 
Silltårta o Marinerad sill
runu.gif (924 bytes)  Lätt laxsås o blåbärskvark
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad med fisk, jordgubbspaj o kanelcréme
runu.gif (924 bytes)  Palsternacksraka o palsternackamuffins
runu.gif (924 bytes)  Trädgårdssoppa o ungspannkaka
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, coleslow och lingonmuffins
runu.gif (924 bytes) 
Grön julpaj o Tranbärskräm med biskvi
runu.gif (924 bytes)  Omelettrulle o Apelsinsallad
runu.gif (924 bytes)  Kyckling med grönt och skönt i lergryta o
    grapefrukt med hallon och snabb vaniljsås

runu.gif (924 bytes)  Påsklasagne o Fruktsmoothie
runu.gif (924 bytes)  Wrap o Citronlax o Pastasallad
runu.gif (924 bytes) 
Ost- och kycklingpaj, Plättrulle
runu.gif (924 bytes)  Sommarsallad o Rabarberpaj
runu.gif (924 bytes) 
Svampfylld zucchini o Lingonpaj
runu.gif (924 bytes)  Kålgryta, Morotssemlor o Äppelkaka
runu.gif (924 bytes)  Kryddiga köttbullar med dipp, focaccia, varm sallad på quinoa och rostade grönsaker o chokladshot med bär
runu.gif (924 bytes)  Julsill med lingon o marinerad strömming mm
runu.gif (924 bytes)  Tresorters löksoppa, bärtrifle, nöt- o russinbröd
runu.gif (924 bytes) 
Fiskgryta o marinerad grapefruktsallad
runu.gif (924 bytes)  Lammköttbullar, franska rårakor, fåskpaj o österbottnisk rieska
runu.gif (924 bytes)  Tabbouleh, bönsallad med basilikadressing o pannacotta med blåbärsgelé
runu.gif (924 bytes)  Lisolis vårliga fisksallad o blåbärspaj
runu.gif (924 bytes)  Sommarknyten på grillen o honungstsatsiki
runu.gif (924 bytes)  Svampstuvning, Marinerad broccoli, Snabba havresemlor, Lingonsmulpaj med äppel
runu.gif (924 bytes)  Svamprisotto o Äppelkompott

Löntagaren 6.11.2008 nr 9/08

 

hava500.jpg (350 bytes)

lt-ylos.jpg (843 bytes)lt-back.jpg (825 bytes)

marne.gif (45 bytes)